Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Unable to open 'Resource id #2' for reading - o co chodzi???
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Koola
W pliku index.php mam formularz
Kod
<form name="upload_pliku" method="POST" enctype="multipart/form-data" action="upload.php">

<input type="hidden" name="ok" value="1">

<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="50000"><p>Wybierz plik do uploadu (data.php) :<br>

<input type="file" name=file size="40"><br>

<br>

<input type="submit" value="Kopiuj">&nbsp;<input type="reset" value="Reset"></p>

</form>

w ktorym wybieram plik i za pomoca pliku upload.php kopiuje go na serwer. To jest kod odpowiedzialny za kopiowanie umieszczony wsrod kodu html pliku upload.php:
[php:1:df6a0b96ca]<?php
if ($ok=="1")
{
copy($file, "menu/tabela/$file_name");
echo"Plik został skopiowany<br>
Informacje o skopiowanym pliku:<br>
Nazwa pliku: <B>$file_name</B><br>
Wielko¶ć pliku: $file_size bajtów";
echo "<TR><TD class=e valign=top><P align=center><B><br></B></P></TD></TR>";
echo "<TR><TD class=e valign=top><B><P align=center><A class=b_link href="index.php">Powrót</A></P></B></TD></TR>";
}
else {
echo"Wystapił bład przy kopiowaniu pliku";
echo "<TR><TD class=e valign=top><P align=center><B><br></B></P></TD></TR>";
echo "<TR><TD class=e valign=top><B><P align=center><A class=b_link href="index.php">Powrót</A></P></B></TD></TR>";
}
?>[/php:1:df6a0b96ca]

Wszystko dziala poprawnie... do czasu az w kodzie pliku upload.php przed kodem odpowiedzialnym za upload pliku zalacze inny plik, np.:
include "logo_baner.php";

Wtedy po probie kopiowania wywala taki komunikat:

Cytat
Warning: Unable to open 'Resource id #2' for reading: No such file or directory in /tutaj_jest_poprawna_sciezka_do_pliku/upload.php on line 137
Plik został skopiowany
Informacje o skopiowanym pliku:
Nazwa pliku: data.php
Wielkość pliku: 493 bajtów

Linia 137 pliku upload.php to:
copy($file, "menu/tabela/$file_name");

Plik nie zostaje skopiowany.
O co w tym biega - ja jestem poczatkujacy i nie lapie co sie dzieje?
Czemu zalaczenie innego pliku php do pliku upload.php PRZED kodem odpowiedzialnym za upload wywoluje taki blad - zalaczenie pliku php PO kodzie nic takiego nie wywoluje?

pozdr.
KaMeLeOn
Może plik logo_banner.php nadpisuje zmienną $file ... ?
Koola
Cytat
Może plik logo_banner.php nadpisuje zmienną $file ... ?

Ale ja gupi jezdem :oops: - wcale o tym nie pomyslalem.
Bylem gotow dac sobie reke uciac ze tak nie jest bo plik logo_baner.php jest czystym HTML-em. No i stracilbym reke :cry: bo ja w tym pliku niedawno umiescilem licznik oparty na pliku textowym i tam jest odwolanie do zmiennej $file.
Dzieki za pomoc - zaraz sprawdze czy po zmianie nazwy zmiennej to bedzie dzialac.

pozdr.
scanner
Kłaniają się standardy kodowania i nazewnictwo zmiennych...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.