Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pobieranie danych z obcej bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gadri
mam 2 strony na 2 roznych serwerach

chcialbym z serwera 1 udostepnic dane z bazy MySQL,

poprzez pliki dostepne

a strona na 2 serwerze za pomoca skryptu by odczytała dane i zaimportowała do swojej bazy

czy ktoś to przerabiałi może naprowadzić co i jak

gdziesik czytałem o webapi ale brakuje mi info

za wszystkie info z gory dzieki

Pzdr
Sabistik
Cytat
poprzez pliki dostepne

Mozesz na pierwszym servie udostepniac dane w postaci pliku xml. A na drugim sparsowac go i dodac dane do db.
sobstel
polaczenie z druga baza przez mysql_connect nie wchodzi w gre?
dtb
moze wpisz zamiast localhost, host serwera na ktorym jest db
Jojo
Cytat(dtb @ 2005-12-07 14:13:20)
moze wpisz zamiast localhost, host serwera na ktorym jest db

Na 90% serwerów to nie zadziała bo dostęp do bazy dla użytkowników jest tylko z localhosta.
Pomysł z XML-em jest moim zdaniem całkiem sensowny.
yavaho
Serwer na ktorym jest baza danych moglby generowac strone w postaci tekstowej (nie strone html tylko z czystym tekstem np takim jak pliki csv) w ktorej by byly zapisane poszczegolne interesujace cie rekordy.
A ty pobieral bys ta strone poleceniem fsockopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i czytal tak jak plik tekstowy.
Guest
yavaho ma racje
to jest dobry pomysl potem tylko wrzucic dane do bazy z pliku tekstoweko i tyle
he he
..: GrEYbALl :..
gadri
Cytat(yavaho @ 2005-12-08 01:11:44)
Serwer na ktorym jest baza danych moglby generowac strone w postaci tekstowej (nie strone html tylko z czystym tekstem np takim jak pliki csv) w ktorej by byly zapisane poszczegolne interesujace cie rekordy.
A ty pobieral bys ta strone poleceniem fsockopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i czytal tak jak plik tekstowy.

a format i kodowanie??

w znanym pewnie niektórym serwisie www.templatemonster.com

znalazłem cosik takiego

http://www.templatemonster.com/webapi/categories.php

Jak zrobić taki plik? Chodzi mi o nowe wiersze?

Ja zrobiłem odczyt i zapis do pliku. Jednak znak "\n" jest opuszczany sad.gif
mike
"\n" w pliku tekstowym to co innego niż w dolumencie .html.
Żebyś w przeglądarce widział złamane wiersze musisz zamienić "\n" na <br/>

nl2br()
gadri
Cytat(mike_mech @ 2005-12-10 14:37:18)
"\n" w pliku tekstowym to co innego niż w dolumencie .html.
Żebyś w przeglądarce widział złamane wiersze musisz zamienić "\n" na <br/>

nl2br()

a czy wiecie jak oni to zrobili ze w pliku php po wyswietleniu wszystko jest w nowym wierszu i w zrodle wszystko jest w w nowym wierszu a nigdzie nie ma znaku <br> questionmark.gif

w przykładzie funkcji
  1. <?php
  2. echo nl2br("foo isn'tn bar");
  3. ?>

w zrodle wygenerowanej strony pojawia sie
Kod
foo isn't<br />
bar
sobstel
przeciez jest <br />
yavaho
Cytat(gadri @ 2005-12-10 16:33:18)
Cytat(yavaho @ 2005-12-08 01:11:44)
A ty pobieral bys ta strone poleceniem fsockopen i czytal tak jak plik tekstowy.
a format i kodowanie??
Po co ci format i kodowanie? Przeciez nie bedziesz tej strony otwierał w przegldarce! tylko za pomoca skryptu na drugim serwerze bedziesz czytal linia po lini (dokladnie tak jak plik tekstowy w ktorym jest baza danych) i dopiero wtedy bedziesz wrzucal to do swojej bazy lub na podstawie tych danych bedziesz generowal strone html.
Ja w ten sposob odczytuje wynik wyszukania z google i wrzucam do swojej bazy, tylko w moim przypadku jest o tyle trudniejsze ze trzeba te dane odfiltrowac od kodu html i jakos podzielic na kolejne pola. A w przypadku pliku tekstowego wszystko jest wczesniej ladnie ulozone.
tiraeth
nl2br zamienia znacznik \n na <br /> a w Windows istnieje dodatkowy \r, który z notatniku pozostaje...

1. <?php
  2. $tekst = str_replace("rn", "<br />", $tekst);
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.