Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: chmod(): operation not permitted
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Beju
Witam wszystkich, jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc:) Problem praktycznie jak w temacie. Nie dziala mi chmod() ale jak wysle stronke na serwer to wszystko jest OK. Mysle ze potrzeba cos zmienic w konfiguracji php ale nie mam pojecia gdzie. A moze przyczyna jest inna? Jezeli ktos moglby mi szybko pomoc to bede wdzieczny.
Pigula
moze na serwerze jest zabezpieczony przed uzyciem chmod() albo moze zmienic tylko pewne prawa. (widzialem serwer gdzie nie mozna bylo ustawic np. 777) sproboj zmienic mody przez ftp'a.
ens0re
Może zle zapisałeś? Poprawnie:
  1. <?php chmod("plik.php", 0755); ?>
Beju
Zapisalem poprawnie; co do zmieniania przez ftp to oczywiscie dziala nawet w skryptach tylko ze nie o to mi chodzi, bo nie chce aby kazdy mial na stale mozliwosc odczytu i zapisu smile.gif chodzi mi o to ze u mnie na kompie to nie dziala chociaz jestem administratorem. hmm any ideas?
darecki
a pracujesz na win czy linux questionmark.gif na win nie dziala chmod wiec radze zapisac tak:

@chmod("plik", 0644);
to nie zwruci komunikatu o bledzie
Beju
U mnie na windzie wogole nie zwraca komunikatu; niestety na linuxie tak.
Pigula
chodzi ci o to ze dana grupa uzytkownikow moze dodawac to a inna nie?? jezeli tak to mozna to rozwiazac bez chmoda za pomoca jednego if'a. chyba ze dalej nie rozumiem twojego problemu.
Beju
Nie, mój problem nie ma nic wspólnego z grupowaniem uzytkownikow smile.gif Poprostu tworze sobie strone na linuxie i nie dziala mi chmod i na przyklad nie moge nic zapisac do pliku bo nie ma uprawnien. Oczywiscie moge poustawiac atrybuty na stale i wtedy zapis bedzie mozliwy ale jak juz pisalem nie o to mi chodzi.
dr_bonzo
Zeby utworzyc PLIK musisz miec KATALOG z uprawnieniami do zapisu ( +w) (dla serwera www).

Zeby zapisac dane do pliku musisz (serwer www) miec uprawnienia do zapisu do tego PLIKU.

Opisz na czym uzywasz chmod()'a i strukture + uprawnienia katalogow.
Poczytaj faq/manuale o czmodzie i uprawnieniach.
Beju
No wiec pelny opis: smile.gif

Katalog:
/var/www/html to katalog glowny serwera (czyli bez zmian);
W nim znajduje sie katalog o nazwie strona o uprawnieniach 777 w ktorym dopiero znajduja sie wszystkie pliki;

W tym katalogu znajduja sie (m.in) dwa pliki: licznik.php (755) oraz licznik.txt (755);

Skrypt w pliku licznik.php ma za zadanie zapisac dane do pliku licznik.txt, wiec aby to zrobic musi zmienic jego uprawnienia. Niestety wtedy wlasnie wyswietla sie ten blad sad.gif Na serwerze wszystko dziala OK i moge w ten sposob zmieniac uprawnienia ale na kompie nic z tego.

To krótki opis problemu. I hope ze teraz wszystko jest jasne.
angel2953
Mi to wygląda na konflikt uprawnien dla daemona httpd i usera. Stórz za pomocą skryptu plik dane.txt to wtedy skrypt będzie właścicelem pliku i będzie mógł z nim robić co będzie chciał. Bo na razie to wgląda tak, że user stworzył plik dane.txt i skrypt nie ma pełnego dostępu do tego pliku, dlatego wyświetla Ci ten komunikat...
Beju
Juz spoko po czesci angel2953 mial racje ale skryptem pliku tworzyc nie msuze wystarczy uzyc chown'a. Mozna juz zamknac temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.