Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolorowanie zapytania w tabelce
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wojo
Mam baze w mysql i robie do niej zapytanie selectem wyswietlam odpowiednie pola w tabelce na stronie i mam pytanko jak zrobic aby data 30 dni przed datą terażniejszą była podświetlona na jakiś inny kolor.
Tabela zawiera pola

id,nrrej, dataoc, dataac,badtech

i te trzy ostatnie to daty.

z gory dzięki za podpowiedź.
crash
strtotime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual + troche prostej matematyki + if + troche myślenia...
hwao
W takim formacie trzymasz date? sekundy czy dd-mm-yy ? albo jakos inaczej?
wojo
date mam w formacie yyyy-mm-dd. Jestem jeszcze lamer z tego dopiero się uczę więc czekam na podpowiedź łopatologiczną smile.gif
hwao
No to zrobimy tak: (chociaz mozna zastapic kawalek funckja strtotime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual(); )

1. <?php
  2. $data = '2000-09-1';
  3. /** Ten kawalek mozna podmienic ww funkcja */
  4. $ex = explode( '-', $data );
  5. $time = mktime( 0, 0, 0, $ex[1], $ex[2], $ex[0] ); 
  6. /* end tego kawalka */
  7.  
  8. $oCzas = 60*60*24*30; // okres czasu po jakim ma kolorowac
  9. if( $time < time()-$oCzas ) { // nie jestem do konca pewny czy nie > (potestuj;) )
  10. echo '<b>starsze</b>';
  11. } else {
  12. echo 'nowsze';
  13. }
  14.  
  15. ?>

To jeden sposob, 2gi mozna probowac uwzgledniaja ilosc dni w miesiacu (ale wtedy troche wiecej roboty;) - obliczen ).

Jezeli dane sa rozsadnie zapisanie w tabelke to mozna by sie pokosic o robienie tego w js, ale imho nie ma to sensu.
wojo
no tak a ja mam troszkę inną koncepcję może źle myślę i nie wiem jak to zagnieździć w kodzie wyświetlającym całą tabelę i jak pokolorować wyświetlone komórki.
Zapytanie można zrobić w sql.

1. SELECT *
  2. FROM tabela WHERE ((([oc]-Date())<=14)) OR ((([ac]-Date())<=14)) OR ((([badtech]-Date())<=14));
hwao
Mysle ze lepiej bedzie zrobic tak jak mowilem smile.gif (czyli prosty select potem w php sprawdzic)

Pozatym jezeli chcialbys to zrobic w sql to powinnes napisac to w Bazy danych smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.