dorwałem gdzies skrypt (chyba nawet z tego forum) ktory przerabia cyfry na słowa
no wszystko fajnie... działa... ale okazało się że potrzeba mi milionów...
a skrypt dziala tylko do 999 999 : / a sam nie umiem tego dorobić
próbowałem dodać array i cos tam jeszcze z elseif... ale wszystko sie sypało : (
ktoś wie jak to 'dorobić'?
bo wg. podpowiedzi autora jest to banalne... ale nie dla mnie : (
<? $jedn=array(1=>"jeden","dwa","trzy","cztery","pięć","sześć","siedem","osiem","dziewięć","dziesięć","jedenaście","dwanaście", "trzynaście","czternaście","piętnaście","szesnaście","siedemnaście","osiemnaście","dziewiętnaście"); $dzies=array(2=>"dwadzieścia","trzydzieści","czterdzieści","pięćdziesiąt","sześćdziesiąt","siedemdziesiąt","osiemdziesiąt","dziewięćdziesiąt"); $setki=array(1=>"sto","dwieście","trzysta","czterysta","pięćset","sześćset","siedemset","osiemset","dziewięćset"); function kwota_slownie($kwota) { // usuniecie zbednych zer z poczatku ciagu (zeby np. "009" bylo zamieniane na "dziewiec") if ($kwota<20) { $slownie=$jedn[$kwota]; } elseif ($kwota<100) { $j=$kwota[1]; $d=$kwota[0]; $slownie=$dzies[$d]." ".$jedn[$j]; } elseif ($kwota<1000) { $s=$kwota[0]; $slownie=$setki[$s]." ".kwota_slownie($d); } elseif ($kwota<1000000) { if ($kwota<2000) { $t="tys."; } elseif ($kwota<5000) { $jt=$kwota[0]; $t=$jedn[$jt]." tys."; } else { $t=kwota_slownie($jt)." tys."; } $slownie=$t." ".kwota_slownie($d); } // to juz ponad milion - mozna zrobic tak samo jak dla tysiecy // mi nie było to już potrzebne :) else { $slownie=$kwota; } return($slownie); } ?>