Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] F3Site 1.3
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
MP1
F3Site - szybki system wortalowy dla stron wielojęzycznych.

Przeznaczenie: stony WWW (i dla małych i dla większych powinien się nadawać)

http://compmaster.prv.pl - strona skryptu (tam będzie jego opis)

Oceniajcie.
revyag
A co to ma być ?
Co tu jest do oceny ? Na stronie wyskoczył jeden popup i tyle.

----
edit.
Ok strona załadowała się, ale przydałby się jakiś testowy login i hasło żeby ocenić cokolwiek. Jeśli chodzi o stronę, to może nie będę się wypowiadał snitch.gif
MP1
Cytat(MP1 @ 2005-09-28 22:22:35)
Nazywanie tego CMSem to profanacja - NuLL

Może jakieś argumenty?
emilio
NuLL jak coś krytykujesz to podawaj jakieś argumenty, eh, szkoda że w Polsce jest tak wielu malkontentów...

Ogólnie może być, dopracuj jeszcze layout pod opere.
Liko
Cytat(emilio @ 2005-09-30 17:31:59)
NuLL jak coś krytykujesz to podawaj jakieś argumenty, eh, szkoda że w Polsce jest tak wielu malkontentów...

Ogólnie może być, dopracuj jeszcze layout pod opere.

http://pl.wikipedia.org/wiki/CMS - i wszystko jasne.
MP1
Więc czym miałbym nazwać ten skrypt? snitch.gif

I chciałbym przynajmniej kilka argumentów, czemu nie CMSem. I jeśli komuś się chce - co należałoby poprawić do wymagań. smile.gif
NuLL
W CMSie operuje się na treści. Nie ma ograniczeń co do tego czy COŚ jest newsem czy artykułem jednym kliknięciem zmieniasz newsa na artykuł czy odwrotnie.
W tym co nie jest CMSem jest wyraźny podział news, artykuł, podpowiedź i tak dalej, natomiast normalnie powinno to być nieistotne. Nie operuje się na treści tylko konkretnie na newsie, artykule i tak dalej.
Dla przykłądu weźmy na mambo. Tam do treści są dwie tabele w bazie - jedna od samej treści druga od ocen. Nie ma nigdzie tabel typu news, article itp. Za to są sekcje i kategorie, które umożliwiają grupowanie treści.

I dlatego twój system to nie CMS. Bo nietrudno zauważyć jest w twoim system jest słowo co=news&id=2 ale jest też co=art&id=2 tak więc podział jest ale może się mylę ?

EDIT: php-Fusion to CMS ? No ja jestem święty Antoni

edit

Ja się poddaje - tłumaczcie to sobie jak chcecie...
MP1
To znaczy, że np. php-Fusion także nie jest CMSem?

Trudna kwestia... Z resztą nie wiem, kto nowość na artykuły zamienia...

Edycja:
To więc czemu piszą prawie wszędzie, że php-Fusion to CMS? Był także w teście Eksperta wraz z niektórymi innymi "nie-CMSami" i "CMSami".
Content - zawartość
Management - zarządzanie
Content Management System - system zarządzania zawartością -> więc każdy z nich spełnia ten warunek, także F3CMS.

Zarządzanie (nie)CMSem z podziałem na nowości, artykuły, pliki, galerię... na pewno jest łatwiejsze.

Jeśli nadal jesteście za tym, że php-Fusion, F3CMS... to nie CMSy, jak powinny być nazwane?

Kolejno...
http://wiki.php.pl/index.php/Cms - dlaczego więc tu wisi php-Fusion?
emilio
NuLL widzisz wszystko w kolorach Black & White smile.gif Dla mnie, to co piszesz, nie ma sensu, bo Chcesz przypisać systemom typu CMS konkretny sposób przechowywania danych. Są setki innych sposobów, które są mniej lub bardziej skomplikowane. Choćby ten podział na newsy, arty, itp. Innymi słowy, to tak jakbyś Chciał zmusić wszystkich do stosowania FrontController-a twierdząc że jest on lepszy od PageController-a [wszystko zależy od konkretnej sytuacji, wymagań, itp.].

Pozdro, emilio.
bela
Hmm... System portalowy? biggrin.gif
scanner
Co mi się nie podoba:
  • http://dhost.info/compmaster/index.php?d=asfdsdfgadf
  • http://dhost.info/compmaster/index.php?co=art&id=26sdfsdfs
  • http://dhost.info/compmaster/index.php?co=page&id=3 : "Kategoryczny podział kategorii (także możliwość tworzenia subkategorii)." - znaczy się co??
  • Schematy wyglądu zawierająca w sobie kod php
  • Upchnięcie wszystkiego w includowane pliki *.php
  • Z tego co widzę, sztywny układ strony.
  • Chwalisz siuę zgodnością z PHP5, ale pokaż mi gdzieś linijkę, która wykorzystuje możliwości tegoż.
  • Chwalisz się kompatybilnością z MySQL5? Jak mozna być kompatybilnym z czyms, co przez producenta jest okreslane jako "MySQL 5.0 -- Development release (use this for previewing and testing new features)"
  • Nie wykorzystujesz technologii, na które się powołujesz.
  • Index.php, linia 96: "WebSite PRO 4.3" - posprzątałbyś chociaż po narzędziach.
  • Znaczniki META nie kończą się na "generator, description, keywords" - w f3... nie widze możłiwości dodania kolejnych znaczników bez ingerencji w kod.
  • Instrukcja: "Za³aduj pliki w katalogu UPLOAD na serwer" - nie ma takiego katalogu w archiwum, które pobrałem.
  • plik install/i3.php - w linijkach, gdzie masz echo, chyba numeracja wykonywanych punktów Ci się poplątała.
Wracam do pracy...
Następną wersję chyba zainstaluję...
Speedy
http://dhost.info/compmaster/index.php?co=page&id=3
Cytat
Tworzenie sond z możliwością wyboru jednej lub wielu odpowiedzi.

Jestem ciekaw jakby wyglądała sonda z możliwością wyboru jednej odpowiedzi tongue.gif .
nospor
Bardzo prosto. Masz kilka odpowiedzi, przy każdym radio. Mozesz wówczas wybrać tylko jedną odpowiedź tongue.gif Chyba źle zrozumiałes treść smile.gif
wybor wielu odpowiedzi: zamiast radio to checkboxy

sorry za OT, ale trzeba było chłopakowi wyjasnic co i jak bo by jeszcze po nocach nie mogl spac smile.gif
MP1
Cytat

Jeśli zmienna $_GET, która ma zawierać liczbę, zawiera tekst, wtedy wyświetla się pusta strona. Wg. mnie nie ma sensu wyświetlać strony z informacją "błędny ID", lecz może się mylę?

Cytat
"Kategoryczny podział kategorii (także możliwość tworzenia subkategorii)." - znaczy się co??

Podział zawartości na kategorie i subkategorie (fakt, błąd zrobiłem, powinno być - "zawartości").

Cytat
Schematy wyglądu zawierająca w sobie kod php

Zalety: większe możliwości, szybsze generowanie się skryptu.
Wady: trudniejsza edycja i mniej przejrzysty kod.
W tym przypadku musi być jakiś kompromis. F3... ma na celu szybkie generowanie się.
Samo { i } nie spowolni go bardzo (różnice będą małe), jednak gorzej z <!-- START menublock -->.

Cytat
# Upchnięcie wszystkiego w includowane pliki *.php
# Z tego co widzę, sztywny układ strony.

Nie za bardzo rozumiem...

Cytat
Chwalisz się kompatybilnością z MySQL5?

Przykładem jest haa.pl (zainstalowany MySQL5), gdzie Mambo, php-Fusion nie dadzą się zainstalować. W przypadku F3(...) nie było problemów.

Cytat
W CMSie operuje się na treści. Nie ma ograniczeń co do tego czy COŚ jest newsem czy artykułem jednym kliknięciem zmieniasz newsa na artykuł czy odwrotnie.

W F3... operuje się zaś na zawartości. Artykuły, pliki, nowości, galeria, linki znajdują się w kategoriach. Wolne strony są "wolne", nie są przypisane do żadnych kategorii. Nowości mają swoje opcje, artykuły swoje... Jak więc to pogodzić?
Jeśli to nie CMS, nazwę mogę zmienić.

W pewnym numerze EKsperta był test CMSów. Były tam też: php-Fusion ("Ekspert poleca") i jPortal.
scanner
Jeśli parametr przekazywany przez użytkownika jest niepoprawny typem, lub wykracza poza dozwolone granice zasranym obowiązkiem programu jest poinformować o tym użytkownika.
Biała strona jest traktowana jako błąd programu lub serwera.

Kategorie i subkategoriw - teraz ładnie. Ale czy mam rozumiec, że zagnieżdzenie poziomów jest ograniczone?

Udostepniasz publicznie system, do którego stworzenie skórki wymaga umiejetności programowania i pozwala na używanie wielu niebezpiecznych jakby nie patrzec funkcji php.

Sztywny układ strony - patrząc w kod, widać w którym momencie wywołujesz np. menu. żeby to zmienić i dac menu gdzie indziej, prawdopodobnie trzeba ingerowac w kod.

Powtarzam - czemu piszesz o PHP5/MySQL5 skoro ich nie wykorzystujesz?
Ociu
Cytat
Jeśli zmienna $_GET, która ma zawierać liczbę, zawiera tekst, wtedy wyświetla się pusta strona. Wg. mnie nie ma sensu wyświetlać strony z informacją "błędny ID", lecz może się mylę?

Owszem, myślisz się. Po to do jasnej anielki pisze się debugery i ErrorHandlery, aby powiadomić użytkownika, ze coś nie działa tak jak powino.
Cytat
W tym przypadku musi być jakiś kompromis. F3... ma na celu szybkie generowanie się.
Samo { i } nie spowolni go bardzo (różnice będą małe), jednak gorzej z <!-- START menublock -->.

Możliwości ? Widziałeś smarty lub OPT ?
Cytat
Przykładem jest haa.pl (zainstalowany MySQL5), gdzie Mambo, php-Fusion nie dadzą się zainstalować. W przypadku F3(...) nie było problemów.

Tak jak pisał scanner. Nie ma sensu pisania czegoś na php5 czy mysql5 skoro nie wykorzystuje możliwości tych wersji.
Riklaunim
Cytat(MP1 @ 2005-10-04 17:49:34)
Cytat

Schematy wyglądu zawierająca w sobie kod php

Wolne to będzie archaiczne FastTemplate, a Smarty, czy nawet własne strtr już takie nie będzie. Na serwerach, normalnych, nie zobaczysz widocznej różnicy w czasie ładowania się jPortala czy n-razy większego ezPublish.
MP1
Cytat
Jeśli parametr przekazywany przez użytkownika jest niepoprawny typem [...]

Poprawię to...

Cytat
Udostepniasz publicznie system, do którego stworzenie skórki wymaga umiejetności programowania [...]

OK. Pomyślę nad tym. Najlepiej napiszę prostą obsługę template'ów na potrzeby skryptu (AutoTheme, Smarty są do różnych potrzeb, przez co spowolniają generowanie).

Cytat
Sztywny układ strony [...]

Menu (jak i środek) wywoływane jest z pliku body.php skórki, więc położenie można zmienić.

Co zaś z ilością plików skórek? Czy powinna być możliwość określania wyglądu większości stron, czy tylko niektórych?

Pomyślę nad tym i zrobię zmiany. Może to trochę potrwać (miesiąc, dwa, a może więcej)... Jak ukończę, poinformuję tutaj.
scanner
Cytat(MP1 @ 2005-10-04 19:16:24)
Cytat

Sztywny układ strony [...]

Menu (jak i środek) wywoływane jest z pliku body.php skórki, więc położenie można zmienić.

Zwracam honor: źle spojrzałem na linijkę "require_once('inc/menu.php');" w pliku /index.php (na jego końcu)

W nastepnej wersji, mógłbys przygotowac alternatywna skórke, która pokazywałaby, ze Twoja aplikacja nie ma sztywno narzuconego układu 3kolumnowego.
Skórka nawiązaująca do np. http://www.2advanced.com/flashindex.htm (układem, nie technologiami) była by idealna.

No i daj jakąś wersję demo - nie każdemu chce się (lub ma czas) instalować F3 na swoim kompie a przejrzeć panel administracyjny w działaniu tez by było dobrze.

A ilośc plików skórek - nie wiem za bardzo cochcesz przez to powiedziec, ale IMHO założenie powinno być takie, że frontend powinien być w 100% definiowalny. Każdy element ma prawo być wyświetlony tak, jak zyczy sobie projektant skórki.
Począwszy od meta, skończywszy na najmniejszym elemencie CSS.
MP1
Ponieważ utraciłem w pół napisany moduł prywatnych wiadomości, zaprzestałem bardziej intensywny rozwój skryptu.

F3Site 1.1 - od teraz nazywany systemem wortalowym.
Główne zmiany to: poprawiony moduł komentarzy, możliwość otwierania linków menu w nowym oknie i iinne poprawki / drobne zmiany.

Poprawiłem niektóre błędy, o których pisaliście.
1. Komunikaty błędów - np. "$D problem!".
2. Zmieniona nazwa.

Narazie nie będzie nowszych wersji (chyba że będą błędy). Biorę się za inny projekt - grę logiczno-przygodową w HTML/JS.
tiraeth
No to ja się wtrącę do rozmowy i skomentuję wypowiedź poprzednika tak: słomiany zapał - może daj sobie spokój z php bo do tego trzeba mieć cierpliwość ... skrypt taki sobie.
Sh4dow
Jako ze zakazdym razem widze jak wszyscy dookola pienia sie i okrytnie stresuja bo widza kiepski skrypt z nazwa CMS to ja jak bede pokazywal swoje to nazwe to
CRS = Cudo Robiące Stronki guitar.gif

Tak apropo, nawet nieogladajac stronki z tym skrypten wrazenie robicie super w ocenach, strach cokolwiek wystawic bo nawet nazwe mozecie zniszczyc.

Pozdrawiam Rkingsmiley.png
MP1
Nowa wersja testowa skryptu - F3Site 1.3. Główne zmiany to: zapis ustawień do plików php, możliwość ustawienia praw każdemu, szybki dostęp do edycji zawartości.
Niedługo będzie także wtyczka do tworzenia i aktualizowania plików RSS.

Zachęcam do ocen, testów i tworzenia dodatków (w zamian: banner w rotatorze). smile.gif Pamiętajcie, że to jest dość młody skrypt, a jego główna cecha to szybkość.

Cytat
# Znaczniki META nie kończą się na "generator, description, keywords" - w f3... nie widze możłiwości dodania kolejnych znaczników bez ingerencji w kod.

Dodałem w ustawieniach możliwość wpisania własnego kodu do sekcji HEAD.

Cytat
Kategorie i subkategoriw - teraz ładnie. Ale czy mam rozumiec, że zagnieżdzenie poziomów jest ograniczone?

Nie. Subkategorie mogą mieć jeszcze inne subkategorie (itd.). To działa na tej zasadzie, że istnieje pole "subc" w bazie, które określa, której kategorii jest subkategorią lub czy jest podstawową kategorią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.