Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwny error...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dargoth
witam... w sumi eod kilku dni ucze sie php ale idzie mi nie najgorzej... niestety troche sie zacialem na kodzie ktory powinien dzialac.. mam nadzieje ze ktos pomoze mi to rozwiazac... oto kod:

Kod
<?php
    $table=<<<AAA

AAA;
?>

jak chce to odpalic to wywala:
Cytat
Parse error: parse error in c:\usr\apache\projects\tabel.php on line 5

on sie czepia tego kawalka kodu ktory jest w php... no ja nie wiem co z tym zrobic bo patrzylem i wszedzie cos takiego pisza i dziala a tu zonk...

mam nadzieje ze mi pomozecie.. z gory dzieki...
dtb
błąd składni. co to wogóle za kod? Daj:
<<<AAA

AAA
pomiędzy apostrofy ( ' )
dargoth
mi nie chodzi zeby on wyswietli:

<<<AAA AAA

zacytuje z ksiazki ktorej uzywam(niestety musze to pisac recznie:/):

Cytat
Poza stosowaniem cudzyslowo do okreslenia wartosci tekstowych mozna rowniez skorzystac ze skladni heredoc:

Kod
$value = <<<ABC
To jest tekst. ktory zostanie umieszczony w zmiennej jako jej wartosc
ABC;

Jest to szczegolnie przydatne rozwiazanie, gdy tekst zawiera cudzyslowy i apostrofy:

Kod
$value = <<<ABC
Kiedy ostatnio sprawdzalem, mialem 6' i 5" wzrostu.
ABC;

chodzi o to ze w tym moge zawrzec dowolny ciag znakow bez pisania za kazdym razem cudzyslowo itd.. czyli moge sobie umiescic nie wiadomo jak dlugi kod html i puzniej wziasc tylko echo $value i to zadziala... ale mi nie dziala mimo ze w tej ksiazce jest tak napisane.. a jak do tej pory wszystko sie zgadzalo...:/

EDIT:
ok znalazlem 30 stron dalej wzmianke o tym ze nie moze byc wciecia przed ABC;

tak czy inaczej dzieki za odpowiedz...
ghostrider
manual :

Cytat
That means especially that the identifier may not be indented, and there may not be any spaces or tabs after or before the semicolon

czyli nie może buyć niczego w lini zamykajacej heredoc
jednak jak długo pisze w php tak jeszce nie widzałem zeby to ktoś stosował.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.