Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ponownie data i ważność
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
niko
do Admina - nie kasuj mi tego ani nie przenoś bo mi nie chodzi o baze danych tylko o skrypt - a jak walniesz to na forum gdzie prawie nikt nie zagląda to bede ruski miesiąc czekał na odzew świerzej odpowiedzi.

hejka mam pytanie smile.gif a właściwie problem
robie portal z ogłoszeniami smile.gif
mam w bazie dwie komórki - data dodania i data kiedy upływa termin ważności

teraz mam problem bo nie umiem napisać skryptu sad.gif

który by do aktualnej daty dodawał np 7 lub 14 dni i wpisywał do komórki z terminem

i jak potem zrobić by na stronie wyświetlały się tylko te ogłoszenia które są wazne ? czyli ich czas nie upłynął jeszcze ?
mike
Jeśli masz tabelę z dwoma polami add_date i termin i oba są typu date to dajesz zapytanie:
  1. INSERT
  2. INTO tabela SET add_date = CURDATE(), termin = ADDDATE( CURDATE(), INTERVAL 14 DAY);

Jak je pobierasz to robisz:
  1. SELECT *
  2. FROM TABELA WHERE CURDATE() < termin;

_____
Czy Ty nie rozumiesz, żedane pobiera się z bazy zapytaniem, w któreym podajesz warunki jakie dane chcesz wybrać. To nie jest kwestia skryptu exclamation.gif!

Nie możesz dawać tematów o bazach danych na php, tylko dlategoże Ci się wydaje, że :(...)a jak walniesz to na forum gdzie prawie nikt nie zagląda to bede ruski miesiąc czekał na odzew świerzej odpowiedzi".

Już trzeci raz dajesz temat o bazach danych na php, więc:
1. Temat znów zosyaje przeniesiony;
2. Dostajesz ostrzeżenie.
nospor
przenosilem ci na bazy twoje posty bo tam bylo ich miejsce. tego zgodnie z zyczeniem nie przeniose a zamkne za crossposting:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36687&hl=
smile.gif

----edit----
Hehe, za to ja przeniosę.
Nie bedziemy zaśmiecać forum php winksmiley.jpg
~mike_mech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.