Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ukrywanie maila w wynikach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
voytass
czesc

Jak powinna wygladac funkcja, ktora pozwala poprzez nacisniecie odnosnika na stronce otworzyc okno klienta poczty z wpisanym adresem e-mail?

pozdawiam,
Voytas
spenalzo
To raczej zajecie dla HTML a nie php.
Hint: mailto
scanner
[php:1:21b1d8ea2f]<?php
echo '<a href="mailto:someone@example.com">Click</a>';
?>[/php:1:21b1d8ea2f]
Jabol
podejrzewam, że powinieneś dać odpowiedni header lub po prostu js
voytass
Cytat
podejrzewam, że powinieneś dać odpowiedni header lub po prostu js

jaki header otwiera klienta poczty e-mail?

nie zrozumielisnie mnie (maito: - to ja znam) chodzi mi o to by nie bylo w kodzie html adresu e-mail a jedynie jakis odnosnik ktory by uruchamial jakas funkcje ktora by powiodowala otwieranie klienta poczty (np. outlooka ) z okreslonym adresem e-mail
scanner
Mission Inposible. Chyba, że system-dependent. A jeśli ja nie mam OE a do poczty używam PINE? Albo Amigowskiego YAM'a?
Pomogłby Ci może VBasic, ale to NTF.
voytass
Cytat
ja nie mam OE a do poczty używam PINE?

to zeby otwieral klkienta poczty jakiego posiada uzytkownik. przeciez jak klikasz na odnosniku mailto:... to sie wlasnie to dzieje.
LeWaR
Pewnie chodzi o ukrycie adresu email w kodzie html przed wścibskimi botami szukającymi chętnych na reklamy? Musisz użyć javascriptu, nie mam tego kodu przy sobie ale podesle.
voytass
a troche poeksperymentowalem i znalazlem cos takiego

[php:1:2f97fa2813]
<?
Header("Location:mailto:mail@jakis.pl")
?>
[/php:1:2f97fa2813]
jakos da sie to uzyc do ukrycia maila w kodzie. Robi sie funkcje, ktora podstawia odpowiedni mail w zaleznosci od kliknietego odnosnika.

niestey naglowek wyswietla pusta strone. probowalem wiec zaraz za tym naglowkiem przesalc drugi z okreslona strona - wtedy ten z mailem nie dziala sad.gif
FiDO
A nie mozesz poprostu zrobic formularza, przez ktory bedzie sie wysylalo maila funkcja mail() z poziomu php? Wtedy na stronie nie bedzie widac nigdzie adresu, bo bedziesz go dopiero pobieral z bazy przy wysylaniu.
konrad_vme
problem w tym, że nikt nie może się domyśleć "co autor ma na myśli" smile.gif
voytass
Cytat
A nie mozesz poprostu zrobic formularza, przez ktory bedzie sie wysylalo maila funkcja mail() z poziomu php? Wtedy na stronie nie bedzie widac nigdzie adresu, bo bedziesz go dopiero pobieral z bazy przy wysylaniu.

mozna , ale mowisz tutaj o innym problemie.
rozwiazan alternatywnych jest sporo - wybiore jakies na pewno.
jednak chcialmy rozwiazc ten problem - moze w przyszlosci komus to pomoze.

Cytat
problem w tym, że nikt nie może się domyśleć "co autor ma na myśli" smile.gif

brak konstruktywizmu kolego - nie zasmiecaj tematu
konrad_vme
... pomoże... ale w czym?questionmark.gif problem to mailto: albo mail()questionmark.gif? Jak ktoś ma możliwość użycia funkcji mail() to na pewn to zrobi, ponieważ to rozwiązanie ma dużo wiećej plusów w stosunku do mailto: ...
voytass
dlaczego na sile abstrachujesz od zalozeń mojego problemu?? mam problem konkretny a Ty chcesz go zmienic - nie zastanawiales sie , ze moze znam inne rozwiazania a chcialbym sie dowiedziec jak mozna to rozwiazac w jeszcze jeden sposob?
konrad_vme
chodzi o to, że są to dwa najpopulrniejsze, najłatwiejsze, najpewniejsze, najbardziej uniwersalne, najefektowniejsze sposoby na rozwiązanie probelmu...

po co utrudniać sobie życie? Inne pomysły mogą np. nie działać u każdego, funkcja mail() działą zawsze, bo jest wykonywana po stronie serwera...
voytass
Cytat
chodzi o to, że są to dwa najpopulrniejsze, najłatwiejsze, najpewniejsze, najbardziej uniwersalne, najefektowniejsze sposoby na rozwiązanie probelmu...

po co utrudniać sobie życie? Inne pomysły mogą np. nie działać u każdego, funkcja mail() działą zawsze, bo jest wykonywana po stronie serwera...

a ty nadal swoje ech
konrad_vme
hehe... smile.gif , dobra, po co się bezsensownie kłucić smile.gif
scanner
Cytat
funkcja mail() działą zawsze, bo jest wykonywana po stronie serwera...
Chyba, że ją ktoś wyłączy....
konrad_vme
... no to w takim przypadku pozostaje mailto:
voytass
Cytat
... no to w takim przypadku pozostaje mailto:

mailto: - i jak chcesz ukryc maila z zastosowaniem tego?

a mail() odpada bo ja nie che wysylac maila tylko zeby to zrobil lokalny klient poczty uzytkownika.
lisu
moze: ?
Kod
<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

user = "lalal";

site = "world.com";

document.write('<a href="mailto:' + user + '@' + site + '">');

document.write(user + '@' + site + '</a>');

// End -->

</SCRIPT>
voytass
to jest dobre dla bota, ktory nie wyluska maila a dla czlowieka to nie problem.

moim zalozeniem jest to by adresu e-mail w ogole nie bylo w zrodle.
czyli, zeby bylo jakos tak
Kod
...

<a href="test.php?id_firmy=34">e-mail</a>

...

po kliknieciu w ten niby e-mail jest wykonywana jakas funkcja w php (wlasnie o ten mechanizm tej funkcji mi chodzi), ktora powoduje otworzenie klienta poczty mail u uzytkownika.
parametr id_firmy okresla id firmy w baze by skrypt wiedzial , z ktorym mailem uruchomic klienta poczty.
lisu
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy to:
Albo ukrywasz text na pasku statusu,
albo kombinujesz z funkcja escape() ( :? )
KaMeLeOn
Cytat
po kliknieciu w ten niby e-mail jest wykonywana jakas funkcja w php (wlasnie o ten mechanizm tej funkcji mi chodzi), ktora powoduje otworzenie klienta poczty mail u uzytkownika.

Po raz wtóry... php to SERVER_SIDE :!:
voytass
Cytat
Po raz wtóry... php to SERVER_SIDE :!:

nie wiem o co Ci chodzi, mozesz jasniej? to, ze php wykonuje sie na servie to wiem i co w zwiazku z tym??

mniemam, zemoze Ci chodzi o to, ze si enie da napisac takiej funkcji w php , ktora by otwierala klienta poczty mail?
a moze o cos innego

Cytat

to w php? bo nie moge takiej znalezc.
FiDO
Cytat
Cytat

to w php? bo nie moge takiej znalezc.

W JS.
"Koduje" ciag znakow, ale jest trywialne do odwrocenia (unescape).
Jerzyk
Hmm
to moze faktycznie <a href="mail.php?id=162" target="_blank">klik</a>, a mail.php wyszuka sobie adres z pliku/bazy i header("Location: mailto: ... ") ?
voytass
Cytat
Hmm
to moze faktycznie <a href="mail.php?id=162" target="_blank">klik</a>, a mail.php wyszuka sobie adres z pliku/bazy i header("Location: mailto: ... ") ?

na razie to jedyne rozwiazanie mojeg problemu smile.gif jednak i do niego jest kilka pytan.

po przeslaniu tego nagłówka jest wyswietlana pusta strona i jak np. wyswietlic dowolna strone? zrobilem eksperyment":
[php:1:ccd9fd56a9]<?
header("Location:mailto:jakis@mail.pl");
header("Location:http://jakas.strona.pl");
?>[/php:1:ccd9fd56a9]
i zadzialal tylko ten drugi nagłówek, nie zostal otworzony klient poczty - moze to wynika ze specyfiki przesylania nagłówków, nie wiem.
DeyV
a czemu nie zrobić tego inaczej?
Tj. po kliknięcu w link łąduje sie nowa strona, gdzie tworzymy formularz, który (np.) onload submitujemy.
prazykład formularza
Kod
<form method="POST" action="mailto:adres@wp.pl">

<input type="text" name="T1" size="20">

<input type="submit" value="Prześlij" name="B1">

<input type="reset" value="Resetuj" name="B2">

</form>
FiDO
Zalozeniem bylo, zeby nie bylo nigdzie maila w zrodle smile.gif
KaMeLeOn
Cytat
mniemam, zemoze Ci chodzi o to, ze si enie da napisac takiej funkcji w php , ktora by otwierala klienta poczty mail?  

Bardzo dobrze kolega "mniema".... smile.gif
Oczywiście chodzi o klienta poczty na komputerze użytkownika.
[php:1:0adc6deeba]<?
?>[/php:1:0adc6deeba]
mailto: nie jest nagłówkiem więc nigdy nie zadziała...

Sprecyzuję to co napisałem:
php jest SERVER-SIDE więc w żaden sposób nie wymusi klienta poczty na komputerze użykownika. Może oczywiście wygenerować wynik który to znrobi (np. JavaScript), ale sam z siebie nie jest w stanie wygenerować takiej informacji.
voytass
Cytat
[php:1:01c207599b]<?
?>[/php:1:01c207599b]

ciekawe... nie zadziala?... to potestuj sobie bo mi jakos dziala.
FiDO
Cytat
Cytat
[php:1:03715aaba7]<?
?>[/php:1:03715aaba7]

ciekawe... nie zadziala?... to potestuj sobie bo mi jakos dziala.

Bo tu naglowkiem jest Location, mailto jest tylko "adresem" dla naglowka Location
voytass
moze byc i zaglowkiem:) ale dziala - no chyba, ze nie powinno smile.gif
Jabol
czemu miałoby nie działać. Po dostaniu tego nagłówka przeglądarka parsuje URL, tak samo jak po kliknięću <a ble="ble">... i w sumiedochodzi do wniosku, że sposób w jaki powinna go obsłużyć to otworzenie klienta mail.
KaMeLeOn
Wiem, wiem...
Jako location jest OK.
To chyba pomroczność jasna biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.