Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proszę o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
piotr81
Witam gorąco, wierzę, że na tym forum znajdzie się ktoś kto mi pomoże w moim problemem
Postaram się to jak najdokładniej wytłumaczyć, jaki mam problem:
W głównym formularzu mam podformularz w których jest min pole wyboru, z tego pola wyboru wybiera się film. Na tym formularzu mam również przycisk gdzie mozna dodać nowy film. Naciskam ten przycisk, dodaje nowy film i zamykam.
Gdy otwieram to pole wyboru tego, nowego filmu wpisanego nie ma. Dopiero jak zamknę główny formularz i otworzę go ponownie to na polu wyboru pojawia się ten film. Czyli wtedy dopiero się aktualizuje to pole wyboru. Ja chciałbym, żeby po dopisaniu nowego filmu w polu wybierania ten nowy wpisany film pojawiał się od razu, a nie dopieto po zamknięciu i ponownym otwarciu formularza.
Wierzę, że jakoś zdołałem to wytłumaczyć.
Z góry dziekuje za pomoc
Celownik
Witaj kolego!!!
Rozumiem ze to pole wyboru jak ty to nazywasz jest oparte na kwerendzie. Jeżeli dodaje nowy rekord do tabeli to kwerenda zawarta w tym formancie (Polu wyboru) nie zawiera nowych rekordów i trzeba ją odświerzyć. Do tego celu służy funkcja Requery. Czyli ponów kwerende. Powoduje ona to że kwerenda jest od nowa załadowana czyli odświeżona. Funkcję tą wywołuje się następująco. NazwaFormantu.Requery Czyli jeżeli masz pole kombi (ta twoja lista wyboru) o nazwie "Filmy_Kombi" to funkcję wywołasz nastepująco : Filmy_Kombi.Requery
Inna sprawa jest jeżeli te pole kombi znajduje się na podformularzu. Wtedy musisz się odwołaś najpierw do podformularza nastepnie do formantu tam znajdującego się i Requery np: Me.Form("MojPodformularz").Form("MojaListaWyboru").Requery
Mam nadzieje ze odpowiedziałem jasno i wyraźnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.