Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z połączeniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
raptor_1980
Cześć

Próbuje połączyć sie z bazą postgresql przez www

mam zainstalowane
php 4.3.11
Apache 2.0.54
PostgreSQL 8.0.3
Win 2k sp4
phpPgAdmin 3.5.3

zaczołem tak:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Pobieranie danych z PostgreSQL</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <?php
  7. $conn = pg_connect ("host='localhost' dbname='baza_test' user='postgres' password='kopytko'");
  8.  
  9.  if (!$connection)
  10. {
  11. die("Nie można połączyć się z bazą danych");
  12. } 
  13.  
  14. ?>

poprawiam
---
nospor

próbuje się połączyć i otrzymuje : Warning: Unable to connect to PostgreSQL server: fe_sendauth: authentication type 5 not supported in c:\foxserv\www\baza2.php on line 7
Nie można połączyć się z bazą danych

widze że ma jakiś problem autoryzacją do bazy.
Co mam zrobić questionmark.gif
who?
Używałem kiedyś Foxserv, ale niestety miałem błędy podobnego typu jak twoje w związku z tym stawiał bym, że to jego wina.

Pozdrawiam,
who?
SHiP
  1. <?php
  2. $connection = pg_connect ("host='localhost' dbname='baza_test' user='postgres' password='kopytko'");
  3.  
  4.  if (!$connection) echo("Nie można połączyć się z bazą danych");
  5. ?>

Twój kod używał zmiennej $conn do przechowywania id połączenia a następnie sprawdzał $connection :]
dr_bonzo
^^ niezle smile.gif
Na przyszlosc polecam wlaczyc wyswietlanie WSZYSTKICH BLEDOW
  1. <?php
  2. eror_reporting( E_ALL )
  3. ?>
-- unikniesz takich bledow.
weasel
Witam serdecznie. Mam identyczny problem.
Zainstalowane:

apache_2.0.53-win32-x86-no_ssl
php-4.0.4pl1-Win32
postgresql-800-rc1

1. <?php
  2. $conn_string = "host=localhost port=5432 dbname=test_db user=postgres password=moje_haslo";
  3. $dbconn = pg_connect ($conn_string);
  4. ?>

otrzymuje komunikat:
Warning: Unable to connect to PostgreSQL server: fe_sendauth: authentication type 5 not supported in C:\Apache2\htdocs\kopytko.php on line 3

W przeciwieństwie do kolegi zakładającego temat, ja nie mam błędu w kodzie. Czy ktoś wie o co chodzi ?

Dodam, że z PHP5 nie ma tego problemu. Powiecie: to czemu nie zainstalujesz PHP5 ? Nie instaluję, ponieważ w PHP5 postgresql działa bez zarzutu, za to php nie pobiera wartość z formularzy :/

Czyli generalnie mam sytuację:
albo
*PHP5 z postgresql i bez obsługi formularzy (w pasku adresu przy metodzie GET zmienna jest widoczna, niestety nie da sie jej wyświetlić (wykorzystać w żaden sposób)
albo
*PHP4 i działające formularze; ale bez postgresql.

PROOOOSZ O POMOC !!
Za tydzień muszę złożyć gotowy projekt oparty na php+PostgreSQL a nawet nie skończyłem poprawnej instalacji. PILNE !
Lars
Windows + PostgreSQL [brr]
Nie lepiej postawić to na jakimś linuxie? moze to wina windy?
weasel
Dzięki za pomoc. Sam znalazłem problem. Wszystko działa. Swoją drogą niezła rada laugh.gif zainstaluj linuxa laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.