Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS dla mnie
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
MZet
Witam

Potrzebny mi CMS:

1. Prosty w obsłudze
2. Z polskim wsparciem i wersją językową
3. I najważniejsze: ELASTYCZNY

Pisząc elastyczny, mam na myśli dający się łatwo dostosować - abym mógł łatwo zmienić układ całej strony, układ menu, dodawał własne kategorie, łatwo zmieniał tytuły menu, a nie tylko ograniczał do włączania/wyłączania istniejących menu itd. itd. Nie mam specjalnych wymagań co do wielkości CMS-a. Próbowałem Mambo, BlueDragon-a czy e107, ale one mi na pewno nie odpowiadają.

Z góry dziękuję
f4ngorn
A co powiesz na polski projekt Jportal? http://www.jportal2.com/ Moze i nie jest to szczyt marzen ale mozna w nim dosc duzo zmieniac. Mozesz zmienic uklad menu, modyfikowac je mocno itd. Moge ci podac pare stron na jportalu ale niestety o takiej sobie tematyce winksmiley.jpg www.gothic.phx.pl // www.gothic.g4ce.pl
MZet
Darmowy tylko do zastosowań niekomercyjnych...
f4ngorn
Licencja nie jest taka droga smile.gif Pozatym nie pisales ze szukasz do zastosowan komercyjnych. Ja jednak obstawal bym przy jp. Ciezko znalezc cos do firmy za friko. Wiekszosc darmowych skryptow jest darmowa tylko w uzytku domowym
Lars
Może co do elastyczności... RkCMF
Niestety nie jest prosty w obsłudze... ale elastyczny tongue.gif tongue.gif
MZet
A co z klasą enterprise?
Luke
ez.no
Natanael
Podobnie jak Lars polecam RkCMF. Jest to naprawdę dobry, elastyczny CMF. Ciekawya, własna koncepcja zarządzania treścią. Autor to naprawdę spec od php. Zresztą świadczy o tym np. ostatni jego sukces (klasa miesiąca). biggrin.gif
sf
Spec od php? :| LOL. Wystarczy spojrzec w kod by zobaczyc jaki tam jest balagan.
mike
Omijajcie RkCMF z daleka.
Bałagan, balagan i jeszcze raz bałagan.
Przykład "jak nie powinno się pisać".
revyag
A może mambo ? snitch.gif
mambo
Jeśli chodzi o licencję, to masz wolną rękę, nie możesz tylko go sprzedawać.
MZet
Mambo próbowałem. Zupełnie nieelatyczny. Nawet nie mogłem zmienić układu strony głównej. Podałbym go jako antyprzykład do mojego pytania. BTW - był taki serwis, www.enemyterritory.pl, który oparto na Mambo, ale wyobrażam sobie, jak autorzy się namęczyli.

RkCMF też próbowałem i nawet nie mógł się poprawnie zainstalować.

ezPublish chciałem spróbować - nie działa na Lycosie, rozglądam się za jakimś porządnym hostingiem, wtedy wypróbuję.

Chodzi po prostu o to, by mógł się poprawnie zainstalować i żeby można było jak najłatwiej zmienić układ strony, układ menu, tytuły menu, dodać jakąś własną treść, przesunąć coś na dół strony, a coś na górę (no właśnie - jakiś porządny system skórek), przesunąć ramkę z ankietą itd. itd. - mam nadzieję, że zrozumiecie. Jak najwięcej elastyczności.
NuLL
http://ez.no - uruchom go sobie na localhoscie bo administracja nie opiera sie na zabawach w panelu admina.
MZet
A na czym polega?

// Halo...
Natanael
Cytat(mike_mech @ 2005-11-03 21:57:05)
Omijajcie RkCMF z daleka.
Bałagan, balagan i jeszcze raz bałagan.
Przykład "jak nie powinno się pisać".

Napisz cokolwiek lepszego to zgodzę się z tobą od razu.
Ribery
Mam pytanie w związku z cmsem EZ - czy można go używac w celach komercyjnych .. i czy trzeba zamieszczać jakis banner albo link do strony domowej questionmark.gif?
Z góry dzieki za odpowiedź
.radex
wiem tylko że jest na GPL ( przynajmniej tak gdzies pisalo ) ale poszukaj na stronie oficjalnej http://ez.no - tam chyba pisze
Nightwalker
PostNuke + AutoTheme, pozwala dostosować układ stron używając zwykłego htmla.
NuLL
Cytat
Mam pytanie w związku z cmsem EZ - czy można go używac w celach komercyjnych .. i czy trzeba zamieszczać jakis banner albo link do strony domowej questionmark.gif? Z góry dzieki za odpowiedź

Musisz pozostawic w stopce informacje z tego co ja wiem smile.gif
kaniagandzowski
Ja polecam zdecydowanie Joomla wsumie jest to samo co Mambo. Ale Joomla jest i bendzie rozwiajana a wiem jakie są plany z tym projektem wiec sie zapowiada bardzo dobrze. A co do zmian to zależy co potrafisz czyli czy znasz php i html ccs i inne przydatne żeczy do zmieniania lub wprowadzania własnych rozwiązań.
Ja na poczontku szukałm cms i zdecydowanie lepiej wypadła joomla ponieważ jest bardzo dużo materiałów odnośnie obsługi cmsa i pisania do niego różnych modułów i komponetów. Ale zanim sie pisze cos to warto sprawdzić czy ktoś już nie napisał.Do joomli jest bardzo dużo modułów które można doinstalować do cmsa. Więc nie ma problemów z dostosowaniem do swoich potrzeb

Próbowałem php-fusion nauczyć sie go i po zmieniać do moich potrzeb. Z nauką obsługi to nie problem ale żeby coś zmienić żeby było po mojej myśli to nie było sprawą prostą ponieważ trudno mi było sie w nim odnaleść co do czego służy a materiałów nie mogłem znaleść i tak się szybko zniechęciłem i się z tego bardzo ciesze z tego powodu. A co do wyglądu joomla już na starcie bije php-fusion.

Joomla została paro krotnie już wyrużniona przez rużne fachowe czasopisma

A jesli nie wiesz nadal który wybrać to sciągnij se krasnala i zainstaluj na lokalnym kompie i po sciągaj rózne cmsy i posrawdzaj.

Joomle znajdziesz bez problemu wystarczy wpisać w google joomla oraz mambo
i tam znajdziesz artykuły, gotowe templatki, modułu, komponety
Zacznij od

www.joomla.pl
www.templatki.com

Polecam smile.gif

---
[scanner] Ja natomiast polecam zakup słownika ortograficznego. Jeżeli Twój następny post będzie równie niechlujnie napisany, gwarantuję, iż zostanie włączone moderowanie każdego Twojego posta na okres jednego miesiąca.
kallosz
Cytat(MZet @ 29.10.2005, 12:17 ) *
Witam

Potrzebny mi CMS:

1. Prosty w obsłudze

Pisząc elastyczny, mam na myśli dający się łatwo dostosować - abym mógł łatwo zmienić układ całej strony, układ menu, dodawał własne kategorie, łatwo zmieniał tytuły menu, a nie tylko ograniczał do włączania/wyłączania istniejących menu itd. itd. Nie mam specjalnych wymagań co do wielkości CMS-a. Próbowałem Mambo, BlueDragon-a czy e107, ale one mi na pewno nie odpowiadają.

Z góry dziękuję
Moim zdaniem eZpublish jest bardzo elastycznym cms nadającym się pod duże serwisy. Jest polski support ale dopiero się rozwija i czasami długo czeka się na odpowiedź.
System jest przejrzysty i ma ciekawą możliwość tworzenia struktury.

POLECAM
RubiX
Polecam php-Fusion bardzo dobry sprawny i szybki.

Ale najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie wlsanego CMS-a
Peace
Spróbuj iGamingPortal lub EazyPortal PL ja posiadam jak coś to PW
vcarter
witam !
chcialbym sie podpiac pod temat smile.gif

to moja strona

http://www.miami-vice.pl/

nic nadzwyczajnego bo moje umiejetnosci tez nie sa zbytnio duze ...

myslalem aby wyprobowac jakiegos CMSa do mojej stronki - czy moglibyscie jakiegos polecic ?

taki aby mozna bylo stworzyc podobne dzialy do tych ktore sa na mojej stronce - no i standardowo aby mozna bylo modyfikowac kolorystyke + jakies logo zwiazane z miami vice smile.gif

dzieki z gory za odpowiedz smile.gif
sf
Ostatnio natknąłem się na CMS Made Simple. Jest zgodny z w3c co mnie bardzo cieszy i skłania ku przekonaniom, że jest zrobiony z głową.

Tak wygląda: http://cmsmadesimple.org/main/screenshots
vcarter
wolalbym cos po polsku smile.gif

pewnie przetestuje Joomla chyba ze poradzicie cos innego smile.gif
freedek2
Cytat(MZet @ 29.10.2005, 12:17:51 ) *
Witam

Potrzebny mi CMS:

1. Prosty w obsłudze

Z góry dziękuję

A może wypróbuj "smoda" Rkingsmiley.png

link: http://www.smod.pl

jest to:
1) bardzo prosty cms (wrecz banalny do obsługi tongue.gif )
2) po polsku i ma wsparcie na forum
3)elastyczny itp.
4) darmowy

osobiście go używałem i polecam ;]

jedyne co trzeba to :
1) autor smoda(Marcin Wysmułek) prosi użytkowników aby zgłaszali swoje strony zbudowane smodem tutaj:
http://smod.pl/index.php?id=14

2) aby pozostały w stopce linki : SmodCMS v.2.10 // © 2007 [exe.com] Caesar.pl/5v.pl lecz gdy ich nie chcemy wykupujemy licencje komercyjną (wartość z tego co pamiętam 300zł+ z jego strony pomoc indywidualna<tak to na forum>-chyba ze sie zmieniło)

więcej w dziale FAQ aarambo.gif na stronie smoda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.