Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozdzielczosci...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Phivko
Co trzeba zrobic zeby strona wygladala tak samo w roznych rozdzielczosciach?[/sql]
scanner
Wstawić ją w tabelkę o określonej szerokości, nie stosowac wymiarów procentowych...
DeyV
he he he
Dominik
Cytat
Wstawić ją w tabelkę o określonej szerokości, nie stosowac wymiarów procentowych...

Mozna i tak ale w XHTML-u preferowane sa do tego style.
scanner
A szerokość ustawia się przecież stylem prawda?
Ja tak przynajmniej robię, np.
Kod
.mainTableExt {

width: 950px;

border-right: 1px solid #666666;

border-left: 1px solid #666666;

}
Dominik
Tak ale nie o to mi chodzilo... W mysl XHTML 1.1 to powinna byc kompinacja width: ABCpx; + div (nie tabela!)
xamel
jak ma byc sam tekst to warto dawac wielkosc literek w cm albo calach (bez wzgledu na wielkosc pixela 1cm bedzie prawie dokladnie 1cm na kazdym kompie:-))
problem jest z obrazkami :
trzebab by je albo powiekszac znajac rozdzielczosc (oczywiscie kiepsko to wyglada w przegladarce !)
albo generowac w jakiejs odpowiedniej wielkosci ?

a tabela czy div ?
xhtml chyba nie zarzuca wogole stosowania tabeli ?
przy prostych ukladach wystarczy tabela jelsi potrzebna
przy trudniejszych mozna divy ustawiac w odpowiednim miejscu
w zaleznosci od zmiany rozdzielczosci
i najlepiej obslugiwac ZMIANE ROZDZIELCZOSCI W locie z JS
to dopiero zabawa :-)
Dominik
Cytat
a tabela czy div ?
xhtml chyba nie zarzuca wogole stosowania tabeli ?

No wlasnie, dokladnie odwrotnie narzuca stosowanie blokow (div). Takie jest oficjalne stanowisko W3C.
Div do stylow a co za tym idzie lajaltu a table do tabel.

Cytat
przy prostych ukladach wystarczy tabela jelsi potrzebna
przy trudniejszych mozna divy

Ja bym tu nie roznicowal czy lajalt prosty czy skomplikowany to i tak jest zawsze lajalt. A nawet jesli by rozrozniac prosciej (co nie znaczy lepiej) do prostych lajaltow stosowac table (zeby nie wdepnac w pozycjonowanie) ale oczywiscie sie tego (juz) teraz nie poleca (chocby z powody wczytywania sie strony z divami a z wielokrotnymi zagniezdzonymi tabelami).
xamel
ja jak najbardziej popieram - od poczatku mi sie podobaja div'y i wstawiam gdzie tylko moge :-)
tabele do pozycjonowania to przy istnieniu div'ow npotrzebna mordega
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.