Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasy i logowanie dla roznych userow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Bigu
Witam,
Wlasnie sie ucze php, ale obiektowego, bo jako tako strukturalnie juz umie winksmiley.jpg I sie zastanawiam jak dokladnie zrobic klase mi potrzebna, moze Wy mi cos podpowiecie i powiecie czy dobrze mysle...mam tez jedno pytanie, wiec najpierw zaczne od pytania:
1. W obiektowym php zauwazylem ze sa 2 mozliwosci dostapu do metody?questionmark.gif Nie wiem czy dobrze mysle wiec prosze o wyjasnienie. Pierwsza to odwolanie sie typu klasa::metoda...i rozumie to tak ze nie musze tworzyc obiektu, tylko moze wywolac od razu metode. Drugi to oczywiscie stworzenie obiektu z klasy, czyli: obiekt= new klasa;
CZym sie to rozni jak mozecie mi wyjasnic?questionmark.gif
2. Chce napisac apliakcje ktora bedzie miala logowanie dla 2 typow userow(jak zazwyczaj) czyli admin i user zwyczajny. Admin bedzie mial o wiele wiecej mozliwosci. Wiec nie wiem jak to napisac, w jednej klasie (2 typt usery i rozne mtody dla nich) czy np. stowrzyc klase user a klasa admin bedzie dziedziczyla niektore metody z niej. Bedzie jednak to samo logowanie dla obu typow userow. Nie wiem jak to rozwiazac. Pomyslalem by np. napisac 2 klasy jedna user jedna admin dziedziczaca z user a logowanie bedzie w postaci wywolania metody jedynie z klasy usera: czyli user::logowanie (moge tak zrobic bez tworzenia nowego obiektu) a metoda logowanie bedzie rozrozniala czy to user czy admin, jesli user to bedzie dopiero tworzyla obiekt klasy user a jezeli admin bedzie tworzyla obiekt klasy admin...pomozcie jesli mozecie i jesli zrozumieliscie o co mi chodzi?questionmark.gif
Dzieki
Pozdro
Milczar
Hej.
Mam podobną wizje mojego systemu, z tym ze u mnie sa 3 typy userow: Admin (moze wszystko) user1 (moze czesc tego co admin) i user2 (moze czesc tego co user1) .
Ja myslalem podonie jak Ty tylko troche na odwrot winksmiley.jpg - nie admin dziedziny z usera, tylko user z admina. Admin->user1(potomek admina)->user2(potomek user1). Czyli zrobic cala klase admin ze wszystkimi metodami jakich moze uzywac. I wsrod tych metod zrobic metody private (nikt ich nie moze dziedziczyć, sa tylko dla admina), pozniej metody protected (dostepne dla admina i dziedziczone TYLKO przez user1, NIE DZIEDZICZONE przez user2) no i klasy publiczne dostepne dla wszystkich klas (admin, user1, user2).
Gość_Bigu-> mozesz zrobic podobnie z pominieciem 3go poziomy uzytkownikow.
Jesli ktos zobaczy jakis blad w moim mysleniu prosze o naprostowanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.