Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Url w formularzu jako plik (pyt.)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
TroodoN
Witam

Czy ktos wie jak wykorzystac link wpisany w formularzu do wykorzystania go jako plik?

Zwykly formularz, wpisuje url, robie akcje i ten url prowadzi do jakiegos pliku ktorego chce zapisac np do bazy danych.

Czy cos jest nie jasne i czy ktos zna na to odpowiedz?
TroodoN
Prosze o w miare szybka odpowiedz. thx
scanner
[manual:ab2d9dafac]fopen()[/manual:ab2d9dafac] i podobne.
Jabol
rozdzielasz hosta i reszte
potem fsockopen na hosta, potem get reszte i sobie czytasz te dane.
TroodoN
a jak url prowadzi do obrazka np gifa i chce go zapisac do bazy danych?
Bo jak biore z dysku to mi zapisuje ale jak chce wziasc z netu (url) to nie zapisuje sad.gif
Jabol
to sproboj zrobic cos takiego:[php:1:dac3db888c]<?php
$sock = fsockopen( 'serwer.pl'. 80 );
fputs( $sock, "GET HTTP 1/x /path/do/zdjecia.gifnHost: serwer.pl" );
(string) $out = "";
while( ! feof( $sock ) )
{
$out .= fgets( $sock, 1024 );
}
fclose( $sock );
list( $header, $image ) = explode( "nn", $out );
//i teraz dalsza obrobka zdejecia, tylko nie wiem, czy ono nie jest w zlej postaci (czysty text)
?>[/php:1:dac3db888c]
TroodoN
troszke prosciej nie mozna?
Jabol
przy niektorych konfiguracja mozesz tez otwierac zewnetrzne pliki za pomoca [manual:9f7860e4c5]fopen[/manual:9f7860e4c5], ale musisz looknac do manuala, jak musi byc php skonfigurowane.
TroodoN
ok dzieki, juz sobie poradzilem. Okazalo sie w manualu ze funkcja filesize nie działa na zdalnych plikach; sprawdzany plik musi być dostępny przez system plików serwera.

btw. funkcja "filesize" potrzebna mi byla do binarnego przetworzenia obrazka przy pomocy "fread" i najpierw trzeba skopiowac pobrany plik (fopen) przy pomocy "copy" na dysk, a pozniej dopiero mozna go przetworzyc na binerny przy pomocy "fread".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.