Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie w mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
members_of_mayday
witam

mam skrypt który dodaje do bazy tekst z polskimi literami . i wyśwetla też polskie na stronie , ale jak edytuje ten teks z pod strony www to te literki co byly polskie zamienija sie na ja jakies dziwne znaczki ' to nie jest iso np &sub3; , &iquestl itp ) jak zrobić zeby i przy edycji bylu polskie znaczki.

a przy okazji / jak sie zaokrągla zmienne liczbowe ? np

45.45454554545454 do postaci 45 jezeli po przecinku jest wiekrza niz 5 to idze to góry a jak mniejsza to na dół
kurtz
Hej,
Cytat
mam skrypt który dodaje do bazy tekst z polskimi literami . i wyśwetla też polskie na stronie , ale jak edytuje ten teks z pod strony www to te literki co byly polskie zamienija sie na ja jakies dziwne znaczki ' to nie jest iso np &sub3; , &iquestl itp ) jak zrobić zeby i przy edycji bylu polskie znaczki.
sprawdź jakie masz kodownaie strony. Typ kodowania bay mozesz sprawdzic w ustawienaich albo zapytaniem [sql:1:299ed842f9]SHOW VARIABLES;[/sql:1:299ed842f9]
Cytat
a przy okazji / jak sie zaokrągla zmienne liczbowe ? np

45.45454554545454 do postaci 45 jezeli po przecinku jest wiekrza niz 5 to idze to góry a jak mniejsza to na dół
np round().... (o ile chodzi o php)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.