Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ćwiczenie poleceń SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
wert
Witam!
Wiem, że to jest śmieszne o co pytam, ale po prostu dopiero zaczynam się interesować bazami danych, więc proszę o wyrozumiałość i podpowiedź. Czy mógłby mi ktoś podać jakiś link do bazy danych gdzie mógłbym sobie darmowo poćwiczyć polecenia SQL'a? Albo ewentualnie link do jakiejś strony, gdzie mógłbym sobie ściągnąć jakiś program, który umożliwiłby mi ćwiczenie SQL'a. Z góry dzięki exclamation.gif!!
mhs
Na początek proponowałbym przede wszystkim poznać teorię dotyczącą baz danych (bo przecież baza danych a system zarządzania bazą danych to nie to samo) , a także zasady według, których projektuje się bazy danych ponieważ bazy danych to nie tylko sam SQL. Na półkach księgarni znajdziesz odpowiednią literaturę w tym zakresie.

Oczywiście by poznawać systemy baz danych musisz mieć na czym ćwiczyć, (crash podać linki do dwóch szbd). W celu poznawania systemów baz danych na pewno pomocne będą bardzo dobre manuale przeznaczone do konkretnego oprogramowania.
FiDO
http://www.sqlcourse.com/ - kurs inteaktywny
TomASS
Możesz sobie przetestować u siebie na komputerze wgrywająca prostą aplikację (aplikacje) o nazwie appserv, jest to zbiór php+mysql+phpmyadmin. Prosta instalacja i obsługa.

I w cale to nie jest śmieszne, każdy kiedyś zaczynał.

Pozdrawienia i powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.