Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem przy budowie galerii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nightstalker
Witam!
Mam taki problem:

1. jest plik dane.txt o zawartosci

1.jpg|800|598|min_1.jpg|100|74\n
2.jpg|800|598|min_2.jpg|100|74\n
3.jpg|800|598|min_3.jpg|100|74\n

( znak konca lini \n jest reprezentowany jako taki prostokącik )

2. Chcę usunąć z tego pliku jedną linię tak aby wyglądał nastepująco:

1.jpg|800|598|min_1.jpg|100|74\n
3.jpg|800|598|min_3.jpg|100|74\n

3. Jak to zrobić ?

Do tabicy dane przypisałem sobie zawartosc pliku dane.txt: $dane=file("$katalog/dane.txt");
Chcialbym teraz wyszukac element tablicy gdzie znaleziono np. ciąg $nazwa_pliku i usunąć go poprzez unset uzywając jego wartosci klucza, a potem zapisac nową tablice do pliku dane.txt. NIestety tu mam problem i męcze się z tym juz od godziny ;/ Ktoś pomoże ?
mike
array_search() - znajdziesz klucz
unset() - usuniesz wartość
implode() - połączysz w stringa tablicę
file_put_contents() - zapiszesz do pliku.

Czy tak ciężko zajrzeć do manuala exclamation.gif!
Nightstalker
Ziomuś nie wyjeżdzaj mi tu z manualem bo go codziennie oglądam, a sprawa wcale nie była taka łatwa! Chodzi o to ze przez array_search() nie przeszukam mojej tabeli składającej się z ciągów. Gdybym szukał całego ciągu to tak, ale ja szukam częsci ciągu więc array_search() nie załatwia sprawy!
Na szczęscie udało mi się z tym problemem poradzić wg. tego przykładu znalezionego w sieci:

1. <?php
  2.  
  3. $myarray = array("some apples", "some bannanas", "someoranges");
  4.  
  5. function array_search_bit($search, $array_in)
  6. {
  7.  foreach ($array_in as $key => $value)
  8.  {
  9.  if (strpos($value, $search) !== FALSE)
  10.  return $key;
  11.  }
  12.  
  13.  return FALSE;
  14. }
  15.  
  16. $searchkey = array_search("oranges", $myarray); //old function, returns FALSE
  17. print $searchkey;
  18. $searchkey = array_search_bit("oranges", $myarray); //new function, returns 2
  19. print $searchkey;
  20. ?>

Teraz moge już spokojnie przerabiać plik na tablice, przeszukiwać tablice pod kontem ciągu, a ciąg pod kontem innego pod-ciągu i z tego wyciągać klucz do samej tablicy.

mike_mech - dzięki za cenne rady! tiredsmiley.gif
mike
1. Mam małą prośbę: Nie mów do mnie więcej ziomuś. Nie jestem Twoim ziomkiem a poza tym jestem bardzo uczulony na to słowo i kojarzy mi się z dresiarzami spod bloku.
2. Prozwiązanie które podałes jest z manuala tongue.gif Jest to jedno z rozwiązań podanych przez użykownika pod opisem funkcji array_search() tongue.gif

Pozdrawiam i cieszę się że jednak w jakiś sposób mogłem pomóc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.