Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porcjowanie wpisow w bazie tekstowej ...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
highlander
jestem w trakcie tworzenia guestbooka i mam problemik z porcjowaniem wpisow ohmy.gif , kazdy wpis jest savowany w osobnym pliku w postaci 1.php , 2.php itd. w tej chwili mam napisany system procjowania alee noo nie dziala tak jak mialem w zalozeniach sad.gif problem sie pojawia gdy jest np. 1.php , 2.php , 6.php ...... moze ktos z was ma jakis sprawdzony system porcjowania w takiej bazie ? .. zgory thx
rzseattle
nie wiem czy dobrze zrozumialem ale trzymasz wpisy w N - plikach (popraw mnie jesli sie myle). Po co? Przeciez jeden plikdo tego calkowicie wystarczy, wiec moze jakies glebsze wyjasnienia?
highlander
tak w N-plikach jak napisales biggrin.gif 1.php , 2.php , 3.php itd itd noo moglbym trzymac w jednym ale czytalem i slyszalem ze na poczatku jest dobrze ale puzniej taki pliczek rozrasta sie do duzych rozmiarow i otwieranie go troche trwa
Cudi
Obliczasz sobie wartości $od i $do, wykonując dziania ze zmiennymi przechowującymi numer strony i ilość wpisów na stronie, a potem robisz pętli for i w niej includujesz poszczególne pliki.
rzseattle
$[php:1:68e66d8e46]<?php
$pozycja=1; //od ktorego pliku
$ilosc=1; //plikow do wyswietlenia
$sciezka="katalog/z/plikami";

$dir=opendir($sciezka);
while($plik=readdir($dir))
{
if($plik!="." && $plik!="..")
{
$i++;
if ($i>=$pozycja&&$i<$pozycja+$ilosc)
{
/* tu wyswietlacz plik(i) korzystajac ze sciezki i nazwy pliku i zapisujesz
co aktualnie jest wyswietlanie w jakiejs zmiennej zeby pozniej moc zrobic
linki do nasepnych stron */
}
}
}
closedir($dir);
?>[/php:1:68e66d8e46]
ja mam taka kncepcje, nie wiem czy ciodpowiada
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.