Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zagadka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
spenalzo
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę-każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą: daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, trzy razy 9 daje nam 27 zł, 2 zł wziął kelner...a gdzie jeszcze 1 zł :?:
Fo
mhm sposob pierwszy..
flaszka : 25zl
3 goscie zrzuta po : 10 zl
czesc kelnera : 2zl
3*10 = 30
30 - 25 = 5
5 - 2 = 3
3 / 3 = 1 dla kazdego....

spos drugi:
(3*10)-2= 30-2=28
28-3 = 25 - wartosc flaszki...
Cytat
więc wydaliśmy po 9 zł, trzy razy 9 daje nam 27
tak to jest prawda matematyka tyle mowi...
ale
Cytat
27 zł, 2 zł wziął kelner
czyli to juz jest razem flaszka + to co wzial kelner.... i zostaje do podzialu na 3ech 3 zlote... a gdzie jeszcze 1zl ? no... mysle ze panowie mieli slaba glowe jak zabierali sie do liczenia.... choc mnie tak naprawde ciekawi czy flaszka za 25zl na 3 styknie ? jak dla mnie to za malo aaevil.gif

co do obliczen moge sie mylic .... bo juz jest wczesnie....
GeoS
Kelner wcale nie wzial 2 PLNow - juz nawet na wodce w barach oszukuja tongue.gif

PS FO - to zalezy jeszcze jaka flaszka na 3 tongue.gif Smirnoff w butli pieciolitrowej, czy np. litr spiytu. Tu mozna stosowac matme do liczenia promili po takiej libacji biggrin.gif
glowa
Z matmą jest wszystko w porządku błąd tkwi w pytaniu (to podkreslone jest nieprawidlowe)...

Cytat
trzy razy 9 daje nam 27 zł, 2 zł wziął kelner...a gdzie jeszcze 1 zł :?:

A o jaką złotówkę chodzi...questionmark.gif? Bilans nie jest już 30 zl tylko 27 zl skoro kolesie ustalili ze skladali sie po 9 zl to

9 * 3 = 27 - 25 (flaszka) - 2 (kelner) = 0

a jesli tego nie przyjmowac tylko ze normalnie skladali sie po 10 zl

10 * 3 = 30 - 25 (flaszka) - 2 (kelner) - 3 (kazdy po 1 zl) = 0
Omega
... Skoro policzyli ze dali po 9 zł, czyli odjeli, a zaraz dodają kase kelnera, to cos nie tak, trzeba sie zdecydować, 27 zł, bez trzech które otrzymali, to kasa razem z flaszką i napiwkiem... 27 - 2 = 25, czyli cena flaszki...
spenalzo
Dzieciom w przedszkolu zadano pytanie:
- W którą stronę jedzie autobus?

Fo
hmm szkoda ze nie ma wody bo bym pomyslal ze plynie wprost na mnie :wink:
Jabol
autobus jedzie do przodu winksmiley.jpg
spenalzo
Przecież to proste! Nigdy autobusem nie jechaliście :-D?
FiDO
Jedzie do przodu? smile.gif
Seth
ekhm... zapomnial ktos, ze podobny temat z zadaniami juz jest http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=860 prosil bym aby tam umieszczac przyszsle posty.
spenalzo
A więc:
dzieci odpowiedziały, że autobus jedzie w lewo, ponieważ nie widać drzwi :-P
Jeżeli nie wiedzieliście, to może rozejrzycie się za jakimś przedszkolem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.