Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JAK PRZEINSTALOWAĆ PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcintom
Witam wszystkich i z góry dzięki za pomoc.

Mam taki problem. Mam zainstalowany php 5.0.4 na FC4 +Apache 2.0.54 + mod SSL +Open SSL
jednak php było skąpilowane z opcję with-gd-native czy coś takiego oraz without-gd. Ściągnąłem php 5.0.5 i chciałbym właściwie zrobić podmianę wersji na nowszą + obsługa GD .

Czy można poprostu skompilować nową wersję php --with-gd a reszte parametrów przepisać z kompilacji poprzedniej wersji to znaczy źle się wyraziłem bo napewno można tylko pytanie czy to będzie działać z moim apachem mod ssl i open ssl tak poprostu bo pewności nie mam wcale a boję się żeby nie popsuć sobie w sumie całkiem przyzwoicie działającego serwera.\

---
bykom-stop smile.gif
tiraeth
gam3r
zrób sobie kopie zapasową wszystkich plików serwera, php itp. i spróbuj czy bedzie chodzic czy nie;] no jezeli ma dzialac biblioteka GD to w pliku php.ini znajdz gdzies przy części o zainstalowanych bibliotekach linijke:
;extension=php_gd2.dll
i zamień na:
extension=php_gd2.dll
czyli poprostu usuń średnik, a reszte musisz zainstalować na nowo, czyli tak jak poprzednio, reszte czyli mod SSL, open SSL, apache'a nie trzeba
dr_bonzo
Tu chodzi o LINUXA (Fedora)

Te same parametry ./configure powiny na 99.9% zadzialac, a co do gd, jak nie za dziala to skompilujesz ponownie bez.
marcintom
W sumie zależało mi głównie na GD więc kompilacjia do 5.0.5 miała być przy okazji ale znalazłem coś co wygląda następująco : php-gd_5.0.4.i386.rpm biggrin.gif i właściwie narazie nie będę niczego kompilował.

PZDR i dzięki za zainteresowanie tematem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.