Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Neostrada
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SonGoace
Kto wie czym sie różni Neostrada plus od Neostrady bo ja na www.neostrada.pl nie moge sie doczytać różnic
wojtek
Neostrada byla poczatkowo, oferowana byla w roznych wariantach (cenowych i 'jakosciowych'). Obecnie jest juz tylko NeostradaPlus (512kbps download, 128kbps upload) - szczegoly na www.neostrada.pl
SonGoace
ale nadal mozna kupić albo jedną albo druga tyle ze róznią sie cenami smile.gif ale jeszcze jak mozecie to powiedzcie mi co jest szybsze Noe czy DSL
DeyV
Teoretycznie zarówno DSL jak i Neo+ oferują tą samą przepustowość. Jednak z tego co wiem, Noe jest o wiele mniej stabilna. Co więcej dochodzą problemy z zmiennym numerem IP, oraz koniecznością wywoływania zrywanego połączenia (według założeń - raz na dobę - choć ponoć zazwyczaj dzieje sie to rzadziej).
I podstawowy problem - Neo nie wolno dzielić. I choć ponoć TP nie pilnuje tego zbytnio, to jednak jest to znacznie mniej miłe (szczególnie jak trafisz na modem korzystający tylko z USB)

Na zakończenie powiem tak. Od miesiaca mam DSL (512) podzielony na około 12 PC. (zazwyczaj jest około 5) i chodzi świetnie. Konfiguracja tego była ... banalna (Nie ma to jak FREESCO biggrin.gif ), połączenie nie zerwało się ani razu, a transfer na łączu to ponad 60kB. Czego chcieć więcej? (poza Szwedzkimi łączami i cenami laugh.gif )
l0siek
a podobno w Szwecji Neostrada ma przepustowosc 26 MB/s w dwie strony !!! a abonament przeliczajac na nasze wynosi jedynie 190 zł smile.gif
SonGoace
Neostrady nie można dzielić na kilku użytkowników. Telekombinacja robi jakieś naloty aby sprawdzic czy udostępniłem neo w sieci czy jak to jest zorganizowane ?
ramze
Siec nie może wychodzic poza lokal. Tzn., że możesz na neostradzie robić sieć ale tylko w swoim domu/mieszkaniu a jeżeli sieć wyjdzie za lokal to jest to naruszenie regulaminu i za to chyba jest jakaś kara ale nie jestem pewien.
DeyV
Jak na razie TP ogranicza sie do tego, że wycofuje modemy NEO podłączne inaczej, niż przez USB. Odbije się to głównie na ludziech, korzyśtajacych (tak jak ja) z minidystrybucji linuxa.
Poza tym za duż nie mogą zrobić, gdyż o każdej wizycie u klienta muszą poinformować z tygodniowym wyprzedzeniem.
Jednak... regulamin brzmi groźnie. Czytałem kiedyć na forum.freesco.pl o sytuacji użytkownika NEO, który miał w sieci jakiegos niedoszłego hakera. Niedoszłego, bo dał sie złapać, ale wystarczajaco dobrego, by zdązyć mocno narozrabiać. Oczywiście Policajty przyszli do biednego admina, który w te pędy przygotował listę osób korzystających z jego sieci, oraz daty ich podłaczenia.
Sprawa trafiła do sądu, a tego już TP nie mogła odpuścić. Czym to się skończyło - chyba nie trzeba tłumaczyć.
Szczav
Cytat
a podobno w Szwecji Neostrada ma przepustowosc 26 MB/s w dwie strony !!! a abonament przeliczajac na nasze wynosi jedynie 190 zł smile.gif

I zarabiają kilka razy więcej... eh :cry:
SonGoace
Na pewno do tego że zarabiają więcej przyczynia sie liczba i wyszkolenie personelu. Miałem dzisiaj ciekawe doświadczenie. Poszedłem sie zapytać do TPSA o mozliwośc podłączenia Neostrady oraz o jej koszty. Na początku poszedlem do Biura Obsługi. Tam dorwałem jakąś babkę i zaczołem wypytywać. Nie wiedziała nic - znała tylko pojęcie Neostrady. Kazała mi poczekać i poszła zawołać montera. Kogoś z ziału sprzedazy - powiedział mi że w naszym miescie dostepna jest tylko usługa Neo + i koszt wynosi 170 zł. Powiadziała także że sama Neo jest niedostępna. Jak zapytałem jakie wyjścia ma modem Neo + to nie wiedziała i przyprowadziła mi montera - ten powiedział ze prawdopodobnie RJ-45 ale nie był pewien - i znowu zostałem odesłany - tym razem do Telepunktu. Tam pytałem znowu o to samo ale z tą różnicą ze odpowiedzi całkiem sie rózniły od tych które cześniej uzyskałem. Sprzedawca powiedział ze w Sanoku jest tylko Neo a nie Neo+, modem ma wyjście na USB, koszt przyłączenia (i tu ciekawostka) 1,07 zł ale puźniej zmienił zdanie i powiedział ze jednak TPSA nie da za 1,07 tylko za 400 zł !!! Ciekawe która osoba miała racje questionmark.gifquestionmark.gif Pozatym byłem w kilku sklepach komp. Pytałem czy są rutery do Neo z wejściem na USB - w każdym powiedzieli mi inaczej. W jednym nawet gość upierał sie że nie ma ruterów do Neostrady a ni do SDI - ze mozna to tylko podłączyc przez Serwer !!!

Zostaje mi tylko DSB bo przy tym największa ilość osób była zgodna biggrin.gif:D:D:D
scanner
Kumpel odemnie z roboty podpinal kilka dni temu NEO+ do routerka (pozniej podam jakiego, jak tylko koles sie na sieci pokaze) i dziala mu wszystko bezblednie.
Pozatym jak sie idzie do tepsy, tonigdy grzecznie, tylko zawsze z pyskiem. Ja dzieki temu SDI ponad rok temu dostalem w trzy dni a nie w trzy miesiace jak reszta ludzi z osiedla, o ktorych wiem smile.gif Przy okazji zalatwielem sobie przepiecie z centrali analogowej na cyfre oczywiscie, hehe smile.gif
scanner
Ten router, o którym mówiłem, o D-Link 604. Jak mówi kumpel - praktycznie bezobsługowe zwierzątko.
SonGoace
Neo + ma tylko wyjście na USB a ten ruter nie ma takiego wejścia - pewnie Twoj kumpel miał szczęście i dostał Neo ze starym wyjściem !
Puciek
A czy neo ma zewnętrzne IP ? Planuje zało.zyć serwer i szukam odpowiedniego łącza.
BzikOS
Cytat
Kumpel odemnie z roboty podpinal kilka dni temu NEO+ do routerka (pozniej podam jakiego, jak tylko koles sie na sieci pokaze) i dziala mu wszystko bezblednie.
Pozatym jak sie idzie do tepsy, tonigdy grzecznie, tylko zawsze z pyskiem. Ja dzieki temu SDI ponad rok temu dostalem w trzy dni a nie w trzy miesiace jak reszta ludzi z osiedla, o ktorych wiem smile.gif Przy okazji zalatwielem sobie przepiecie z centrali analogowej na cyfre oczywiscie, hehe smile.gif
Ja na SDI czekałem ponad rok, weszła NEO+, ale powiedziałem sobie: "Czekałem rok na SDI to poczekam jeszcze trochę na DSL"... No i czekam... czekam.. dzisiaj dzwoniłem do tepsy, powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).
KaMeLeOn
Cytat
[...] powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).

Nie chyba, tylko na pewno...
Stary, w ten sposób nigdy się nie doczekasz...
Puciek
bierzesz shotguna i idziesz sdo tepsy - załątwią na miejscu

ach ten postal2 smile.gif
Fo
moze nie z shotgunem ale napewno jakbys sie wydarl tu i tam to to lacze juz bys mial.... 8) ze tesz o wszystko sie z tepsa trzeba klucic... no coz tak to jest jak monopolista ma cie w d**** bo wie ze i tak bedziesz do niego po lacze nagial.... ja dlatego jak cos do tepsy to tylko z pyskiem.... inaczej sie nia da.
DeyV
nie jestem pewien, czy tak jest wszędzie, ale... u mnie, jak tylko pojawiła się neo, od razu stał się dostępny również DSL. Problem w tym, ze kochane panie z okienka nie maiły o tym pojęcia, bo informacja o tym fakcie dotarła do nich po jakimś miesiącu. Tak czy inaczej - jeśłi mogą neo, powinni też móc DSL. A jeśłi nie mogą, to znaczy że tylko im tak się zdaje, więc należy sposobem zaproponowanym kiedyś przez Itsme, tj.
Cytat
a na zakończenie, czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...
A następnie telefon do szefa... Przy czym należy pamięteć, by skończyć na: "czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...". Wiecie co dalej?

Cytat parafrazowany i pisany z pamięci biggrin.gif
Puciek
może mi ktoś odpowiedziec, jakie łącze bedzie najlepsze na taki mały serwerek ?
wassago
BzikOS, to moze ci pomoze http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1914&highlight=sdi :wink:
lisu
Cytat
Cytat
[...] powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).

Nie chyba, tylko na pewno...
Stary, w ten sposób nigdy się nie doczekasz...

Jeszcze z jedna metod, jest odwiedzanie tepsy codziennie (o ile masz taka mozliwosc) i pytasz sie czy jest juz mozliwy zalozenie uslugi.
BzikOS
Cytat
Jeszcze z jedna metod, jest odwiedzanie tepsy codziennie (o ile masz taka mozliwosc) i pytasz sie czy jest juz mozliwy zalozenie uslugi.

Jak narazie wydzwaniam do nich... ale bede musial sie pofatygowac na miejsce i zjebac w końcu, bo z tego co słyszę to to skutkuje...
Anarion
Skutkuje - u mnie bylo podobnie z SDI, telefon, ostrzejsza gadka i po tygodniu mialem sdi... tyle ze chce neostrade smile.gif
BzikOS
Cytat
a na zakończenie, czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...
A następnie telefon do szefa... Przy czym należy pamięteć, by skończyć na: "czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...". Wiecie co dalej?

A co jeśli pan/pani powie, że nie poda telefonu do szefa bo on nie jest od kontaktu z klientami?
wool
pANI nic nie powie, po prostu pier@#$^ słuchawką i tyle, mnie tak ostatnio obsłużyła angrysmiley.gif tyle że w innej sprawie, ot całe BOK
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.