Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usuwanie wpisów z plików txt w odpowiednim czasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kony
Ok. Piszę dzisiaj już drugi temat ale ten będzie ostatni tongue.gif
Mam sobie plik który dodaje edytuje usuwa wpisy do pliku.txt, wsio oczywiście działa ok.

Chciłbym natomiast zrobić sobie dobrze smile.gif i sklecić coś co pozwoliłoby mi nie martwić się usuwaniem danych z pliku txt.
W skrócie chcę po prostu aby te dane usuwały się automtycznie co jakiś czas same, ale... i tu jest właśnie problem:

Układ w pliku txt

jeden | dwa | trzy | 09.09.2005
trzy | cztery | pięć | 12.09.2005
szesc | siedem | osiem | 15.09.2005
dziewiec | dziesiec | jedenscie | 09.09.2005

I teraz chciałbym aby skrypt usuwał mi wpisy po 3 dniach ale nie wszystkie a tylko te, których termin już minął. Czyli 12 września usunie mi wpisy z 09.09.2005, 15 wrzesnia z 12.09.2005 itd itp.

W sumie nie chodzi mi o gotowca a o jakąś podpowiedź jak do tego w ogóle podejść.
No ale oczywiście jakimś gotowym skryptem do przeróbki nie pogardzę smile.gif

Jeszcze raz sorki za 2 topik ale tematu podobnego, z tego co widziałem, nie ma na forum, a może się to przydać też innym.
Pozdrawiam
TomASS
Po pierwsze primo:
Muisz wczytać ten plik.
Po drugie primo:
Każdy z wersów dajesz:

1. <?php
  2.  
  3. $dane = explode('|',$wiersz);
  4. $data = $dane[3];
  5.  
  6. ?>

Po trzecie primo ultimo:
php ma wbudowany mechanizm umożliwiający porównywanie dat (oczywiście w odpowiednim formacie)
php programmer
najlepiej użyć funkcji time() to bardzo upraczcza wszelkie obliczenia,
bo jest to zawsze liczba całkowita - ilość sekund od jakiejś tam daty.
wtedy robisz np warunek:
if (time()-$termin > 3600*24*3) ....

3600 - godzina
3600 * 24 - doba
itd.
Pigula
a tak pozatym toustaw w cron'ie zeby skrypt uruchamial sie codziennie pozatym moglbys posortowac ze im starszy wpis tym dalej lezy i dzieki temu przy kasowaniu nie musialbys przegladac wszystkich wpisow tylko lecicec od konca dopoki warunek bedzie spelniony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.