Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spenalzo
Dwa pytanka dotyczące sesji:

1. dlaczego nie mogę odczytać wartości zapisanej w zmiennej sesji? Nie ma znaczenia jak się odwołuję: $zmienna, $HTTP_SESSION_VARS, $_SESSION - tak czy tak wartość jest niedostępna, mimo, że jest zapisana poprawnie (sprawdziłem w pliku sesji).

2. Na ile bezpieczne są sesje? Czy jest możliwość aby ktoś mógł przechwyić dane? Bo logując użytkownika chcę mu zapisać numer otrzymany przez SMSa.
zulus
http://4programmers.net/view.php?id=262
Zajrzyj tam a znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
spenalzo
Dzięki!
W międzyczasie sam doszedłem jaki błąd popełniłem: zapomniałem dać session_start() w pliku includującym pozostałe :oops: sad.gif
FiDO
laugh.gif
Wiedzialem, ze to z tym problem, ale balem sie powiedziec, bo stwierdzilem, ze to zbyt oczywiste, zebys tu mogl blad popelnic winksmiley.jpg
spenalzo
Wszystko przez to, że zacząłem zmieniać sposób includowania plików... Tak byóło dobrze.
A często właśnie najbardziej oczywiste szkolne błędy zajmują najwięcej czasu na ich usunięcie: "Nieee, ja bym aż tak głupi nie był żeby tak zrobić. To na pewno nie to.";
JarekM
A ja dostaję takie komunikaty, kiedy zechcę skorzystać z sesji...
Zupełnie nie mam pojęcia ci się dzieje....

Cytat
Warning: session_start(): open(/tmpsess_8dd86d7052eeacb20d68fe025c835a76, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at D:serwer_wwwcity_gb_form.php:82) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at D:serwer_wwwcity_gb_form.php:82) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83
kurtz
Hej
Cytat
Zajrzyj do swojego php.ini i ustaw prawidlowy katalog w ktorym maja byc trzymane pliki sesji. Katalog domyslny (czyli /tmp) nie istnieje albo php nie ma praw zapisu do niego (dokaldnie to mowi ten komunikat.. tylko po angielsku) - popraw to.

Pozdrawiam
JarekM
Cytat
Hej
Cytat
Zajrzyj do swojego php.ini i ustaw prawidlowy katalog w ktorym maja byc trzymane pliki sesji. Katalog domyslny (czyli /tmp) nie istnieje albo php nie ma praw zapisu do niego (dokaldnie to mowi ten komunikat.. tylko po angielsku) - popraw to.

Pozdrawiam

Ale katalog /tmp (u mnie c:tmp) istnieje, i nawet znajdują się w nim pliki typu "sess_f84d1656abf3999855d2700cbeb9ed9d".
Więc to chyba inny kłopot...
kurtz
Hej,
Cytat
Ale katalog /tmp (u mnie c:tmp) istnieje, i nawet znajdują się w nim pliki typu "sess_f84d1656abf3999855d2700cbeb9ed9d".
Więc to chyba inny kłopot...
hmm a w php.ini masz /tmp czy c:/tmp ?... :) jak trafilem mam punkt. jak nie to pomyslow nie ma ;)

ps
masz wiecej niz jeden dysk jak zgaduje ;)

pozdrawiam
members_of_mayday
umieść skrypt na początku strony .
przed zaznacznikiem html (sam początek)

p.s sprawdzasz to na domowym serwerku tupu foxserv ?
kurtz
Cytat
umieść skrypt na początku strony .
przed zaznacznikiem html (sam początek)
hmm jesli wcztac sie dobrze w bledy (a szcegolnie w pierwszy) wyglada na to ze nie o to chodzi.

Pozdrawiam
JarekM
Jak napisałem:
1/ w pliku php.ini mam "c:/tmp" ale miałem "/tmp" - różnica była zadna:)
2/ mam więcej niż jeden dysk
3/ uzywam uploadowanie plików - i one są umieszczane i czytane z "/tmp" bez problemu
4/ skrypty umieszczone na poczatku strony
5/ sprawdzam na lokalnym serwerku (Apache+php 4.3.2)
kurtz
Hej
Cytat
Jak napisałem:
1/ w pliku php.ini mam "c:/tmp" ale miałem "/tmp" - różnica była zadna:)
hmm i nadal zwraca komunikat
Cytat
No such file or directory
?

Pozdrawiam
JarekM
Dokładnie, nic się nie zmieniło.
KaMeLeOn
Hmm... bardzo dziwny problem... Moje rady:
1. Odpal phpinfo() i sprawdz dokładnie gdzie leży php.ini
2. W pliku php.ini są dwa miejsca określania katalogu tymczasowego: upload_tmp_dir (dla uploadu) i session.save_path (dla sesji). Sprawdź dokładnie obie ścieżki.

PS. Gdzie masz php (na którym dysku)?
zulus
na w jakim systemie masz php?? jeżeli w windowsie to nie wpisuj C:/tmp

tylko C:tmp
KaMeLeOn
Cytat
na w jakim systemie masz php?? jeżeli w windowsie to nie wpisuj C:/tmp

tylko C:tmp

To nie robi żadnej różnicy...
Ja mam w Windowsie /windows/temp ... i działa.
JarekM
1/ php na c:php
2/ php.ini w c:windows (choc wolałbym w c:php - jak to zrobić)
Prawa do katalogów są OK.

Chyba przeinstaluję wszystko smile.gif
kurtz
Witam
Cytat
1/ php na c:php
2/ php.ini w c:windows (choc wolałbym w c:php - jak to zrobić)
Prawa do katalogów są OK.
hmhmhm

musze przyznac - bardzo dziwne ostatnie pomysly to:
1) sprawdz czy w phpinfo() jest rzeczywiscie sciezka do katalogu ktory istnieje - powinno byc oczywiscie to samo co wpisales w php.ini a ten katalog powinien isniec.
2) odpal skrypt z sesjami i odswiez go pozadnie.

jesli nadal beda jakies klopoty mow - bedziemy myslec dalej.

Pozdrawiam
JarekM
Wszystko jest już OK.
Miałem "czeski" błąd - ";" zamiast ":" i z tego wszystko się wzieło.
BTW. Jak spowodować aby php czytało php.ini z pliku c:phpphp.ini, a nie z c:windowsphp.ini ?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.