Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: include - zaawansowane
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Solitary
Witam Panowie !

Mam taki problem, otoz załóżmy, że wszystko mam w /home/solitary/public_html/. Tam jest np. index.php, ten plik includuje plik o nazwie plik.php z katalogu inc (czyli /home/solitary/public_html/inc), plik zaincludowany przez index.php includuje jeszcze jeden plik o nazwie plik2.php. Jak teraz zrobić, żeby plik2.php był includowany z inc a nie z katalogu w którym się znajduje index.php.

Odrazu mówię, że nie mogę użyć pełnych ścieżek, gdyż wykorzystuje to do czegoś innego, i tam nie może być pełnych ściezek.

Z góry dziękuję za podpowiedź.

[KaMeLeOn]: Wątek przesunięty z php Pro...
KaMeLeOn
Szczerze mówiąc to nie masz daru opisywania problemów... sad.gif
A gdzie jest plik: plik2.php ?
Solitary
w inc (czyli /home/solitary/public_html/inc)
kurtz
Cytat
wszystko mam w /home/solitary/public_html/. Tam jest np. index.php, ten plik includuje plik o nazwie plik.php z katalogu inc (czyli /home/solitary/public_html/inc), plik zaincludowany przez index.php includuje jeszcze jeden plik o nazwie plik2.php. Jak teraz zrobić, żeby plik2.php był includowany z inc a nie z katalogu w którym się znajduje index.php.
w stylu tego co na ircu Tobie mowilem:[php:1:35d2327a64]include( dirname( $_SERVER["SCRIPT_FILENAME"]) . "/inc/plik2.php")[/php:1:35d2327a64]

pozdrawiam
Solitary
aa... zapomniałem dodać, że zmieniać mogę tylko w index.php, nie moge zmienić includów w plik.php i plik2.php.....
kurtz
Cytat
aa... zapomniałem dodać, że zmieniać mogę tylko w index.php, nie moge zmienić includów w plik.php i plik2.php.....
a nie mozesz dolozyc include'a pliku page2.php do index.php?...

pozdrawiam
Solitary
e-e, gdyż nie wiem co będzie includowane w plik.php
pozatym index.php ma być uniwersalny nie tylko dla plik.php,
musi być także uniwersalny dla innych plików które mogą co innego includować..
KaMeLeOn
Zmień aktualny katalog funckją chdir(), ale pamiętaj żeby potem wrócić do głównego...
[php:1:6ec8f9f44f]<?php
chdir('./inc');
include 'plik.php';
chdir('./../');
?>[/php:1:6ec8f9f44f]
Solitary
działa !smile.gif

wielkie dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.