Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: $ZMIENNE - Różnica między stylem krótkim a długim
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Piotrek
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z forumowiczów wytłumaczył mi w sposób jak najbardziej przystepny różnicę między stylem średnim i długim.

Przykład:
Dlaczego nikt nie używa już stylu krótkiego...np. $iloscopon
Na czym polega niebezpieczeństwo jego używania?

Styl średni $_POST['iloscopon'] jest zalecany..ale na czym on dokładnie polega?Wiem ,że chodzi o przekazywanie zmiennych formy z jednej z tablic $_POST , $_GET,$_REQUEST. Ale skąd się wzieły te tablice?Po co dokładnie je utworzono??

Będę wdzięczny za każda odpowiedz która przyblizy mnie do zrozumienia tych zagadnień...

Pozdrawiam goraco!
Lars
jeżeli register_globals=on to wszystko w $_GET jest zamieniane na
ten styl krótki. Czyli $_POST['lars'] i $_GET['lars'] wtedy to samo (jak odwołujemy się do $lars)

W php 4 zaleca się korzystanie z tablic superglobalnych ($_POST, $_GET, $_SESSION). Na wielu serwerach register_globals jest off więc załóżmy:

form.php
  1. <?php
  2. <form action="test.php" method="post">
  3. <input type="text" name="lars">
  4. <input type="submit" name="submit" value="submit">
  5. </form>
  6. ?>

test.php
  1. <?php echo $lars; ?>

nie wyświetli nic albo wywali notice'a
s_w_ir
Stworzono je dla bezpieczeństwa Twoich i Moich i innych ludzi skrytów winksmiley.jpg Chodzi o to że jeżeli nie ma użycia superglobali, to nie wiadomo skad pochodzi zmienna : czy z sesji, czy z formularza POST itd. Jest to podstawa do obchodzenia zabezpieczeń.
Gość_Nexus
Dziekuje za wszytskie odpowiedzi!
Chyba w końcu zrozumiałem!

Pozdrawiam goraco!!!!!!
TomASS
Na przyszłość mógłbyś się zarejestrować =) miałbyś dostęp do większej ilości for smile.gif

----edit----
Prosiłem Cię już dwa razy, żebyś nie pisał zbednych postów, ponieważ jest to karane ostrzeżeniami.
Ten oto post jest przykładem nabicia sobie licznika napisanych postów.
Dostajesz za niego ostrzeżenie. Nie jest on na temat i nic nie wnosi.
Co innego gdybyś dodał to pisząc coś co wnosi cokolwiek do dyskusji.
~mike_mech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.