Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie/wyswietlanie z bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patol
witam

Mam problem. Laduje do SELECT'a informacje z bazy danych, równoczesnie chcialbym by ladowal sie ID wybranej opcji. Obecnie zawsze pokazuje sie ostatnie zapisane ID w bazie.

1. <?
  2. if (mysql_connect($sql_serwer, $sql_login, $sql_haslo) 
  3. and mysql_select_db("$sql_baza")) {
  4.  
  5. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM katalog");
  6.  
  7.  
  8. } else 
  9. echo "Nie mozna polaczyc sie z baza danych...";
  10. if ($wynik) {
  11. echo "<select name="tytul" >";
  12. while($dane = mysql_fetch_array($wynik)) {
  13. extract($dane);
  14. echo "<option name="tytul" value="$tytul">$tytul</option>";
  15. }
  16. echo "</select>";
  17. echo "<input type="text" name="id" value="$id" />";
  18. }
  19. ?>
nospor
no a co sie dziwisz. wyswietlasz inputa z id poza petla to masz wiec ostantnie id. jak chcesz kazde id to daj go do petli. A juz najlepiej jakbys te id wpisywal do value w option w petli.

pozatym to bardziej pasuje na php, gdyz masz problem z obrobką tablicy a nie bazą jako taką - przenosze
patol
Nie moge wpisac tego do petli, poniewaz jest to SELECT, no chyba ze jakos sie da. A do valu nie moge dac bo jak to wrzuce potem do bazy do odpowiedniej kolumny.

Chce miec dwa pola formularza, jeden to SELECT, a drugi to ID wybranej opcji. Po wyborze chcialbym to wszystko pakowac do bazy.

Jak bys byl tak mily i mi pomogl to bylbym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam
Pawel
nospor
No i wlasnie. wrzuc te id do value w option. goscu wysle formularz, a ty dostanies z selecta tylko to ID, ktore gostek wybral. Majac to ID, to i bedziesz znal tytul wybrany. Tak sie to zazwyczaj robi. No chyba ze ty masz co innego na mysli
nospor
Cytat
Po wyborze chcialbym to wszystko pakowac do bazy.
Ale co ty piszesz? I jaka to wygoda?
Czyli według Twojego scenariusza:
gosc wybiera opcje w selectie, formualrz sie wysyla, wyswietla mu sie jeszcze raz select i input z wybranym id, potem przyciskasz wybierz i formualrz jeszcze raz sie wysyla, ale tym razem odbierasz ID z inputa?
Sorki, ale tak wynika z twego opisu. Bo przeciez przy pierwszym generowaniu selecta nie wiesz jeszcze co wybral uzytkownik, bo on tego jeszce nie wybral.

A moze chodzi ci, ze po wyborze opcji, ma sie od razu wpisac id do Inputa. ale to jest juz js, i pozatym nadal brakuje id w value opcji.

Tak wiec przemysl jeszcze raz co chcesz osiagnać, albo to jestem dzis nie kumaty
patol
Cytat
Majac to ID, to i bedziesz znal tytul wybrany.

Ok, zrobilem jednak tak jak mowiles i rzeczywiscie jest to jakis pomysl. Teraz z SELECTa dostaje ID i wrzucam to do tej samej tabeli by bylo latiwej, ale mam problem z wyciagnieciem tego tak by zamiast numerkow wyswietlal sie odpowiedni tytul.

Moglbys mi pomoc?
nospor
Cytat
i wrzucam to do tej samej tabeli by bylo latiwej,
Do jakiej tabeli?
Napisz coś wiecej o strukturze tabel i podaj jak wyciagasz dalej dane.
patol

chodzi o to ze w innje kolumnie i rzedzie mam ID wyciagniete z SELECTa a w innej tytuly produktow. Nie wiem jak to teraz sprytnie wyciagnac, i wyswietlic.
nospor
wow smile.gif
dziwna ta twoja tabela , ale nie wnikam juz bo osiewieje smile.gif

do kolumn tytul masz wkladac tytul a nie id. po to chyba są te kolumny smile.gif

Jesli ci id do czxegos bylo potrzebne to zostaw jak mowilem, a przed wlozeniem do kolumny tytulu pobierz go z tabeli zapytaniem
  1. SELECT tytul
  2. FROM katalog WHERE id = wybraneID
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.