Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [strona] Prywatny Serwisik
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
DEXTER_c
Zapraszam: www.prywatny-serwisik.klub.chip.pl

To moja druga stronka, druga baza danych, ale pierwszy CMS smile.gif Wszystko co warte wspomnienia na temat tego serwisu znajduje się tutaj.
Levabul
Kodzik nawet dobry, poprawny ze specyfikacją XHTMLa, aczkolwiek troszku mało czytelny (np. dużo pustych wierszy).

Co do grafiki to w zasadzie niepodoba mi sie wszystko - od beznadziejnie dobranej kolorystyki, poprzez brzydki grandient ustawiony jako tło menu, aż po słabiutkie logo i stopkę.
Zajec
Dla mnie OK. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić (to już jest malutki szczegół) to serwowanie strony XHTML 1.1 jako text/html. Moglibyście ją wysyłać z nagłówkiem application/xhtml+xml do przeglądarek, które to obsługują. http://juicystudio.com/article/content-negotiation.php#php

P.S.
Polski literki: http://www.prywatny-serwisik.klub.chip.pl/index.php?art=1,0
DEXTER_c
Grafik ze mnie żaden, moim celem było jedynie nie odstraszać ludzi smile.gif Główną wagę przywiązywałem do samego php, oraz przejrzystości serwisu.

Polskie literki mi się uporczywie wysypywały podczas poprawek pod Windowsem (nie zawsze, nie wszystkie...). Teraz mam Mandrive i mam nadzieje że to koniec problemów.

PS. (Jeśli uważacie, że lepiej założyć na to osobny temat, to nie odpowiadajcie tylko to zaproponujcie). Co sądzicie o budowie? Konkretnie działaniu na jednym pliku (index.php) który ładuje odpowiednie moduły na podstawie nazwy zmiennej GET?
tansky
Cytat(DEXTER_c @ 2006-01-24 19:56:31)
Co sądzicie o budowie? Konkretnie działaniu na jednym pliku (index.php) który ładuje odpowiednie moduły na podstawie nazwy zmiennej GET?

Jeśli potrafisz kontrolować i zabezpieczać include, to nie widzę problemu - sposób dobry jak każdy inny. Sam tak często robię.
DEXTER_c
Cytat(tansky @ 2006-01-25 16:37:55)
Jeśli potrafisz kontrolować i zabezpieczać include, to nie widzę problemu - sposób dobry jak każdy inny. Sam tak często robię.

Jestem przeciętny w kwestii bezpieczeństwa. Takie zastosowanie include jest chyba bezpieczne?:

1. <?php
  2. if(isset($_GET['gal'])) {
  3. include('galerie.php');
  4. } elseif(isset($_GET['users'])) {
  5. include('users.php');
  6. } else {
  7. include('index.php');
  8. }
  9. ?>

Tak w ogóle to pytałem dlatego, że chyba wszystkie systemy CMS jakie do tej pory widziałem, oraz autorzy publikacji jakie czytałem preferują tworzenie modułów w osobnych plikach które includują logo, menu etc.
Zajec
Tak, to jest bezpieczne. Inluce może być niebezpieczne, gdy w nazwie include'owanego pliku wciskasz zmienną z tablicy $_GET

P.S.
A co powiesz na wielkie serwisy skłądające się TYLKO z index.php? ;-) Zapraszam na moją www ;-)
DEXTER_c
Cytat(Zajec @ 2006-01-25 23:25:25)
P.S.
A co powiesz na wielkie serwisy skłądające się TYLKO z index.php? ;-) Zapraszam na moją www ;-)

Tzn. że index.php to jedyny plik serwisu? Ja też bym tak mógł, wystarczy zamiast include() wstawić kod w includowanych plików smile.gif
Zajec
Cytat(DEXTER_c @ 2006-01-25 23:55:32)
Tzn. że index.php to jedyny plik serwisu? Ja też bym tak mógł, wystarczy zamiast include() wstawić kod w includowanych plików smile.gif

Tak, ale index.php nie zawiera na dodatek żadnej treści :-)

Wszystkie "strony" są trzymane w bazie MySQL w jednej tabeli. Wywołuję je sobie po nazwie i wyświetlam za pomocą eval :-)

Całkiem ciekawa opcja, gdy chcesz potworzyć stronę z różnych miejsc. Nie wymaga logowania na ftp itp.
Pigula
ogolnie strona jest wporzadku. zauwazyles ze nie jestes grafikiem ale udalo ci sie uzyskac to ze strona nie odstrasza swoim wygladem tongue.gif niestety tez nei powala ale ja to rozumiem bo tez nie jestem grafikiem i przewaznie grafike robi ktos inny winksmiley.jpg
moje spostrzezenie jest takie ze strona mam troche dziecinny wyglad (dobor kolorow, czcionka w topie - nie chodzi mi o poziom wykonania)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.