Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z dostepem do plikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dinsdale79
Witajcie.
Mam niewielki (chyba) problem, otoz uzylem gotowej galerii napisanej w php, i zrobilem taki bajer, ze pod kazdym obrazkiem i kazda odrebna galeria pojawia sie opis. Zajelo mi to troche czasu, bo nie mam zielonego pojecia o php, ale w koncu sie udalo, z tym ze jest jeden problem.
Fragment kodu ponizej tworzy mi plik z nazwa albumu w galerii, czyli np. jesli w mojej galerii jest album o nazwie "Mój Pies" ktorego katalogiem jest /mojpies to powstaje plik mojpies.txt i wszystko fajnie, na stronie pojawia sie tekst ktory domyslnie jest tam dodawany czyli "Jeszcze nie dodalem opisu..." problem pojawia sie kiedy chce wyedytowac plik mojpies.txt. Korzystam z Total Commandera jako klienta ftp no i po edycji klikam na upload i mi sie pojawia transfer failed sad.gif
Probowalem rowniez wczesniej zgrac plik z serwera, zmienic go i uploadowac ponownie, ale jest to samo. Pomyslalem, ze cos z atrybutami, postanowilem zmienic atrybuty pliku mojpies.txt na 777, a wtedy pojawia mi sie komunikat "Cannot change attributes of remote files!".
Czy ktos moze mi pomoc jak to zmienic, zebym mogl edytowac, kasowac nadpisywac te pliki stworzone przez ponizszy kod?
Z gory wielkie dzieki!

1. <?php
  2. echo"<table bgcolor='#F2F2F2' width='100%'><tr><td><font face='Verdana' size='1' color='#000000'>";
  3. if(file_exists("$adres/$katalog_glowny/$nazwa_album[$licz]/$nazwa_album[$licz].txt")) /* sprawdza, czy plik istnieje */
  4. {$fp = fopen("$adres/$katalog_glowny/$nazwa_album[$licz]/$nazwa_album[$licz].txt", "r"); /* otwiera plik */
  5. flock($fp, 1);
  6. $pole=fgets($fp, 4096); /* odczytuje wartosc */
  7. echo($pole); /* wyswietla wartosc */
  8. flock($fp, 3);
  9. fclose($fp); /* zamyka plik */}
  10. else{$tekst = "Jeszcze nie dodalem opisu...";
  11. $nowy=fopen("$adres/$katalog_glowny/$nazwa_album[$licz]/$nazwa_album[$licz].txt", "w");
  12. flock($nowy, 2);
  13. fwrite($nowy, $tekst);
  14. flock($nowy, 3);
  15. fclose($nowy);
  16. $fp = fopen("$adres/$katalog_glowny/$nazwa_album[$licz]/$nazwa_album[$licz].txt", "r"); /* otwiera plik */
  17. flock($fp, 1);
  18. $pole = fgets($fp, 4096); /* odczytuje wartosc */
  19. echo($pole); /* wyswietla wartosc */
  20. flock($fp, 3);
  21. fclose($fp); /* zamyka plik */}
  22. echo"</font></td></tr></table>";
  23. ?>

Przypominam ze jest to fragment kodu, wszystko jest ok, poza tym, ze nie moge "ruszac" plikow utworzonych przez ten kod.
Guest
MAM PYTANIE MAM PLIK W FORMACIE .html i chce go zmienic na .php NIE WIEM JAK!!! POWIE MI KTOS BO POtrzebuje zrobić sobie hasło na moje www!!! i nie znam się na php tylko na HTML,XHTML, Dhtml, i C++
dtb
Dinsdale79: http://programuj.com/
Guest: zamien rozszerzenia na php a w tresci pliku:
<?='
TRESC_PLIKU
'?>
Guest
dtb na tej stronie ktora podales nie wiedze rozwiazania mojego problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.