Witam!!!
Siedzialem sobie i wymyslilem ze napisze takiego posta. Chodzi mi o wytlumaczenie problemu dzialania sklepu internetowego.
Wymyslilem ze jest beda takie opcje:
register.php - rejestracja uzytkownika
koszyk.php - dodawanie artykulu dla uzytkownika
i inne pliki do dodawania artykulow
No i rejestracja akurat jest dosc prostym rozwiazaniem. problem zaczyna sie dopiero przy koszyku.
Wymyslilem ze koszyk oparty jest na sesjach. Tylko teraz problem zaczyna sie z rozwiazaniem dodawania i usuwania produktow w koszyku.
Myslalem o czyms takim ze uzytkownik po zalogowanieu wybiera towar. I teraz jest kolejny problem jak stworzyc ten koszyk. Czy tworzyc jakis wpis do bazy danych czy nie. Prosilbym o mala podpowiedz.
Zasada dzialania chyba bylaby taka: Klient wybiera towar i dodaje do koszyka czyli dodajemy do sesji wpis z id towaru, oraz iloscia. Nastepnie dobierajac towar sytuacje powtarzamy.
Teraz jesli chcemy usunac dany towar to wykasowujemy z sesji ale co zrobic jak chcemy zmienic jej zawartosc np zmienic ilosc?
Nie mam pojecia jak wykonac owa operacje. Czy ktos moze pomoc to rozwiazac. Czy uzywac do tego tablic jakis czy bazy. Prosze o pomoc w rozwiazaniu oraz jakakolwiek podpowiedz jak ten koszyk powinien byc zaimplementowany.
Tylko ze wg mnie pojawia sie jeszcze jeden problem bo uzytkownik korzysta z sesji wiec koszyk jest przypisywany dla uzytkownika w takim przypadku a nie uzytkownik koszykowi.
Nie mam pojecia jak sie za to zabrac bede wdzieczny za wszelkie podowiedzi rozwiazania