Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy taka klasa jest poprawna ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JackLondon
Witam
Mam do zrobienia małą aplikację www. Postanowiłem, że napiszę ją obiektowo w php.
i mam taki dylemat. Wszystko chce oprzeć na kilku klasach ale jedna powiedzmy byłaby główną klasą. I właśnie z tym mam problem. Nie wiem czy mogę i czy ma to jakis sens aby owa klasa główna powiedzmy main smile.gif gdyby zaszła taka potrzeba to tworzyła by obiekty pozostałych klas.
NetJaro
Chodzi Ci chyba o dziedziczenie klas -> google.com winksmiley.jpg
dr_bonzo
Cytat
aby owa klasa główna powiedzmy main smile.gif gdyby zaszła taka potrzeba to tworzyła by obiekty pozostałych klas.

Jak najbardziej.
sobstel
Cytat(dr_bonzo @ 2005-12-04 17:00:26)
Cytat
aby owa klasa główna powiedzmy main smile.gif gdyby zaszła taka potrzeba to tworzyła by obiekty pozostałych klas.

Jak najbardziej.

jesli dobrze zrozumialem i jesli sie nie myle to nieswiadomie mowisz o wzorcu Factory (wiecej chcoiazby na phppatterns.com), oczywiscie jest to mozliwe, a bardzo czesto wrecz zalecane i mocno ulatwia zycie
Ociu
Cudze chwalićie, sweg nie znacie: http://wiki.php.pl/index.php/Factory
sobstel
Cytat(Ociu @ 2005-12-04 19:38:27)
Cudze chwalićie, sweg nie znacie: http://wiki.php.pl/index.php/Factory

Ociu, i te 2 zdania w wiki maja posluzyc za przedstawienie wzorca Factory?questionmark.gif (nie mowiac o jakims bledzie ktory powoduje wyswietlanie krzakow w stylu NaodW29-php11b77eb84207a84000000001)
ActivePlayer
[ot]wiki ma jakies problemy z kodem php sad.gif[/ot]
Ociu
Cóż, ekipa php.pl nie ma czasu na poprawienie błędu.

A te dwa zdania wsyzstko tłumaczą (mi tam wytłumaczyły). Jeszcze link do manuala i wszystko zrozumiałem.

pozdrawiam
JackLondon
Dzięk za odpowiedzi. Napewno sobie poczytam. Jestem ograniczony czasowo więc trochę się boje że gdzieś ugrzężne albo zrobie jakiś poważny błąd na początku w trakcie projetkowania a później lipa smile.gif)).
Więc zakładam że będą następujące klasy i powieci mi czy to jest choć trochę sensowne
myerror - obsługa błędów nie trzeba tego opisiwać wiadomo o co chodzi
mydb - prosta klasa do obłsugi bazy
myimage - będzie zajmowała się tworzeniem miniatur zdjęc przesyłanych na serwer, dodawaniem wpisów na temat zdjęcia do bazy, obsługą galerii itp
mypager - klasa która będzie przechowywała wyniki z bazy danych i wrazie czego je stronicowała
main klasa główna - zarządzała by wszystkim, miałaby np wartość error - która przechowywałaby obiekt klasy myerror itp. Mam nadzieje że choć trochę ma to sens.

A jak nie to napiszę wszystko po staremu czyli strukturalnie smile.gif)).
Ociu
Cytat(JackLondon @ 2005-12-04 22:26:09)

To tak się jeszcze pisze ? laugh.gif
sobstel
Cytat(Ociu @ 2005-12-05 15:34:02)
Cytat(JackLondon @ 2005-12-04 22:26:09)

To tak się jeszcze pisze ? laugh.gif

prosze tylko nie zaczynajmy n-tej dyskusji na temat: programowanie obiektowe vs. programowanie strukturalne...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.