Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mlodsze niz ???
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
feel
Oto moj problem: Mam tabele z roznymi polami - jedno z tych pol to data w formacie dd.mm.rr Potrzebuje wyciagnac z tej tabeli informacje majace nie wiecej niz dwa dni. Date mam w zmiennej $data w formacie dd.mm.rrrr Czy to sie w ogole da zrobic za pomoca odpowiedniego zapytania SQL bez uzywania wczesniej zadnych operacji na stringach itp.? (Bo niestety musze zrobic to w ASP a tam nie wiem jak na stringach operowac sad.gif ).

feel
scanner
Operacje na datach SQL (na przykładzie MySQL) są na forum. Poszukaj.
zalew
to ja pomoge tym razem smile.gif
z daty najprosciej dzien wyciagasz DAY( twoja_data )
kurtz
Hej
Cytat
Potrzebuje wyciagnac z tej tabeli informacje majace nie wiecej niz dwa dni. Date mam w zmiennej $data w formacie dd.mm.rrrr Czy to sie w ogole da zrobic za pomoca odpowiedniego zapytania SQL bez uzywania wczesniej zadnych operacji na stringach itp.?
Prawdopodobnie jak najbardziej mozesz to zrobic na poziomie SQLa - jesli to mssql to zajrzyj do Online Books - np przy opisie funkcji Convert znajdziewsz sporo pomocnych informacji, jesli to Mysql zapoznaj się z http://www.mysql.com/doc/en/Date_calculations.html oraz http://www.mysql.com/doc/en/Date_and_time_..._functions.html
Nie podales jakiej bazy uzywasz wiec pewnosci miec jednak nie mozna..

Pozdrawiam i zycze powodzenia ;)
Lolek
Może to Ci się przyda (dla Mysql):
Cytat
"SELECT FROM nazwa_tabeli where (TO_DAYS(CURRENT_DATE)-TO_DAYS(data_w_tabeli))<2"

Ale tutaj o ile sie nie mylę data musi mieć postać rrrr-mm-dd.
feel
Uzywam bazy Accessa. Ktos podeslal mi nastepujacy fragment kodu ale nie chce dzialac.:

Kod
SELECT data FROM `test` where concat(mid(data,7,2),mid(data,4,2),mid(data,1,2))>date_format( now()- interval 2 day,'%y%m%d')

Czy jest tu gdzies blad czy tez moze do Accessa sie to nie nadaje?
feel
zapomnialem powiedziec ze pole "data" w Accessie jest typu "tekst" i raczej nie moge tego zmienic (nie zalezy ode mnie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.