Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z .txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Adamdo
mam kilka plików:
dzial.php:
  1. <?
  2. $login = $_GET['login'];
  3. echo"<a href="post.php?dzial=gra&login="; echo($login); echo "">Pytania co do gry Codename: "War"</a> <a href="view.php?dzial=gra/">Zobacz posty</a><br>
  4. <a href="post.php?dzial=szkola&login="; echo($login); echo "">Co w szkole, zadania, itp.</a> <a href="view.php?dzial=szkola/">Zobacz posty</a><br>
  5. <a href="post.php?dzial=all&login="; echo($login); echo "">O wszystkim</a> <a href="view.php?dzial=all/">Zobacz posty</a><br>
  6. <a href="post.php?dzial=str&login="; echo($login); echo "">Co zmienić, pytania co do strony, itp.</a> <a href="view.php?dzial=str/">Zobacz posty</a><br>";
  7. ?>

post.php:
  1. <form action="text.php" method="post" target="ramka">
  2. <input type="text" name="temat" value="temat" /><br>
  3. <textarea name="text" rows="10" cols="40">Treść</textarea><br>
  4. <input type="hidden" name="login" value="<? $login = $_GET['login']; echo($login); ?>" />
  5. <input type="hidden" name="dzial" value="<? echo($_GET['dzial']); echo "/";?> " />
  6. <input type="submit" value="Wyślij" />
  7. </form>
text.php:
  1. <?
  2. $data = date("j.m.Y H:I");
  3. $temat = $_POST['temat'];
  4. $text = $_POST['text'];
  5. $sp = " ";
  6. $login = "napisane by ";
  7. $login .= $_POST['login'];
  8. $a = "<hr><br>";
  9. $hr = "<hr>";
  10. $blok = "<blockquote>";
  11. $eblok = "</blockquote>";
  12. $adata = "forum/";
  13. $adata .= $_POST['dzial'];
  14. $adata .= date("m");
  15. $adata .= ".txt";
  16. $plik = fopen($adata, "a");
  17. fputs($plik, $temat);
  18. fputs($plik, $blok);
  19. fputs($plik, $hr);
  20. fputs($plik, $text);
  21. fputs($plik, $hr);
  22. fputs($plik, $login);
  23. fputs($plik, $sp);
  24. fputs($plik, $data);
  25. fputs($plik, $eblok);
  26. fputs($plik, $a);
  27. fclose($plik);
  28. echo "Prawdopodobnie wszystko zostało zrobione pomyślnie biggrin.gif"
  29.  
  30. ?>
i view.php:
  1. <?
  2. $adata = "forum/";
  3. $adata .= $_GET['dzial'];
  4. $adata .= date("m");
  5. $adata .= ".txt";
  6. $plik = file($adata);
  7. for($inedex = 0; $index < count($plik); $index++)
  8. {
  9. echo($plik[$index]);
  10. }
  11. ?>
wszystko wygląda jakby było dobrze, lecz gdy zapisuję plik, to jest na swoim miejscu w katalogu forum/**/*.txt lecz gdy chce go ściągnąć przez ftp to wyświetla się że jest a przy ściąganiu że nie istnieje blink.gif , a przy otwarciu go przez view.php (z linku z dzial.php) to mam takie błędy :
Cytat

Warning: file() [function.file]: Unable to access forum/szkola/10.txt in /home/a/d/a/adamdo/www/view.php on line 22

Warning: file(forum/szkola/10.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/d/a/adamdo/www/view.php on line 22
ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby działało (kiedyś działało, a przestało gdy dodałem "niby działy") jeśli ktoś chce zobaczyć to z poziomu przeglądarki to zapraszam na stronę cdwar.glt.pl login Adamdo (pamiętajcie o dużych literach) i hasło xm2b45 (i tak nic nie napiszecie tongue.gif)
NetJaro
Cytat
Warning: file() [function.file]: Unable to access forum/szkola/10.txt in /home/a/d/a/adamdo/www/view.php on line 22

Funkcja file() została wyłączona przez Administratora serweru, zgłoś się do niego winksmiley.jpg

Cytat
Warning: file(forum/szkola/10.txt) [function.file]: failed to open stream: No such file or directory in /home/a/d/a/adamdo/www/view.php on line 22

Poniekąd błąd związany z powyższym błędem, ale również informuje, że nie ma pliku, na który wskazuje linia 22 w pliku view.php
Adamdo
ludzie czytajcie co ja pisze!! napisałem już że działało dopuki nie dodałem "niby działów" to znaczy że działało!! jezuu... (jakby co, to tworzy nowe pliki których potem nie ma!! blink.gif [patrz wyżej] o nazwie 10.txt i wielkością 100<300 bajtów)
mike
1. @NetJaro postaraj sie nie wprowadzać innych w błąd.
2. @Adamdo czy jesteś pewnien, że pliki są poprawnie tworzone :?: Dołącz na początku skryptu tworzącego pliki:
  1. <?php
  2.  
  3. error_reporting( E_ALL );
  4. ini_set( 'display_errors', 1 );
  5. // ...
  6.  
  7. ?>

Być może pojawiają się błędy, których nie widzisz. A komunikat "Prawdopodobnie wszystko zostało zrobione pomyślnie biggrin.gif" nie jest wiarygodny.
3. Pamiętaj o tym że funkcja fopen() z parametrem a owszem stara się utworzyc plik, jeżeli takowy nie istnieje, ale nie tworzy folderów.
Adamdo
@ mike_mech: co do 3 to katalogi już są stworzone, ale nie wiem czemu nie chce tworzyć tych plików, ew. zapisywać do nich (sam je na początku zrobiłem, a to potem zrobiło taki sam plik o dokładnie takiej samej nazwie których nie moge usunąć bo wyświetla się zę plik nie istnieje!! blink.gif )Zobaczcie sami
EDIT: Dodałem skrypt z ad2 i nic się nie wyświetla blink.gif , chyba mam pomysł jak to naprawić...
EDIT2: Wiem jaki jest błąd, chcę otworzyć plik '10.txt', a istnieje ' 10.txt' (różnica spacji', nie wiem tylko dlacxzego on zapisuje ze spacją ! ale to już załatwię biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.