Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache na Windzie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
zombie
:wink: CZy ktos ma pojecie jak na Apache'u pod Windowsem zmienic atrybuty plikow na np. 666? Wiem, ze to linuxowskie atrybuty, ale czy w takim razie pod Winda nie da sie zapisywac danych do plikow?questionmark.gif Jakos nie chce mi sie w to wierzyc, bo po cholere w takim razie komu taki serwer?questionmark.gif :?

8) - zajebiste te mordki... prawie jak na ICQ tongue.gif
HaRy
w windowsie nie zmienia sie atrybutow plikow i katalogow ... w kazdym mozesz wszystko zapisac i odczytac ... (przynajmniej tak jest u mnie)
HaRy
a taki serwer bez mozliwosci zmiany atrybutow plikow tez jest bardzo porzydatny, bo na szczesce ktos kiedys wymyslil bazy danych
castor
jak serwer na windzie to tylko NT lub 2000 a tam mozesz ustawic prawa
pieto
Cytat
w windowsie nie zmienia sie atrybutow plikow i katalogow ... w kazdym mozesz wszystko zapisac i odczytac ... (przynajmniej tak jest u mnie)

Hmm Ja tez mam ten problem - Dobra to moze dziala w innym jezyku - jakiego masz Windowsa?
Mistycus
Jeśli masz Windę na jądrze NT, czyli np. Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, to na partycjach NTFS możesz zmieniać prawa dostępu do plików i katalogów. W tym celu kliknij ikonkę pliku lub folderu prawym klawiszem, wybierz Właściwości >> zakładka Zabezpieczenia >> przycisk Zaawansowane. Zaznacz jeden z elementów (może to być użytkownik, grupa lub wbudowane zabezpieczenie). Wciśnij przycisk Edytuj, wybierz odpowiednie prawa i zatwierdź Ok. Jeśli na liście nie ma użytkownika, któremu chcesz zezwolić/zabronić jakiegoś prawa, to kliknij na przycisk Dodaj >> przycisk Zaawansowane >> przycisk Znajdź teraz, a następnie wybierz z listy dowolnego użytkownika, grupę lub zabezpieczenie wbudowane. Kliknij Ok >> Ok. Wybierz odpowiednie prawa i wciśnij Ok >> Ok >> Ok. To oczywiście tylko uproszczony opis, więc jeśli byś czegoś nie wiedział, np. do czego służą poszczególne prawa, to pytaj. Aha, jeszcze jedno. Zanim to wszystko zrobisz, musisz mieć włączony widok zaawansowany w appletach właściwości folderów. Żeby tak było, wejdź do Panelu sterowania, uruchom applet Opcje folderów, kliknij na zakładkę Widok i na liście Ustawienia zaawansowane odznacz opcję Użyj prostego udostępniania plików (zalecane). Potem zatwierdź Ok i od tej pory możesz już ustawiać prawa dostępu. smile.gif Powodzenia smile.gif

P.S.: Mój opis dotyczy Windowsa XP 8)
Kamo_
Ja nigdy nie miałem błędów typu "promision deneid" pod windowsem!
Windows ma taką budowę, że nie trzeba do niego żadnych praw. Możliwe, że masz źle skonfigurowany serwer.
Seth
Kamo_ jak pracujesz jako root to pewnie, ze nie bedziesz mial problemow tongue.gif
Mac
Cytat
a taki serwer bez mozliwosci zmiany atrybutow plikow tez jest bardzo porzydatny, bo na szczesce ktos kiedys wymyslil bazy danych

Chciałeś powiedzieć pożądny czy przydatny (porzydatny) :wink: ?
To żart oczywiście smile.gif
Teraz na temat:
Na windows-ie innym niż windows 2000 i windows NT nie musisz ustawiać praw dostępu do plików (chmod) smile.gif
smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.