Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php na mandriva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mandrivalinux
Wiem ze to nie ten dzial, ale tylko tu moge pisac jako gosc. Mam problem: zainstalowalem sobie Mandrive 2005 LE i chce do niej dolozyc php, tylko nie wiem ktory plik sciagnac...
ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/mandra...586/media/main/
chodzi mi o php i obsluge bazy mysql - zadne smarty i inne duperele, podstawowe php i tyle
z gory dzieki za odpowiedz
sf
php-devel-5.0.4-9mdk.i586.rpm
MaKARON
Skonfiguruj sobie urpmi - na googlach znajdziesz odpowiednie dyrektywy -
i pozniej:

urpmq php

dostaniesz wszystkie pakiety zwiazane z php
poozniej

urpmi php5-cli
....
wszystko czego potrzebujesz.
mandrivalinux
Ok, dzieki. Mam jeszcze jeden problem. Nie mam funkcji mysql_* sad.gif Przy wywolaniu chociazby mysql_connect() dostaje Call to undefined function sad.gif Zassalem rpm'a php-mysql...rpm z tej strony ale to nic nie dalo. Co robic?
Riklaunim
pewnie trzeba edytować php.ini i dodać module=cośtam.so gdzie cośtam (pewnie mysql.so i mysqli.so) to nazwa biblioteki dostarczanej przez dany pakiet dodatkowy (+ zainstaluj samą bazę danych). Po edycji php.ini jeżeli serwer działa to musisz go zrestartować.
Zajec
Przy kompilacji wygląda to tak, że musimy zainstalować MySQL (wtedy zainstaluje się biblioteka służąca za klienta MySQL) i przy komipilacji php robimy:
./configure --with-mysql=/usr/local/mysql (przykładowo)

Jeżeli znasz chociaż w podstawach Linuksa to pobaw się w kompilację - masz SUPER artykuł w dziale z Serwerami - wszystko ładnie objaśnia.
Riklaunim
Mandriva ma wszystkie dodatki spaczkowane w oddzielnych rpmach więc rekompilacja nie jest konieczna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.