Rozwój F3Site'a trwa. Po dodaniu kolejnego pola (SIZE) do tabeli plików jest razem 14 pól (tyle, co ma PostNuke). To może wpłynąć na dłuższe ładowanie (a skrypt ma być szybki). Nie można przecież usunąć także pól: autora, daty dodania, dłuższego opisu, access (czy jest widoczny), oceny, pobrań...
Co jest jednak powodem dodania pola SIZE? -> Będzie z niego wynikało, ile plik zajmuje lub czy znajduje się on na lokalnym serwerze (rozmiar zostanie sprawdzony za każdym razem).
Przyczyna: dodanie możliwości dodawania plików zdalnych
Co więc mi radzicie?
1. Usunąć pole "licencja".
2. Usunąć pole "priotytet" (dotyczy wyświetlania na liście, wartości: 1, 2, 3).
3. Zostawić 14 pól.
4. Nie dodawać pola SIZE, rozwiązać problem inaczej.
5. Inaczej - jak?
mike
27.10.2005, 17:26:18
A powiedz mi jak Ty wpadłeś żeby dać w poście prefix SQL i jednocześnie napisać go na forum php :?:
Bo ja tego nie ogarniam

Przenoszę na
Bazy danych
Jabol
27.10.2005, 18:57:23
Ilość pól nie ma prawa wpływać na szybkość działania. Możesz spróbować rozdzielić tą tabelę na parę innych (patrz -> normalizacja), jeżeli jest to możliwe z logiczne punku widzenia.
AxZx
27.10.2005, 20:57:41
zastanow sie nad struktura bazy, jezeli sa jakies pola ktore beda zadko uzywane wywal je do osobnej tabeli,
mozna tez pokusic sie o zrobienie pol textowych w osobnych tabelach - slyszalem ze to tez pomaga (chyba chodzi o indeksowanie)
ale z czym masz konkretnie problem tak wlaciwie?
Z tym, że jest trochę dużo pól... To dotyczy skryptu F3Site. Jest pole "pełny opis", które ostatecznie możnaby przenieść do innej tabeli, ale czy jest sens? Jak myślicie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.