spenalzo
4.07.2003, 21:00:36
Dwa pytanka dotyczące sesji:
1. dlaczego nie mogę odczytać wartości zapisanej w zmiennej sesji? Nie ma znaczenia jak się odwołuję: $zmienna, $HTTP_SESSION_VARS, $_SESSION - tak czy tak wartość jest niedostępna, mimo, że jest zapisana poprawnie (sprawdziłem w pliku sesji).
2. Na ile bezpieczne są sesje? Czy jest możliwość aby ktoś mógł przechwyić dane? Bo logując użytkownika chcę mu zapisać numer otrzymany przez SMSa.
zulus
4.07.2003, 21:12:02
http://4programmers.net/view.php?id=262
Zajrzyj tam a znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
spenalzo
4.07.2003, 23:25:16
Dzięki!
W międzyczasie sam doszedłem jaki błąd popełniłem: zapomniałem dać session_start() w pliku includującym pozostałe :oops:
Wiedzialem, ze to z tym problem, ale balem sie powiedziec, bo stwierdzilem, ze to zbyt oczywiste, zebys tu mogl blad popelnic
spenalzo
5.07.2003, 02:05:46
Wszystko przez to, że zacząłem zmieniać sposób includowania plików... Tak byóło dobrze.
A często właśnie najbardziej oczywiste szkolne błędy zajmują najwięcej czasu na ich usunięcie: "Nieee, ja bym aż tak głupi nie był żeby tak zrobić. To na pewno nie to.";
JarekM
9.07.2003, 11:45:55
A ja dostaję takie komunikaty, kiedy zechcę skorzystać z sesji...
Zupełnie nie mam pojęcia ci się dzieje....
Cytat
Warning: session_start(): open(/tmpsess_8dd86d7052eeacb20d68fe025c835a76, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83
Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at D:serwer_wwwcity_gb_form.php:82) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83
Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at D:serwer_wwwcity_gb_form.php:82) in D:serwer_wwwcity_gb_form.php on line 83
kurtz
9.07.2003, 11:55:37
Hej
Cytat
Zajrzyj do swojego php.ini i ustaw prawidlowy katalog w ktorym maja byc trzymane pliki sesji. Katalog domyslny (czyli /tmp) nie istnieje albo php nie ma praw zapisu do niego (dokaldnie to mowi ten komunikat.. tylko po angielsku) - popraw to.
Pozdrawiam
JarekM
9.07.2003, 12:14:07
Cytat
Hej
Cytat
Zajrzyj do swojego php.ini i ustaw prawidlowy katalog w ktorym maja byc trzymane pliki sesji. Katalog domyslny (czyli /tmp) nie istnieje albo php nie ma praw zapisu do niego (dokaldnie to mowi ten komunikat.. tylko po angielsku) - popraw to.
Pozdrawiam
Ale katalog /tmp (u mnie c:tmp) istnieje, i nawet znajdują się w nim pliki typu "sess_f84d1656abf3999855d2700cbeb9ed9d".
Więc to chyba inny kłopot...
kurtz
9.07.2003, 13:34:36
Hej,
Cytat
Ale katalog /tmp (u mnie c:tmp) istnieje, i nawet znajdują się w nim pliki typu "sess_f84d1656abf3999855d2700cbeb9ed9d".
Więc to chyba inny kłopot...
hmm a w php.ini masz /tmp czy c:/tmp ?... :) jak trafilem mam punkt. jak nie to pomyslow nie ma ;)
ps
masz wiecej niz jeden dysk jak zgaduje ;)
pozdrawiam
members_of_mayday
9.07.2003, 13:44:14
umieść skrypt na początku strony .
przed zaznacznikiem html (sam początek)
p.s sprawdzasz to na domowym serwerku tupu foxserv ?
kurtz
9.07.2003, 14:01:23
Cytat
umieść skrypt na początku strony .
przed zaznacznikiem html (sam początek)
hmm jesli wcztac sie dobrze w bledy (a szcegolnie w pierwszy) wyglada na to ze nie o to chodzi.
Pozdrawiam
JarekM
9.07.2003, 14:14:07
Jak napisałem:
1/ w pliku php.ini mam "c:/tmp" ale miałem "/tmp" - różnica była zadna:)
2/ mam więcej niż jeden dysk
3/ uzywam uploadowanie plików - i one są umieszczane i czytane z "/tmp" bez problemu
4/ skrypty umieszczone na poczatku strony
5/ sprawdzam na lokalnym serwerku (Apache+php 4.3.2)
kurtz
9.07.2003, 14:34:46
Hej
Cytat
Jak napisałem:
1/ w pliku php.ini mam "c:/tmp" ale miałem "/tmp" - różnica była zadna:)
hmm i nadal zwraca komunikat
Cytat
No such file or directory
?
Pozdrawiam
JarekM
9.07.2003, 16:53:36
Dokładnie, nic się nie zmieniło.
KaMeLeOn
9.07.2003, 17:13:20
Hmm... bardzo dziwny problem... Moje rady:
1. Odpal phpinfo() i sprawdz dokładnie gdzie leży php.ini
2. W pliku php.ini są dwa miejsca określania katalogu tymczasowego: upload_tmp_dir (dla uploadu) i session.save_path (dla sesji). Sprawdź dokładnie obie ścieżki.
PS. Gdzie masz php (na którym dysku)?
zulus
9.07.2003, 17:19:08
na w jakim systemie masz php?? jeżeli w windowsie to nie wpisuj C:/tmp
tylko C:tmp
KaMeLeOn
9.07.2003, 17:20:58
Cytat
na w jakim systemie masz php?? jeżeli w windowsie to nie wpisuj C:/tmp
tylko C:tmp
To nie robi żadnej różnicy...
Ja mam w Windowsie
/windows/temp ... i działa.
JarekM
10.07.2003, 06:48:37
1/ php na c:php
2/ php.ini w c:windows (choc wolałbym w c:php - jak to zrobić)
Prawa do katalogów są OK.
Chyba przeinstaluję wszystko
kurtz
10.07.2003, 12:12:32
Witam
Cytat
1/ php na c:php
2/ php.ini w c:windows (choc wolałbym w c:php - jak to zrobić)
Prawa do katalogów są OK.
hmhmhm
musze przyznac - bardzo dziwne ostatnie pomysly to:
1) sprawdz czy w phpinfo() jest rzeczywiscie sciezka do katalogu ktory istnieje - powinno byc oczywiscie to samo co wpisales w php.ini a ten katalog powinien isniec.
2) odpal skrypt z sesjami i odswiez go pozadnie.
jesli nadal beda jakies klopoty mow - bedziemy myslec dalej.
Pozdrawiam
JarekM
11.07.2003, 07:33:04
Wszystko jest już OK.
Miałem "czeski" błąd - ";" zamiast ":" i z tego wszystko się wzieło.
BTW. Jak spowodować aby php czytało php.ini z pliku c:phpphp.ini, a nie z c:windowsphp.ini ?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.