Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xhtml + xml
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
garret
szukałem exclamation.gif ale nie znalazłem w w3school również nie znalazłem odpowiedzi a pytanie wydaje mi sie trywialne tongue.gif

chodzi o to że xhtml miał łączyć xmla i htmla ale może mi ktos powiedzieć jak to połączyć z xmlem - mam plik xml i chciałbym żeby sie znalazł w dokumencie xhtml ?! jak to zrobic ?! chodzi o to że mam po prostu stworzyc cały dokument w xsl questionmark.gif i posługiwać sie kodem xhtml questionmark.gif czy moze mam jakąś ramkę do dokumentu xhtml dodać questionmark.gif a może wogóle php do tego użyć questionmark.gif tyle że myślałem że xhtml bedzie wspierał xmla
Sh4dow
xhtml jest to czesciowe polaczenie xml'a i html'a. xhtml jest bardziej restrykcyjny. Ma bardziej sformalizowana skladnie. Jesli chodzi o plik xml w jakims pliku html to ja juz proponuje przetworzyc go przez php i dodac do szablonu.
Jesli strona ma posiadac tylko dane z xml'a to oczywiscie mozna robic to takze przez php i szablon, ale osobiscie lubie nowinki i zainteresowalbym sie xslt. daje dosc ciekawe mozliwosci bez obciazania servera dodatkowymi przetwarzaniami szablonow. Pokaz co chcesz zrobic a zobaczymy co bedzie lepsze Rkingsmiley.png
garret
narazie sie uczę i tylko chciałem sie dowiedzieć haha.gif i wielkie dzieki
i teraz mam taką rozterkę czy szablon xsl warto pisać w xhtmlu questionmark.gif
Sh4dow
tutaj czy warto pisac szablon przy uzyciu xhtml czy html to jest kwestia twojej wygody/znajomosci/doswiadczenia z tymi jezykami. xhtml oczywiscie ladnie by sie prezentowal przy przegladaniu xsl'a ale jesli ktos nie umie do konca kozystac to nie stanowi problemu. Kwestia wlasnej wygody. Zycze powodzenia Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.