Anarion
10.06.2003, 16:47:21
Na początek zaznaczam ze ponizej widzicie cytat newsa ze strony:
www.hardrockmusic.prv.pl
Cytat
3 kwietnia 19-letni Jesse Jordan otrzymał wiadomość która odmieniła jego życie. Ten nowy student Politechniki w Troy (NY) dowiedział się z niej że został pozwany do sądu przez jedną z najpotężniejszych organizacji w USA, Recording Industry Association Of America (RIAA).
Jordan jako student informatyki stworzył ChewPlastic.com, jedną z najpopularniejszych przeszukiwarek na swojej uczelni. 'Wchodzisz na stronę, wpisujesz jakiś termin i otrzymujesz listę znalezionych plików w sieci' tłumaczy Jordan. Wg niego jest to lokalny odpowiednik popularnej przeszukiwarki Google. Jednak przedstawiciele RIAA porównali ChewPlastic.com do Napstera, niedziałającego już serwisu który zrewolucjonizował dystrybucje muzyki. 'Ludzie którzy otwierają i prowadzą sieci podobne do Napstera sami dobrze wiedzą co robią: kierują wymyślnym systemem zaprojektowanym do rozpowszechniania muzycznego złodziejstwa' mówi Cary Sherman prezes RIAA. 'Sprawa wytoczona 3 kwietnia stanowi właściwy krok wobec wagi wykroczenia' dodaje.
'Ja nigdy nie sugerowałem ludziom czego mają szukać za pomocą ChewPlastic.com, nigdy nie promowałem piractwa' mówi Jordan. 'Podczas gdy Napster był specjalnie zaprojektowaną siecią do wymiany plików audio, ja jedynie stworzyłem przeszukiwarke lokalnej, studenckiej sieci która już wcześniej istniała'
Aby uniknąć procesu Jordan zdecydował się zawrzeć ugodę zgodnie z którą w zamian za oddanie RIAA swoich oszczędności w kwocie 12,000$ organizacja ta wycofała zarzuty.
'Zgodzili się odstąpić od procesu i wycofali oskarżenia przeciwko mojemu synowi, właściwie zgodzili się z tym że nie zrobił niczego złego, ale jego 12 tysięcy zabrali' mówi ojciec Jesse'go.
Z tego co Jesse wie, studenci używali ChewPlastic.com do wymiany zdjęć, prezentacji PowerPoint, notatek oraz muzyki. Natomiast wg. RIAA dopuścił się on nadużycia wykorzystując studencką sieć do stworzenia nielegalnego centrum wymiany plików audio.
Andy, ojciec Jesse'go uważa że przyjęta przez RIAA taktyka zastraszania przyniesie szkodę samemu przemysłowi muzycznemu alienując go od słuchaczy. 'Ta chciwość niewątpliwie wpłynie nawet na najbardziej żarliwych fanów. Nie wiem jak potężnie są muzyczne wytwórnie oraz ludzie którzy nimi kierują, nie wiem też czy zdają sobie sprawę z wpływu jaki będą miały na nich samych te błędne próby zastraszania słuchaczy'.
W tym momencie ChewPlastic.com prosi o dotacje które pozwolą Jesse'mu odzyskać stracone oszczędności. Na dzień 6 czerwca uzbierał 1,700$.
Jak dla mnie totalna paranoja...
lisu
10.06.2003, 17:32:29
Cytat
Jak dla mnie totalna paranoja...
W usa wszystko jest mozliwe, mysle w u nas to by nie przeszlo. RIAA nie ma szans, nie jest w stanie dotrzec do rosyjskich serwerow. Filtrowanie i tak nic nie da, wystarczy spakowac mp3 rarem na haselko z szyfrowaniem nazw plikow....
Te pieniadze to juz jawna lapowka...
PS. Miec 19l i 12000 $, niezle
ramze
10.06.2003, 20:16:04
spenalzo
10.06.2003, 20:38:44
Jezu, jakie tam sa debile (w USA)!!!
Dobrze, ze moja strona jest w Polsce, bo jakby byla w usa to jeszcze by mnie zapuszkowali, bo na mojej stronie mozna zalozyc subsrybcje, dzieki ktorej ktos moglby jeszcze zaczac wymieniac informacje o MP3... No ale ludzka chciwosc nie zna granic...
Jabol
10.06.2003, 20:45:37
Cytat
Jezu, jakie tam sa debile (w USA)!!!
Zgadzam się całkowicie. Ale to już uważam była głupota z nudów chyba, jakby nic lepszego nie mieli do roboty. Na szczęscie nam tam jeszcze daleko (niestety coraz bliżej), bo bałbym się pisać chociżby system downloadu na php.pl, który potencjalnie mógłby być użyty do takich celów.
scanner
10.06.2003, 20:49:19
Google, Yahoo, Plikoskop... im też zabrać oszczędności !!!
Sir Blade
10.06.2003, 20:53:52
Uwolnic wszystkie mrozone truskawki !!!
Cudi
10.06.2003, 21:09:10
W Polsce też nie jest najlepiej, zamykają nawet..... strony z okładkami na płyty audio...
spenalzo
10.06.2003, 21:10:45
Cytat
W Polsce też nie jest najlepiej, zamykają nawet..... strony z okładkami na płyty audio...
Bo w koncu raczej legalne zbytnio to nie jest... Ale zeby wyszukiwarke?!?! To tylko mozliwe w ameryce.
Cudi
10.06.2003, 21:18:20
Ściągnięcie zeskanowanej okładki jest Twoim zdaniem nielegalne ? Tym bardziej że na stronie mieli wyraźnie napisane że można ściągać tylko jeśli posiada sie oryginalną płyte i np. zgubiło sie do niej okładke. Oczywiśćie nic nie mogli zrobić tym co nie mieli orginała...
Ale inna sprawa że jakoś najwięcej rzuca sie rynek audio, czyżby oni najwięcej kasy tracili ? A ciekawe czemu ? Bo moim zdaniem ceny płyt w Polsce, i pewnie nie tylko, są zdecydowanie za wysokie!
spenalzo
10.06.2003, 21:29:52
Z punktu widzenia prawa to nie wiem, ale mi sie wydaje, ze tak.
Natomiast ja z wielka przyjemnoscia kupuje oryginalne plyty za 30 zl, a nawet 10 (RMF FM). Ale 40,50,60 ze o 70 zl nie wspomne to jest legalne zlodziejstwo!!! Ja wiem, ze to co pisze nie jest prawda, ale ja tak to odbieram. Z tego co wiem artysta dostaje ok. 10% ceny plyty, poza tym sa jeszcze koszty marketingowe, transportowe itd. itp. ale nie 60 zl!!!
Podobnie jest z grani - kupilem sobie oryginalny Apache vs Havoc za 35 zl + przesylka. Fakt ze 2-3 lata po premierze, ale mam - a zaden pirat tego nie mial. Nie musze miec nowosci, jak kupuje gre to gram w nia az do zajechania plytki. Ja nowosci kupuje srednio 2 lata po premierze ;-) poza tym jestem sklonny wydac nawet 60 zl na gre - i tak kupuje 0,5-1 na rok - ale nie 199 zl!!! Bo ludziom sie wydaje ze jak ustala najwyzsza cene to zarobia duzo. A dupa! wiecej zarobia jakby obnizyli cene ze 199 do 100 - wydalbym tyle na gre np. 3 plytowa, w koncu niewiele drozej niz u pirata a mam instrukcje i gwarancje dzialania. Oczywiscie obnizka jaka podalem jest troche przesadzona, ale tak to widze. Z filmami na DVD jest inaczej - jezeli film jest dobry i kosztuje 89 zl, to kupiev raz na jakis czas. Ostatnio w mediamarkcie nabylem southpark za 40 kilka zl - jakos sie oplaca...
Tak ja to widze.
wool
11.06.2003, 00:01:03
Cytat
Ściągnięcie zeskanowanej okładki jest Twoim zdaniem nielegalne ?
a myślisz, że ktoś zrobił dla wytwórni okładkę charytatywnie?
Cytat
Tym bardziej że na stronie mieli wyraźnie napisane że można ściągać tylko jeśli posiada sie oryginalną płyte i np. zgubiło sie do niej okładke.
jeśli posiadasz oryginalną płytę to nie będzie problemu
dorzak
11.06.2003, 18:32:05
Cytat
Ale inna sprawa że jakoś najwięcej rzuca sie rynek audio, czyżby oni najwięcej kasy tracili ? A ciekawe czemu ? Bo moim zdaniem ceny płyt w Polsce, i pewnie nie tylko, są zdecydowanie za wysokie!
Moim zdaniem najwięcej kasy straciła pewna firma z Richmond (

) ale przymykając pobłażliwie oko na to, że się ich okrada doprowadzili do zdominowania rynku PC przez "WinChłam"... a teraz powoli zasysają szmal, korzystając z tego, że "WinPnPCreatory" wyhodowały rzesze pierwotnych i wtórnych analfabetów komputerowych (jestem przykładem tego ostatniego) i dla niektórych łatwiej zapłacić za licencyjkę, niż uczyć się "OtwartegoDobra" ...
.... i to jest przerażające ...
lisu
11.06.2003, 19:07:30
Podpisuję się pod tym co napisał dorzak, a zwłaszcza:
Cytat
rzesze pierwotnych i wtórnych analfabetów komputerowych
Ale dzięki temu, może w przszłości znajdę pracę...
dorzak
11.06.2003, 20:04:59
Cytat
Ale dzięki temu, może w przszłości znajdę pracę... :D
Piłuj cierpliwie wiedzę a znajdziesz pracę bez problemów ... Ja od '86r zajmuję sie kompami, do niedawna leczyłem te biedne zamęczane maszynki, a na starość musze się nauczyć programowania ... ( bo pracy jest w bród na tym polu... tylko kosić - żniwa pełną parą )
__
Poprawiłem znacznik quote {scanner}
Puciek
12.06.2003, 18:19:36
Cytat
100 - wydalbym tyle na gre np. 3 plytowa, w koncu niewiele drozej niz u pirata a mam instrukcje i gwarancje dzialania.
Stary gdzie ty żyjesz ?
Ja robie "kopie bezpiezeństwa" po 3 zł za plyte w ty moja płytka
kurtz
13.06.2003, 11:41:28
Cytat
Cytat
100 - wydalbym tyle na gre np. 3 plytowa, w koncu niewiele drozej niz u pirata a mam instrukcje i gwarancje dzialania.
Stary gdzie ty żyjesz ?
w polsce. zapraszam do salonow np empiku - wybor znanych tytulow w tej cenie jest spory.
pozdrawiam
lisu
13.06.2003, 11:53:49
Cytat

Juz pisze donosik....
scanner
13.06.2003, 11:58:35
Cytat

Czemu tak drogo? EDonkey + posta cd kosztuje mniej...
kurtz
13.06.2003, 11:59:25
Cytat
Cytat
Ja robie "kopie bezpiezeństwa" po 3 zł za plyte w ty moja płytka :)
Czemu tak drogo? EDonkey + posta cd kosztuje mniej... :P
a czy to aby juz nie jest lamanie praw autorskich?...
pozdrawiam
scanner
13.06.2003, 12:08:26
Łamaniem jest stosowanie - dyskusja na temat nie jest.
kurtz
13.06.2003, 12:22:29
Cytat
Łamaniem jest stosowanie - dyskusja na temat nie jest.
a zachecanie?
pozdrawiam
scanner
13.06.2003, 12:35:57
Przesadzasz
Ja nawet linka nie podałem...
kurtz
13.06.2003, 14:20:51
Cytat
Przesadzasz :P
Ja nawet linka nie podałem...
przeciez ja tylko pytam...
spenalzo
16.06.2003, 19:56:57
Wracając do gier:
widziałem ostatnio w mediamarkcie oryginalną grę "Rally Championship" za 4.99 zł... No ale akurat byłem głodny więc wolałem coś zjeść niż kupić.
Natomiast przy zakupie karty graficznej otrzymałem gratis 3 gry, w tym Raibow Six, którą o mało co kupiłbym 2 dni wcześniej. Czyli bardziej się opłaca kupić kartę graficzną za 250 zł, potem ją sprzedać a gry mieć dla siebie...
Cudi
16.06.2003, 21:14:21
spenalzo -> a jaką karte kupiłeś za 250 zł z trzema grami ? GeF'a 2 Mx 200 ? Czy one są jeszcze mniej warte (ja mam coś takiego i już prawie w nic grać nie moge w porządnej rozdziałce

) Naszczęście do wyjścia H-L'a 2 mam jeszcze troche czasu, a w procka i ramy jestem już uzbrojony
spenalzo
16.06.2003, 23:19:18
Mam Winfast A180 z 64MB pamięci i AGP 8x, wydajność ma niezłą: w UT przy 1024x768 osiąga 99-100 fps. Na razie nie mam takiej gry która mogłaby zagiąć tą kartę. :-D
Ja wolałem zainwestować kasę w większy dysk i pamięć, prędkość gier nie ma dla mnie aż takiego znaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.