Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP Application Server
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
slash.
Witam,

Jak pisalem na poprzednim moim watku - poszukiwalem od pewnego czasu serwera aplikacji dla php - niestety moje wysilki spelzly na niczmy - na chwile obecna nie ma nic ciekawego co pozwoliloby aby php konkurowal z innymi jezykami - w prawdzie znalazlem cos co sie nazywa nanoserv jednak nie daje to wielu mozliowosci popisu - chodzi mi o cos takiego:
- samodzielny serwer aplikacji dzialajacy w tle - wykrzystujacy protokol HTTP do komunikajci - obslugiwac SOAP i cala mase innych rozszerzen,
- ma dostarczac framework dla tworzenia aplikacji - cos ala ruby on rails - zaimplementowane kilka wzorcow projektowych i nowych rozwiazan.

Jezeli macie jakies uwagi - chetnie poslucham, jesli jest ktos zainteresowany - rowniez czekam na info.

Na chwile obecna poszukiwani sa:
- spec od architektury aplikacji - ktors kto pomoze nam zaprojektowac poprawna architekture systemu
- zaawansowani programisci php - obowiazkowo OOP i php 5 i znajomosc linuxa
- bardzo chetnie programista c/c++ ktos kto pozwoli na opracowanie wlasniego modulu dla apache ktory pozowli zastapic poczatkowa komunikacje poprzez przekazywanie przy uzyciu mod_rewrite, no i moze jakies moduly dla php - z zalozenia projekt ma byc przeznaczony do zaawansowanych zastosowan wiec bedziemy mogli sobie pozwolic na wymagania co do serwera.

pozdrawiam i czekam na uwagi.
chmolu
Taki serwer w php? Chyba postradałeś zmysły. Ja rozumiem prosty framework, ale przy czymś większym php zeżre ogromną ilość zasobów.

No chyba, żeby ten serwer napisać w C jako rozszerzenie dla php. Wtedy to już inna sprawa :]
slash.
nie zezre wiecej niz mu pozwoli zend engine - probowales kiedys cos takiego stworzyc - bawiles sie czyms takim - pozatym sa przeciez mechanizmy kontroli zasobow - sam proces jakiegos skryptu dzialajacego w tle praktycznie nic nie zajmuje z zasobow - problemem przy tworzeniu czegos takiego sa nawyki programistow aplikacji web - ktrzy nie sprzataja po sobie - bo samo sie posprzata w przypadku takiej aplikacji niestety trzeba sie tego pilnowac - sprzatac po sobie cachowac dane i przechowywac jedynie to czego sie uzywa - nowe php 5.1 znaczaco przyspiesza wiec mysle ze nie bedzie tak tragicznie - ogolnie uwazam ze pomysl powinien wypalic - pamietaj ze nawet nad php odpalanym z lini polecen zawsze jest zend engine ktory pilnuje - w chwili obecnej mam napisany prosty fakt faktem monitor serwera wykonujacy kilka zadan caly czas w tle oczekujacy reakcje - jego dzialanie jest praktycznie nie zauwazalne.
bela
slash, może to Ciebie zainteresuje : http://www.zend.com/php5/contest/contest.php?id=138&single=1
slash.
tak widzialem to dostalem nawet info na temat tego od samego autora ponizej cytat:

Cytat
ja cos takiego robilem. nazywa sie hive i niestety zniknelo z netu z
powodu awarii serwera polaczonej z brakiem czasu na doprowadzenie do
porzadku.

wnioski ktore wyciagnac zdazylem:
- da sie napisac serwer aplikacji w php
- nie da sie (jeszcze!) napisac stabilnego serwera aplikacji w php,
latwo o wyscigi i deadlocki
- watki nie dzialaja w php
- rozwiazanie takie moze byc bardzo szybkie (porownywalne z czystym
apache + php), szczegolnie z dobrym cache`m

Tak wiec wydaje mi sie ze jest to realne - co do wyscigi - to chyba mial na mysli wycieki, ale dobry projekt mysle ze moglby pomoc.

Pozatym, on samemu pracowal ja chce stworzyc zespol.

tak wiec prosze o konstruktywne uwagi i pomc.
hawk
Cytat
Tak wiec wydaje mi sie ze jest to realne - co do wyscigi - to chyba mial na mysli wycieki

Wbrew pozorom, wyścigi to nie to samo co wycieki winksmiley.jpg.

A jak zamierzacie poradzić sobie z garbage collectorem i ze (wspomnianym już) brakiem wątków?
slash.
hej ludzie dlaczego wszyscy odrazu sie pytaja jak sobie poradzmy z tym z tamtym itd. a moze ktos podsunie pomysl - moze powie ze ja podyskutuje - sluchajcie narazie szukam ludzi ktorzy chca pomoc - nie tylko w srodowisku php - rozgladam sie za programistami C - moze przejmie sie projekt vulcan logic - jesli licencja pozwoli - porozsylalem dzis listy do tworcow tego projektu czeam na reakcje - moze znow uda sie ozywic ten projekt - pozatym do wziecia jest rozszerzenie pecl od watkow ktore dawno zostalo porzucone - moze je rowniez sie uda reaktywowac - a moze jesli uda sie porouszuc wiecej ludzi to i niektore usprawnienia zostana wprowadzone w samo php - jak wszyscy wiedza staje sie to co raz potezniejszym narzedziem.

No i tak na koniec - tylko prosze sie nie smiac czym sie roznia wyscigi od wyciekow (w sensie programowania a nie wyscigi konne i wyciek wody)
hawk
OK, nie chciałem sprawiać wrażenia, że się śmieję. Chociaż to zdanie o wyścigach brzmiało zabawnie.

Ja się przyznam bez bicia, że podchodzę do tego projektu sceptycznie, bo wydaje mi się to strasznie trudne. Też dlatego, że php nie został pomyślany jako platforma nadająca się na serwer aplikacji. Ale mogę wam kibicować.

Z chęcią podyskutuję, bo moja wiedza na temat projektów i rozszerzeń w tej dziedzinie jest słaba, ale nie mam innego sposobu zaczęcia tej dyskusji niż zadawanie pytań, na które chciałbym poznać odpowiedź.
slash.
nie no nie chce tez sie tutaj przesilac, ale sluchajcie wydaje mi sie jednak ze wbrew pozorom php stanowi potezne narzedzie - nie wiem czy ktos z was zerkna na wspomniane narzedzia: nanoserv i nanoweb - jak widac mozna stworzyc cos co dziala - z czego nanoweb jest jednak opracowany pod PHP4 - wiem ze php to nie jest jezyk kompilowany i takowym raczej nigdy nie bedzie - ale wydaje mi sie ze jezeli bo do tego dopowiednio podejsc jest sie w stanie stworzyc "COS" co bedzie dzialac - jesli zacznie sie rozraztac i odpowiednio sie poruszy ludzi to sa szanse ze moze bedzie wsparcie ze strony samego teamu php - moze doloza nam te brakujace watki.

Pozatym jak wspomnialem byly juz proby stworzenia czegos takiego - mysle ze sie nie powowiodly - bo chciala to zrobic jedna osoba - pozatym bylo to w czasach gdy php bylo duzo ubozsze niz teraz.

Ogolnie - poszukuje ludzi chetnych ktorzy zbiora sie (nawet wirtualnie ) i sprobuja cos wymyslec - moze cos z tego wyjdzie.
Vengeance
@slash: odnośnie wyścigów:
http://www.hakin9.org/pl/attachments/wyscig.pdf
slash.
dzieki serdeczne ciekawy artykul - domyslalem sie ze chodzi o rownoczesny dostep do wspoldzielonych zasobow - po uswiadomieniu mnie iz wyscigi tez istnieja - jakos nie mailem okazji spotkac sie z tym okresleniem.

W kazdym razie ktos moze zechce powrocic do watka pierwotnego i moze chce przylaczyc sie questionmark.gif

Czy poprsotu wszyscy uwazaja to za chory pomysl spalony na starcie questionmark.gif ;-)
bela
http://www.carthag.org/ ?
slash.
duzo slyszalem jednak nie wiele dobrego - chodzby wypowiedz hawk'a:
Cytat
Pierwsze wrażenia:

* carthag.db: słabiutkie, kolejna biblioteka do DB robiona metodą "my też musimy mieć własną". Ludzie piszący framework pisany pod PHP5, i do tego mający "Enterprise" w nazwie, powinni zdawać sobie sprawę z istnienia np. PDO, Creole itd.
    * carthag.dev.unit: katastrofa. SimpleTest rulez.
    * carthag.logging: zrobili po prostu kopię log4php, którego osobiście nie lubię - przerost formy nad treścią i bezmyślna kalka z Javy
    * carthag.net.http: kompletne pomieszanie metod pomiędzy klasami HttpRequest i HttpResponse
    * carthag.template: dzisiaj każdy framework musi mieć coś z "template" w nazwie, ignorując te kilkaset już chyba istniejących systemów
    * carthag.webservices: Ludzie piszący poważny framework pod PHP5 powinni wiedziec, że ten język ma wbudowaną obsługę SOAP
    * carthag.xml: jak wyżej, tylko dotyczny DOM

Wydaje mi sie ze juz jest duzo do poprawienia - pozatym pomimo ze cathag pozwala tworzyc aplikacje serwerowe to jednak jest dedykowany dla web i brakuje mu tego i owego
rashid
Witam szanowne towarzystwo

Slash:
Cytat
Tak wiec wydaje mi sie ze jest to realne - co do wyscigi - to chyba mial na mysli wycieki, ale dobry projekt mysle ze moglby pomoc.

Zdecydowanie mialem na mysli wyscigi - problem zwiazany z synchronizowaniem dostepu do danych w srodowisku wspolbieznym prowadzacy do zakleszczen. Konkretnie, w przypadku architektury Hive, jesli jeden komponent czeka na drugi, a drugi na pierwszy to mamy problem z wyrwaniem sie z zakleszczenia.

Hawk:
Cytat
A jak zamierzacie poradzić sobie z garbage collectorem i ze (wspomnianym już) brakiem wątków?

Garbage collector wbrew pozorom jest bardzo prostym mechanizmem. Podobnie jak w pierwszych wirtualnych maszynach Javy (troche nie jestem na biezaco, ale pewnie wiele sie nie zmienilo w tej kwestii) - garbage collector jest zapuszczany z okreslonym prawdopodobienstwem i robi unset() na zmiennych, ktore spelniaja jakies tam kryteria zwolnienia.

Wszystkim niedowiarkom moge powiedziec, ze serwer aplikacji w php da sie napisac i jest to rozwiazanie calkiem szybkie (Hive wyciagal testowo max. 450 requestow/sek. na moim sprzecie. Apache serwujacy czysty html byl niewiele szybszy). Gorzej jest zapewne ze skalowalnoscia, a stabilnosc jest juz bardzo ciezka do zachowania. Tak czy inaczej - napisanie nawet prostego serwera aplikacji jest pelne bardzo ciekawych problemow programistycznych i goraco polecam na zimowe wieczory smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.