Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Początkujący w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Alkath
Witam.
Jestem b.początkujący w php.
Szukałem gotowego posta, który by udzielił odpowiedzi na moje pytania ale nie znalazłem więc jeśli są to przepraszam. rolleyes.gif

Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy.

Mianowicie mam strone w html-u i dotych czas wstawiałem jedynie gotowe skrypty java badz php. Obecnie zastanawia mnie fakt co mam zrobić abym mógł utworzyć gotowy panel, w którym bym mógł (a bardziej moja narzeczona) pisac nowe jakby posty na strone. Chodzi mi coś podobne jak blogi ale żebym miał to na swojej stronie... (żeby miało wstawianie czcionek, zmiane wyglądu na bold itp, ustawienie textu, wstawianei url, wstawianei obrazków itd...) nie mam pojęcia jak to zrobić? są na to jakieś gotowe skrypty czy muszę sam to pisać czy jeszcze coś innego? Czy muszę całość mojej strony przestawić na php czy może być w html-u?
Wybaczcie moje pytanie ale z php moja styczność jest zerowa (dopiero nabyłem książkę i zaczynam ja przyswajać i nie jest to dla mnei zbyt proste...).

hmm.... tak patrze na panel tu na forum i może dało by się zrobić coś takiego? tylko jak? i jak to zrobić zeby mi się wyświetlało na stronie?

nie wiem czy ktoś wie o co mi chodzi ale jeśli tak to będę bardzo wdzieczny za jakąś odpowiedź. smile.gif
Guest
ahia i jeszcze jedno stronę mam zrobioną w tabelach a nie ramkach... ma to jakieś znaczenie ?
mike
Najpierw naucz się pisać proste systemy newsów. Wspomniałeś o książce, więc na pewno do tego dojdziesz sam. Jeżeli nie poszukaj gotowych takich skryptów.

Co do formatowania wpisywanych treści, zainteresuj się edytorami WYSIWYG (wpisz to słowo w wyszukiwarce forum, znajdziesz troche infrmacji). Jednym z nich jest: FCKEditor.

Co ramek, to ja nie polecam stosowania ich. Prawdopodobnie 90% użytkowników Ci to powie.

Widzę, że masz zamiar pisać więcej na forum: Zarejestruj się więc. Będziesz mógł pisać we wszystkich działach i edytować swoje posty (nie będziesz musiał pisać "P.S." w kolejnym poście).
Alkath
co do rejestracji to już sie rejestrowałęm tylko (pewnie przez zwykłe lenistwo) nie chciało mi się logować.... happy.gif

oka mowisz, że najpierw proste rzeczy? hmm... może to i racja w sumie niema sensu pchać się na "żywy ogień" rolleyes.gif .

co do edytorów to ja używam Macromedii Dreamweaver i osobiście nie mam problemów wiekszych z robieniem stronek ale gorzej z moja Kochana bo ona ostatni raz miała z tym styczność na informatyce w podstawówce i jak już mówiłem nie ma zbytniego pojęcia więc myślałem żeby jej to jakoś uprościć aby samam mogła wstawiąć rzeczy na nasza stronke...

i jeszcze jedno - polecono mi ściągnięcie "mambo" questionmark.gif co o tym myślicie / myślisz??

bo ja jakby to powiedzieć... nie wiem worriedsmiley.gif
TomASS
Okej, to poruszyłeś sporo wątków, to po kolei:

1. Fajnie, że się zarejestrowałeś - witamy guitar.gif
2. Panel jak tutaj na forum - to troszkę minie zanim sam to zrobisz, nikt Ci gotowca nie da (ale zawsze możesz podglądnąć źródło tongue.gif )
3. Co do prostych rzeczy, to polecam czytanie tego forum - dział Początkujący, próbować zrobić coś prostego (np. licznki odwiedzin na pliku), później coś trudniejszego (licznik na bazie danych dla różnych użytkoników), poprzeglądać jak się poruszać w PhpMyAdminie....
4. Ja używam Pajączka, ponieważ Dreamweawer był jak dla mnie za drogi. Ogólnie mogę polecić pajączka:
  • kolorowanie składni php, HTML, JS i wiele innych
  • podpowiedzi przy funkcjach
  • prostota
  • j.polski
5. Co do Kochanej, to bardzo szlachetny pomysł nauczyć swoją lubę na wstawianie czegoś fajnego - możesz Ty coś zrobić w php i ona sobie to może zaimplementować na swojej stronie (pajączek też to ułatwia)
6. Mambo...hmmm....to zależy do czego Ci to potrzeba. Ja ściągnęłem, zainstalowałem i hula.....instalacja nie powinna przystworzyć problemów jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o technikach www. (a na pewno masz). Lecz.....polecam robienie samemu - o wiele więcej radości a i od pracy przybywa umiejętnosci smile.gif

Powodzenia. Jak by był z czymś problem to pisz...
Pigula
Kod
co do edytorów to ja używam Macromedii Dreamweaver

Chyba nie zrozumialeś mike_mech'a winksmiley.jpg Jemu nie chodzilo w czym masz tworzyc strony. jest to edytor ktory dolaczasz do swojej strony (jest w postaci skryptu) i dzieki temu masz formatowanie tekstu. Dletego polecił Ci szukać pod hasłem WYSIWYG.

----edit----
Poswoliłem sobie edytować posta żeby wynikało z nigo bardziej jednoznacznie że to autor mnie zrozumiał źle a nie ja Jego winksmiley.jpg
~mike_mech
Alkath
o dzizas... ale mi teraz glupio happy.gif ale nic to.... mam andzieje ze mnie wybaczycie... winksmiley.jpg

co sadzicie o MAMBO ? bo mi to polecono...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.