Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dni robocze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
masterinfo
Witam

Mam następujący problem - potrzebuję określić, czy data dotyczy dnia roboczego czy wolnego wg polskiego kalendarza. Kojarzy mi się, że była do tego jakaś funkcja w php ale nie mogę sobie przypomnieć jaka.

Czy ktoś pomoże?
strife
Witam,

date" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

Pisane z palca...
  1. <?php
  2.  
  3. if ( date("w") == "0" OR date("w") == "6" ) // czyli sobota i niedziela
  4. {
  5.  $dzien_roboczy = FALSE;
  6. }
  7. else{
  8. $dzien_roboczy = TRUE;
  9. }
  10.  
  11. ?>

Pozdrawiam!
masterinfo
No tak, z tym nie mam problemów smile.gif ale jak rozróżnić czy jest to jakieś inne święto - np. Nowy rok , albo Wialkanoc questionmark.gif? wydaje mi się, że się spotkałem z jakimś sposobem na to, ale chyba pamięć mi szwankuje. Wiem, można stworzyć własną listę świąt i zrobić do tego funkcję, tylko po co, jeżeli już coś takiego jest?
bregovic
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem... pogoogluj może znajdziesz.
masterinfo
No cóż, chyba przyjdzie napisać własną funkcję sad.gif Boże spraw, aby mi się chciało tak jak mi się nie chce...
Pigula
ze swietami raczej nie ma problemu bo maja stala date no oczywiscie oprocz wielkanocy i bozego ciala, wiec wpisujesz w tablicy daty swiat i jak masz date to wystarczy sprawdzic czy jest to element tablicy
nospor
Tutaj napisalem funkcje, która liczy liczbę dni roboczych od daty do daty. MOże ci się przyda:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=29279&hl=strtotime
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.