Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Justować czy nie - układ tekstów na stronie.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lark
Cytat
"]...taki nie wyjustowany jakis...

Justownie na WWW jest wbrew zasadą typografi, nie jest to typ formatowania tekstu przeznaczony na potrzeby sieci. Proponuję zrobić sobie stronę przykładową i wkleić jakiś obszerny artukuł z onet'u(przykład) i powiedzieć jak Ci sie to czyta...

Odnośnie strony...

Góra nie wzrusza i niczym nie zachwyca. Zła identyfikacja z temtyką strony.
Brakuje mi wcięć(3-4 znaki) na początku każdego akapitu. Popracowałbym nd hoover'em, bo jakiś taki nijaki(nie ma go wogóle) - mam na myśli menu poziome górne. Fotografie... trochę dziwny sposób prezentacji, ponieważ zdjęć jest sporo i powinieneś zrobić miniaturki, a dopiero po kliknięciu na nie otwierałaby się właściwa fotka. Za dużo pustych przestrzeni, złe zagospodarowanie miejsca na stronie. Przydał by się lekki border(CSS) oddzielający tło od właściwej strony, bo ta granica jest słabo widoczna. To narazie tyle. No cóż można o wiele lepiej:) Zachęcam do dalszych prób.
scanner
Cytat
Cytat

Justownie na WWW jest wbrew zasadą typografi, nie jest to typ formatowania tekstu przeznaczony na potrzeby sieci.
IOsobiście uważam, że justowanie powinno być używane. Ograniczony wizualnie po bokach blok tekstu czyta się wygodniej, niż coś, co z lewej przyponina dziecięcą "wytargiwankę".
[Regis]
Cytat
Cytat

Justownie na WWW jest wbrew zasadą typografi, nie jest to typ formatowania tekstu przeznaczony na potrzeby sieci. Proponuję zrobić sobie stronę przykładową i wkleić jakiś obszerny artukuł z onet'u(przykład) i powiedzieć jak Ci sie to czyta...

Nie wiem co masz przeciw justowaniu - mi sie najlepiej czyta wlasnie wyjustowane teksty... Zreszta niecierpie jak sa wysrodkowane - wyrownanie do lewej jeszcze zniose. A zasadami typografii sie nie przejmuje, bo co mi z zasad, ktore sa niepraktyczne... Ja jestem absolutnie za justowaniem tekstu.
lark
Cytat
"]Nie wiem co masz przeciw justowaniu - mi sie najlepiej czyta wlasnie wyjustowane teksty... Zreszta niecierpie jak sa wysrodkowane - wyrownanie do lewej jeszcze zniose. A zasadami typografii sie nie przejmuje, bo co mi z zasad, ktore sa niepraktyczne... Ja jestem absolutnie za justowaniem tekstu.

Nikt nie mówi o wyśrodkowywaniu tesktu, tylko o jego wyrównaniu do lewej. Skoro zasadami się nie przejmujesz to ja nie bede Cię przekonywał... Dlatego właśnie jedne strony wyglądają tak, a inne inaczej...
scanner
lark: gdzie pisze (w jakim standardzie), że justowanie jest ble? Linki, cytaty...
lark
Cytat
lark: gdzie pisze (w jakim standardzie), że justowanie jest ble? Linki, cytaty...

Nie chce się szukać? Google najlepszym przyjacielem 'tfym...'
http://www.returnex.se/web/typografia/kompozycja.html - link pierwszy z brzegu, jednak polecam też lekturę innych działów na tej stronie.
scanner
Googlami to mnie akurat nie strasz, bo w lodówce zamknę smile.gif
Ja nie pytam o "dostępne materiały na sieci", tylko o "materiały na których oparta jest Twoja opinia" - to taka dośc duża różnica językowa.

Dodatkowo wątek zostaje podzielony - z justowaniem idziemy do hydeparku.

__
Update:

Cytat
Centrowanie i równanie do marginesów

Centrowanie wyróżnia zawarte elementy kompozycji, ale może utrudnić czytanie. Tekst nie powinien zajmować szerokości całej kolumny, bo stanie się niezauważalny.

Stosując polecenia (z atrybutem justify) umożliwiające równanie tekstu do prawego marginesu, najlepiej zmniejszyć font, aby w ten sposób zapobiec powstaniu nadmiernych odległości między wyrazami. Większosc przeglądarek nadal nie potrafi interpretować tego atrybutu.

Lark: tam nie pisze, że się nie powinno....
lark
Przeczytaj proszę cały teskt... wyraźnie jest napisane "CO MĘCZY WZROK".
Przecież ja nikomu nie chcę na złość, chce tylko nakierować jak jest poprawnie. Nierówne 'swiatło' międzywyrazowe utrudnia czytanie.... I skoro nie chcesz się ze mną zgodzić, to ja nie bede na siłę przekonywał. Proponuję Ci więc zostać przy justowaniu. Proponuję jeszcze ten board poddać justowaniu... Zastanów się tylko ile stron w necie używa justowania, a ile nie... to tyle na ten temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.