<?
//usuwanie spacji i spawdzanie czy cokolwiek zostało
if (trim($pytanie) != "")
{
//usuwanie przecinków które tylko przeszkadzają
$pytanie = str_replace(",", "", $pytanie);
//rozbijanie przez spacje
$arr = explode(" ", $pytanie);
//pobieranie ilości elementów
$ilosc=sizeof($arr);
//ustawianie $ilości2 oraz $znaleziono na 0
$ilosc2="0";
$znaleziono="0";
//pętla sprawdzajaca wyszukiwania
while($ilosc>$ilosc2)
{
$zapytanie = "SELECT odp, obrazek FROM pytania WHERE 'slowo' LIKE '$arr[$ilosc2]%'";
$wykonaj = mysql_query($zapytanie);
$znaleziono = mysql_num_rows($wykonaj);
if($znaleziono=="0")
{
++$ilosc2;
}
else
{
$zapytanie = "SELECT odp, obrazek FROM pytania WHERE 'slowo' LIKE '$arr[$ilosc2]%'";
$wykonaj = mysql_query($zapytanie);
$odp = mysql_fetch_array($wykonaj);
$ilosc2=$ilosc;
}
}
//przed chwilą zakończyła się pentla.
//teraz sprawdzam czy cokolwiek znaleziono, jeśli nei to wyświetlam odpowiednią wiadomość
if($znaleziono=="0")
{
$odpowiedz="Z racji że jestem we wczesnej wersji produkcji to nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania, napisz to pytanie mojemu <a href=mailto:pichus@poczta.fm>autorowi</a>, a za niedługo pojawi się odpowiednia łatka.";
$minka="powazny";
}
else
{
$odpowiedz="$odp[odp]";
$minka="$odp[obrazek]";
}
}
//jeżeli nie zosało...
else
{
$odpowiedz="A pisać umiesz ?";
$minka="pytajacy";
}
?>
[/php:1:ac4c405705]
Kiedy daje mu jakies słówko to on szuka tylko po pierwszej literze - dlaczego ?
KOD BAZY DANYCH:
Kod
CREATE TABLE `pytania` ( `slowo` char(20) default '0', `odp` char(255) default '0', `obrazek` char(40) default NULL ) TYPE=MyISAM;
INSERT INTO pytania (slowo, odp, obrazek) VALUES("stworzył", "Mojim wspaniałym twórcš oraz mentorem jest wielki Puciek", "zachwycony");
INSERT INTO pytania (slowo, odp, obrazek) VALUES("jeste?", "Jetsem PuciTokiem - inteligentnym botem który jes we wczesnej fazie programowania . Mojim wspaniałym twórcš jest <a href=mailto:pichus@poczta.fm>Puciek</a>.", "neutralny");
INSERT INTO pytania (slowo, odp, obrazek) VALUES("stworzył", "Mojim wspaniałym twórcš oraz mentorem jest wielki Puciek", "zachwycony");
INSERT INTO pytania (slowo, odp, obrazek) VALUES("jeste?", "Jetsem PuciTokiem - inteligentnym botem który jes we wczesnej fazie programowania . Mojim wspaniałym twórcš jest <a href=mailto:pichus@poczta.fm>Puciek</a>.", "neutralny");