Witam!
Problem jest taki:
Witryna, którą tworzę posługuje się "przyjaznymi URLami". Analiza URL i wywołanie odpowiedniego kodu odbywa się w "index.php". Do tej pory serwis miał zaledwie kilka działów i do wykonania odpowiedniego kodu w zależności od URL wystarczyło kilka instrukcji if sprawdzających zawartość URL. Teraz sprawa zaczyna się komplikować bo projekt robi się większy. Będzie też konieczność umożliwienia użytkownikom dadawania kolejnych działów. Nie mogę więc polegać już na wbudowaniu stringów z adresami bezpośrednio w kod, zresztą od początku takie rozwiązanie wydawało mi się niedobre.
Pytanie:
W jaki sposób zbudować mechanizm tablicowania adresów obsługiwanych przez witrynę, tak, żeby w łatwy i szybki sposób wyszukać odpowiedni URL w tablicy i powiązać go z zadaniem do wykonania, lub z zasobem, który powinien być wyświetlony?
Chodzi mi tylko o ogólne wytyczne. Zastanawiam się na przykład czy taką tablicę trzymać w bazie SQL, czy lepiej zrobić sobie plik XML edytowany z poziomu php, czy może stworzyć zmienną tablicową php, która będzie serializowana? Co będzie szybsze, mniej kłopotliwe, "czystsze" w obsłudze? Jakie rowiązanie pozwoli mi najłatwiej zamknąć obsługę URL w osobnej klasie?
Na pewno istnieją już rozwiązania tego problemu, wiem, że taki mechanizm tablicy adresów ma na przykład Wikipedia, w której można dodawać dowolne końcówki URL tworząc w ten sposób nowe zasoby. Czy ktoś wie jak to mądrze zrobić?
Pozdrawiam,
Przemek