Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kasowanie kilku rekordów naraz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
artur81
Mam kawałek kodu który mi daje taki efekt:

Po wybraniu odpowiednich checkboxów chciałbym mieć mozliwość ich skasowania.
Checkbozy są robione w pętli while dla każdego rekordu
  1. <?php
  2. print "<input type=checkbox name=del[] value="$id_podania"></td><td>";
  3. ?>

Rusunek na który mam kliknąć jest linkiem do strony action.php gdzie w zależności od akcji przekazanej GET wykonywany jest odpowiedni kod (dodawanie, kasowanie itp).
  1. <a href=podania_action.php?akcja=kasuj_grupa>

Jak teraz podpiąć pod tego linka wszystkie zaznaczone checkoby abym mógł je odebrać np tak:
  1. <?php
  2.  
  3. .....
  4. elseif ($akcja == 'kasuj_grupa') {
  5. $strDel = implode( ',', $_GET['del']);
  6. print "Będę kasował $strDel";
  7.  
  8.  
  9. .....
  10. }
  11.  
  12. ?>
kszychu
Np. tak:
  1. <a href=podania_action.php?akcja=kasuj_grupa&del[]=1&del[]=2&del[]=3>

W php będziesz wtedy miał normalną tablicę $del

albo jeszcze prościej, stwórz sobie formularz, a tym linkiem wywołuj jego submit().
artur81
No dobrze, rozumiem że będę miał tablicę w php. Tylko podałeś mi przykład dla 3 elementów które mam dodać do tej tablcy, tyle że ja nie znam tych elementów (nie wiem ile ich zaznaczy użytkownik i ile ich będzie wogóle - w tym momencie mam w tabeli około 2500 rekordów) i w tym przypadku to nie mogę dać takiego linka (albo czegoś nie rozumiem). Chciałem osiągnąć coś takiego że zaznaczam sobie kilka checkboxów i po wcisnieciu tego linka przekazuję getem całą tablicę cos a'la
Kod
...action.php?kasuj_grupa&tablica=del[]
nospor
Cytat
mam w tabeli około 2500 rekordów) i
wow, to takiej ilosci danych to getem chyba nie przekazesz. ma on chyba ograniczenia na dlugosc.

musisz te checkboxy wziąśc w formularz jak kszychu mowil, formularz wyslesz postem, a tablica sama sie utworzy z checkboxow co bedziesz mial zaznaczone
artur81
Dzięki Waszej pomocy poradziłem sobie, ale teraz doszedłem do wniosku że wygląda to nieco nieestetycznie i dobrze byłoby gdyby te opcje pogrupować. Obecnie wygląda to tak ,

że jest button który wysyła mi numery checkboxów do innej strony gdzie je sobie odbieram. Chciałbym zrobić tak samo z możliwością edycji, tyle że tutaj zakładam edycję tylko jednego rekordu na raz czyli używam radio button. Mam pytanie czy można to rozwiązać na przyciskach tajk jak to zrobobiłem z usuwaniem (dodać obok kolumnę radiobutton i w miejscu gdzie są dwa czerwone prostokąty wstawić ikonkę edycji)? Nie widzę jakoś osadzania formularza w formularzu. Można to co prawda zrobić dając selecta i do niego przypisac submit. Wysyłałbym cały formularz a w zależności od tego co jest na selectcie wskakiwałbym w określone akcje w drugim skrypcie, ale nie o to mi chodzi.
Ewentualnie dobrze by było jakbym mógł podpiąć np akcję do buttona tak jak się to robi w formularz, ale tak się chyba nie da. Jest jakiś elegancki sposób na rozwiązanie pronblemu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.