Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql for XP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
broch@
Mam pytanie: dopiero poznaje mysql i mam problem dlaczego pod Xp w wierszu polecen nie moge uzywac polecenia mysqld ???
track
Z tego co mi wiadomo to mozna bez najmniejszych problemow. Problemem jest to, zeby uruchamiac to z odpowiedniego folderu.
FiDO
Cytat(broch@ @ 2006-01-24 22:29:38)
Mam pytanie: dopiero poznaje mysql i mam problem dlaczego pod Xp w wierszu polecen nie moge uzywac polecenia mysqld questionmark.gif?

A wiesz dlaczego mi samochod nie dziala ? Nie.. a czemu? bo podalem za malo informacji i przyczyn moze byc bardzo wiele, nie sposob wymienic wszystkie.
Rozumiesz aluzje? cool.gif

PS. nie mam samochodu tongue.gif
LBO
track ma racje - jestem pewien, ze uzywasz tutoriali z neta: tam zawsze do uruchomienia mysql podaja nazwe z shella, ale na XP nie ma tak latwo (trzeba sie samemu bawic z PATH).. musisz najpier dostac sie do odpowiedniego katalogu (tam gdzie masz mysql.exe) i dopiero postepowac wg instrukcji z tutoriali
tiraeth
Jak instalowałem MySQLa jako Usługę to po wpisaniu w cmd "mysql" przechodziłem do konsoli mysql'a smile.gif Więc nie wiem co Ci nie działa.... sprecyzuj smile.gif
mhs
Cytat(broch@ @ 2006-01-24 23:29:38)
Mam pytanie: dopiero poznaje mysql i mam problem dlaczego pod Xp w wierszu polecen nie moge uzywac polecenia mysqld questionmark.gif?

Zwrócę uwagę tylko na jedną rzecz: mysqld - bo o to pyta autor posta - to jest serwer MySQL'a. Wiec nie wiem co oznacza stwierdzenie "nie moge uzywac polecenia ". Odpalasz i to ma chodzić.

Prawdopodobnie jednach chodzi Ci o konsolę czyli mysql i to co już poprzednicy napisali:
1) albo ustawiasz zmienną systemową Path wpisując np. coś takiego: E:\SERWER\MySQL Server 5.0\bin
2) albo z konsoli za każdym razem przechodzisz do katalogu E:\SERWER\MySQL Server 5.0\bin i tam dopiero wpisuje mysql -u xxxx -pxxxx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.