Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_Martin_
hej mam pytanie mozecie mi pomóc albo juz ew podać gotowe zapytanie.

1. $zapytanie = mysql_query("INSERT
  2. INTO `zawodnicy` ( `id` , `id_dywizja` , `id_druzyna` , `imie_nazwisko` ,
  3. `pozycja` , `forma` ,
  4. `morale` , `wiek` , `pensja` , `celnosc` , `opanowanie` , `przyjecia` , `podania` , `technika` , `walka` ,
  5. `skutecznosc` , `stale_fragmenty` , `glowki` , `taktyka` , `szybkosc` , `przeglad_gry` , `wybicia` , `lapanie`,
  6. `spadek_formy`, `spadek_morali`)
  7. VALUES (
  8. '', '1', '".$id_druzyna."', '".$imie_nazwisko_zawodnika."', '".$pozycja_zawodnika."', '".$forma."', '".$morale."',
  9. '".$wiek_zawodnika."', '', '".$um1."', '".$um2."', '".$um3."', '".$um4."', '".$um5."', '".$um6."', '".$um7."',
  10. '".$um8."', '".$um9."', '".$um10."', '".$um11."', '".$um12."', '".$um13."', '".$um14."', '".$mktime."', '".$mktime."'
  11. )");

To jest te zapytanie a ja bym do niego chciał dodać nową rzecz. A mianowicie,
rekord: (aktywne)
No to znaczy ze jak ktoś z uzytkowników, włączy te zapytanie to my doda nowego zawodnika ale z tego w/w zapytania. Oczywiście nie tylko to. chodzi dokładniej zeby osoba mogła tylko raz wywoływać zapytanie gdy nastepnym razem bedzie chciała wywołać to niby skrypt je wywołuje ale jezeli zapytanie znajdzie w wszytkich rekordach id zawodnika i jezeli wywoływał juz zapytanie to je blokuje i wyświetla elsey jakiś smile.gif
Pozdro
Ociu
Hm.. chodzi o zablokjowanie powtarzających się rekordów ?
_Martin_
Tak tylko ze widzisz ze kazdy rekord bedzie inny tam jest funkcja rand która losuje wiec sie nie nic powtarzeać.
moze ew cos ale nie wszystko mi chodzi zeby odp id druzyny mógl tylko raz..
wysyłać .. zapytanie.
Aha i dodam ze kazdy ma w tym juz 20 zawodników a ten 21 czyli ten co losuje ma być lepszy od innych i mozna losowac go tylko raz o i tyle biggrin.gif
Ociu
Ale co ma się nie powtarzać, bo dalej tego nie napisałeś ? Jak mamy Ci pomóc, skoro ja Cie pytam, czy ma się powtarzać, a ty odpowiadasz, że tak, ale tam jest fukcja rand i nie powinno się powtarzać ?

Nie lepiej napisać, że mam tabele takąi taką, i nie chce, aby przy dodawaniu nowego rekordu sprawdzić, czy drużyna/zawodnik etc. istnieje ?
_Martin_
He zle sie zrozumieliśmy powtarzać się bedzie id druzyny.
aleksander
Cytat(ociu)
Ale co ma się nie powtarzać, bo dalej tego nie napisałeś ?
Cytat(_Martin_)
He zle sie zrozumieliśmy powtarzać się bedzie id druzyny.
Czytanie ze zrozumieniem sie kłania biggrin.gif

Z tego co mowiles wywnioskowalem, ze musisz sprawdzac czy uzytkownik juz wykonal to zapytanie. Zrob sobie nowa tabele i w niej to bedziesz trzymal.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.