Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: My wcale nie mamy problemów z początkującymi....
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
BzikOS
rotfl biggrin.gif
dorzak
Szczególnie piękna wydaje mi się wersja komixowa tutoriala OE oraz niezwykła cierpliwość i determinacja forumowiczów biggrin.gif
dragossani
Z jednej strony to forum ze względu na regulamin i intensywną pracę moderatorów jest niemal wolne od takich dramatów, jednak z drugiej strony może warto wydzielić miejsce dla tych którzy nie wiedzą, że na końcu linii kodu stawia się średnik, albo że przed zmienną musi być znak dolara. Powiedzmy subforum "php - Początkujący" na którym moderatorzy nie zamykają powtarzających się wątków, nie odsyłają do manuala, nie komentują bełkotliwych wypowiedzi, pozwalają na tematy w stylu "help!!!", itd. Co o tym myślicie?
kurtz
Cytat
Co o tym myślicie?
http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=18382#18382

pozdrawiam ;)
DeyV
a kto będzie na nim pisał?
Bo w tej chwili, szczerze mówiąc, - 80% odpowiedzi udzielają moderatorzy. Jeżeli mieliby nie 'pożądkować' takiego forum, to chyba raczej nie można by wymagać, by na takowym się udzielali.
Nie wiem, jak Wy, ale na dłuższą metę moje nerwy tego by nie wytrzymały.

Chyba że zostawić takowe same sobie, ale... wtedyś śmietnik to będzie zbyt delikatne określenie tongue.gif
scanner
Cytat
Co o tym myślicie?
Od tego jest Hydepark. Moim zdaniem osobistym. Jełśi ktoś nie wie o średniku, to niech przeczyta pierwszy rozdział manuala, jeśli mu/jej sie nie chce, niech na drzewo wy... (zrymowało mi się).
Jabol
To byłoby forum typu praca oferowana, czyli np. 1000 tematów (nie przewiduje takiego powodzenia) i np. 1100 odpowiedzi.
Hydepark zdecydowanie taki nie jest, bo to nie jest forum do pytania jak się robi zmienną, tylko do rozmów ogólnych.
Poza tym kto by pisał na takim forum. Wszyscy by uważali, że ich problemy są wyższej wartości (pamiętam siebie rok temu, ale wtedy na szczęscie jeszcze nie uczęszczałem na forum smile.gif ).
Jestem na nie!
dragossani
Ja to wszystko rozumiem, sam jestem zwolennikiem utrzymywaniem na forum odpowiedniego poziomu. Sęk w tym, że grozi nam "kółko wzajemnej adoracji". Widziałem już niejedną opinię na temat php.pl utrzymaną w tonie: "z nimi to się nie da gadać, nikt ci nie odpowie, wyślą cię tylko do jakiś kosmicznych wykładów, których nigdy nie zrozumiesz". Ci którzy zaczynają, często nie wiedzą nawet, że jest jakiś manual. W dodatku nie cały manual jest przetłumaczony, co dodatkowo odstrasza. Oni potrzebują prostych wskazówek, a nie odsyłania gdziekolwiek. Jasne jest, że moderatorzy oszaleliby odpowiadając po raz tysięczny na to samo banalne pytanie, ale przecież nie musza odpowiadać. Początkujący pytają - początkujący odpowiadają. Oczywiście będzie na takim subforum trochę bałąganu ale w sumie: "w kątach miejsce dla odpadków / bo w te kąty nikt nie zagląda / łatwiej tak i całkiem znośnie / może z czasem coś wyrośnie". :wink: Może wtedy normą stanie się 50 osób on-line, a nie 5.
kurtz
Cytat
Widziałem już niejedną opinię na temat php.pl utrzymaną w tonie: "z nimi to się nie da gadać, nikt ci nie odpowie, wyślą cię tylko do jakiś kosmicznych wykładów, których nigdy nie zrozumiesz". Ci którzy zaczynają, często nie wiedzą nawet, że jest jakiś manual.
zgadzam sie. proponuje zmienic regulamin..

czy moze nadal jeszcze Moderatorzy nie dorosli do tego?...

pozdrawiam
DeyV
Zgodzę sie z tym, że nie powinno się przerzucać wielokrotnie pojawiajacych się tematów do Hydeparku (nie do tego służy).
Tak samo, jak nie podobają mi się ostatnie zmiany na forum 'praca o...', dotyczące przyjmowania tylko ofert komercyjnych.
Tyle, że nie jestem przekonany o tym, że dodatkowe forum rozwiąże ten problem. Choć może... Coś w stylu 'początkujący'...
A to, że bedzie tam bajzel - trudno. Z czasem może powstanie jakaś inicjatywa napisania ładniejszego, niż dotychczasowe, kursu 'dla początkujących', i to zmniejszy zapotrzebowanie na tego typu fora.

A co do ilości osób online... Na razie php.pl to tylko forum, a jak wiadmomo, nie wszyscy uznają tą formę komunikacji. W momentcie, gdy bedzie sie wpadać tu rónież w poszukiwaniu newsów ze świadka, gdy będą się pojawiać artykuły, czyli w momencie powstania serwisu - ilość odwiedzajacych niewąpliwie znacznie wzrośnie (to zdanie to chyba banał, ale cóż)
ramze
Fajny pomysł, ale do moderowania forum dla początkujących potrzebni są ludzie pełni poświęcenia i cierpliwości. Może dzięki takim działaniom poziom programowania w polskim internecie podskoczy do góry gdyż ludzie nie będą się zrażali na samym początku drogi odpowiedziami typu: idź do manuala.

Chętnie bym się pouczył php ale nigdzie nie ma PROSTYCH kursów php, Ja nie potrafię myśleć funkcjami i nie potrafię pojąć tego całego programowania, w głowie się nie miesci, że z tych cyferek i literek można zrobić n.p. php.pl. Ale z czasem na forum dla początkujących pewnie by się uzbierała ciekawa książka dla naprawdę początkujących gdyż wszystko pewnie by było fajnie krok po kroku opisane. Tylko oczywiście potrzebni są programiści/moderatorzy z zamiłowaniem i cierpliwością.
Jabol
Cytat
ale do moderowania forum dla początkujących potrzebni są ludzie pełni poświęcenia i cierpliwości
Cała rzecz tkwi w tym, że takie forum byłoby niemoderowalne.
scanner
no dobra. W sumie mogloby cos takiego powstac, z tym hydeparkiem, to mi sie troche niefortunnie w sumie napisalo, ale sami wiecie - halas w robocie i czlowiek mysli na pol gwizdka. Jesli bedzie wyodrebniona sekcja regulaminu i ustalimy, ze nie ma tam moderacji jakosci dyskusji (chyba ze tresc - BBCodes itp, i uwazacie, ze to zwiekszy szeregi itp - ok. Jestem w stanie zaglosowac na tak. (zaglosowalem)
DeyV
Domysłam się, ze jak mówisz 'ze nie ma tam moderacji ', to znaczy, że nie ma głupich pytań.
Bo na forum, gdzie będzie można kląć, toczyć boje i sobie dokucząć, raczej chyba nie wyrazimy zgody.
Mam nadzieje - też zagłosowałem na tak.
Jabol
Cytat
na którym moderatorzy nie zamykają powtarzających się wątków, nie odsyłają do manuala, nie komentują bełkotliwych wypowiedzi, pozwalają na tematy w stylu "help!!!"
mam na myśli taki zakres
Seth
Cytat
(...)Tak samo, jak nie podobają mi się ostatnie zmiany na forum 'praca o...', dotyczące przyjmowania tylko ofert komercyjnych.(...)

8O :?:
....a to pierwsze slysze. Nigdzie ni ema takiego zapisku. Zasady panujace na tym forum sa zarowno dla niekomercyjnych jak i komercyjnych ofert.

Co do samego pomyslu stworzenia takiego forum to troche podchodze do tego sceptycznie. troche odstrasza mnie pomysl stworzenia dodatkowych for. Przykladem jest forum.scrypty.com czy tez forum.webinside.pl - chociaz w ich przypadku jest to bardziej uzasadnione. Na forum poruszane zostaly juz prawie wszystkie tematy lacznie z najprostszymi po te kompletnie niedozeczne winksmiley.jpg Tworzac nowe forum stworzymy kolejna dziure bez dna z pytaniamia, na ktore juz ktos wczesniej odpisal na zwyklym forum php czy tez zadal na forum dla poczatkujacych.

Tak naprawde problemem nie sa pytania poczatkujacych tylko sami poczatkujacy, ktorym sie pupy winksmiley.jpg nie chce ruszyc i zanim zadadza pytanie poszaja w maanulau, na forum, googlach. Wiekszosc liczy na to, ze skoro jest forum to tylko po to aby zadawac na nim pytania, a w rzeczywistosci ono ma sluzyc jako skladnica wiedzy.
Nie sadze, ze ten problem kiedykolwiek sie zmieni.

Po rozmowie z itsme doszlismy do wniosku, ze moze rozwiazaniem bylo by 'uczenie' ludzi jak nalezy zadawac pytania i do czego sluzy forum przez stworzenie czegos w rodzaju ankiety/testu w ktorym podczas rejestracji trzeb bylo by wybierac odpowiedzi traktujace o zasadach panujacych na forum. Tylko maksymalna liczba punktow umozliwiala by zarejestrowanie sie.

Mozna bylo by tez wprowadzic system kolejkowania/zatwierdzania nowych tematow. Po napisaniu nowego tematu wedrowal by on do kolejki do ktorej mieli by dostep moderatorzy, ktorzy by akceptowali temat lub nie w zaleznosci czy pojawil sie na forum.

Jednak to wszystko mocno by ograniczylo wolnosc userom co napewno spowodowalo by odplyw uzytkownikow.

Ja nie znajduje na ten czas zlotego srrodka na ten problem.

Wracajac do watku nowego forum to jezeli by doszlo do skutku proponuje wybrac nowych moderatorow majacych prawa tylko do tego forum.

________________________/ update ]

Jeszcze dorzuce jeden pomysl: otoz wprowadzili bysmy system gwiazdkowy. 5 gwiazdek max. Moderatorzy decydowali by o tym kiedy odebrac gwiazdke w przypadku gdy uzytkownik ewidentnie narusza regulamin czy tez zadal pytanie, ktore juz wczesniej bylo zadane. Gwiazdeki dodadawane byly by przez moderatorow kiedy uznali by, ze osoba pomaga odpowiadajac na inne pytania.
Puciek
Względem samego tematu tematu ja mógłbym na takim forum odpowiadać, jestem cierpliwi, nie nudzi mnie pisanie wiele razy tych samych żeczy...
Krokodyl
Myślę, że problem początkujących i średniozaawansowanych bierze się między innymi z braku znajomości manuala (patrz też języka angielskiego - wiecie o co mi chodzi).
Sam się zmagam wielokrotnie z różnymi problemi w php i sporo odpowiedzi znalazłem na tym forum.
Pytanie czy pomagać "nowym" czy też "gnębić" na forum nie powinno zostać bez odpowiedzi.
-
GDZIE JEST POLSKA SZKOŁA php W SIECI?
Zadajcie sobie to pyanie.
Wystarczyłoby zrobić statystyki powtarzających się na forum wątków i już wyjdzie nam z tego działania kurs dla początkujących (i często nie tylko).
-
Tak właściwie to się zastanawiam czy to nie powinien być osobny "topic" na forum.
-
Moim zdaniem uporządkowanego źródła informacji o php po polsku (!!! MANUAL !!!) jak na razie w sieci nie ma.
A czy się jego kiedyś doczekamy to...
DeyV
Cytat
Nigdzie ni ema takiego zapisku. Zasady panujace na tym forum sa zarowno dla niekomercyjnych jak i komercyjnych ofert.

A to dobrze - widać dawno nie czytałem regulaminu.

A może dało by sie zrobić coś innego?
Na WebCity rozpoczynają właśnie prace nad nowym kursem php. Może nam również udałoby sie coś takiego napisać, i ... np. wysyłaś w 'prezencie' wszystkim nowo zarejestrowanym.

A pomysł z gwiazdkami mi sie podoba. Choć oczywiscie będzie z nimi młyn, ale cóż smile.gif
wool
nie lepiej po rejestracji przesłać im @ linki do manuali, kursów itp. z krótkim opisem :?: w końcu możeby ruszyła strona, bo jak narazie to więcej o niej słychać niż jej widać angrysmiley.gif
spenalzo
Ja jestem na NIE. Ponieważ tak czy siak będą się powtarzały posty, bo ludzio m trudno jest spojrzeć dalej niż 5 tematów w tył. Ew. takie subforum mogłoby powstać jako odrzuty z subfroum php, jako składnica postów powtórzonych, nie wykorzystujących BBCode (tylko w przypadku dłuższych kodów) itd. itp. Bo ciekawe posty czesto giną zalewie syfu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.