Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z odczytem kilku spacji pod rząd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kari
mam formularz zapisujący tekst do pliku tekstowego. kiedy w danym tekście zrobię kilka spacji obok siebie lub, kiedy chce zrobić jakiś większy akapit, a następnie wyświetlam zawartość tego pliku, to spacje zrobione jedna za drugą, wyświetlane są jako jedna spacja.
starałem się odczytywać i zamieniać spacje na  , ale to stwarza kolejne problemy, bo wtedy dłuższy tekst, nie jest łamany na końcu okna przeglądarki.

jak można sobie z tym poradzić?
dr_bonzo
1. W kazdym kursie html-a pisza ze wielokrotne spacje (biale znaki) sa zamieniane na jedna spacje.
2. Oddzielaj dane od ich prezentacji: nie wstawiaj &nbsp;'ow, wstawiaj akapity w <p></p> (do tego zostal stworzaony), a wielokrotne spacje --- nie wiem po co ci one -- wyjasnij.
dtb
daj wyswietlany tekst pomiedzy tag <pre>
kari
Cytat(dr_bonzo @ 2005-12-10 05:30:49)
...wielokrotne spacje --- nie wiem po co ci one -- wyjasnij.

na przykład, jeśli wrzucić jakiś tekst na stronę, a w nim chciałbym zrobić jakiś większy odstęp pomiędzy wyrazami, lub chciałbym wrzucić jakiś artykuł, który wymaga odpowiedniego sformatowania.
Neojawor
1) jeśli skożystasz z tego:
Cytat

to nie zawinie ci długich linii, ale respektuje wielokrotne spacje.
2) Proponuję zamiast wielu spacji użyć tabulatora
dtb
Cytat(Neojawor @ 2005-12-10 20:14:31)
1) jeśli skożystasz z tego:
Cytat

to nie zawinie ci długich linii, ale respektuje wielokrotne spacje.

ale jest funckja wordwrap" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
legorek
&nbsp ?
nospor
@legorek:
Cytat
tarałem się odczytywać i zamieniać spacje na &nbsp;,...
czytaj topici ze zrozumieniem, lub wogole czytaj a nie tylko ostatni post

sorki za ot, ale taka moja rola
legorek
Sorka, nie doczytałem, więc spróbuj na przemian spacj i &nbsp czyli ' &nbsp &nbsp &nbsp' może pomoże. A do formatowania tekstu raczej używa się styli, a nie spacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.