Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z cachem?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kbielicki1
Działam na M$IE (no comment)
Mam dziwny problem.
Mam bazę danych do której dodaję rekordy przez skrypt php.
Mam inny skrypt który odczytuje rekordy.
Jeśli najpierw wejdę na stronę "czytającą" (na początku w bazie nic nie ma) a potem na "dodającą" (dodaje kilka rekordów) to po pownocie do strony czytającej (niekoniecznie przez back) nic na tej stronie nie ma (oddswieżałem).
Wszystko jest w porządku (do następnego dodania rekordów) po usunięciu plików tymczasowych(narzędzia/opcje internetowe/ usun pliki).
Strona czytająca ma w META no cache.
W narzędzia/opcje internetowe/ustawienia "sprawdz czy sa nowsze wersje przechowywanych stron" mam ustawione na "przy każdej wizycie na stronie".

Co mam robić :?:
wirtus
nic nie rozumiem..

najpierw piszesz, ze czegos nie ma, potem ze wszystko jest w porzadku, a potem ze do ponownego dodania rekordow...

jasniej troszke moze, moze jakies kody, skrypty... nie sadze zeby to byla wina przegladarki, ale raczej Twoich skryptow.
Project
Jak juz naprawde brak ci pomyslow a chcesz zobaczyc poprawnosc dzialania skryptu czytajacego to wywolaj go z jakimis nieistotnymi zmiennymi w adresie url
np. adres.php?blebleble

W takim wypadku przegladarka powinna potraktowac strone jako inna niz adres.php

To najprostszy z mozliwych sposobow ktory dziala
biggrin.gif
POZDRAWIAM
kbielicki1
Najpierw uruchamiam skrypt czytajbaze.php na stronie nic nie ma bo baza jest pusta (strona ładuje się do plików tymczasowych przeglądarki mimi tego że w META jest "no-cache").

Dodaję rekordy do bazy przez inny skrypt. Rekordy się dodały (widze to w mysql.exe).

Znów uruchamiam skrypt czytajbaze i dalej nic nie widac!!!

Po usunięciu plików tymczasowych jest wszystko ok!!!!

Wie ktoś jak się normalnie rozwiązuje takie problemy (np. na tym forum jak dodam tego posta i odświeżę poprzednią stronę to zobaczę tego posta)

Pliz help mi sad.gif
mazy
mam podobne problemy z phpmyadmin pod XP biggrin.gif i sam już nie wiem... laugh.gif
jono
Może spóbuj użyć funkcji "echo" tongue.gif
dafit
jezeli dane sie zapisuja w bazie danych to oznacza ze chyba cos z twoim skryptem do wyswietlania tej bazy na stronie 8O
kbielicki1
Ale po usunięciu plików tymczasowych przeglądarki i odświeżeniu jest ok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.